Kies de hotels in Thailand die bij u passen
Het kiezen van de juiste hotels voor uw Thailand rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reiservaring, ongeacht het beschikbare budget. Op elke Thailand rondreis van HelloBeautifulWorld kunt u kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels in Thailand, per categorie in de handige hotel vergelijker. Het meest populaire vakantieland van Azië heeft een enorm aanbod hotels. Dat enorme aanbod concentreert zich vooral in Bangkok en de populaire strandbestemmingen. Houd er rekening mee dat er tussen de verschillende plaatsen en eilanden grote verschillen zijn in prijs, comfort en beleving.
Hotel vergelijker Thailand
Per plaats of per eiland in Thailand, op alfabetische volgorde, kunt u al onze voorbeeldhotels in Thailand vergelijken. Per categorie staan ze per plaats of eiland naast elkaar. Soms zijn er per plaats of eiland meerdere voorbeeldhotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats of op een eiland hetzelfde voorbeeld hotel in verschillende categorieën. Mocht een voorbeeldhotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel.
Belangrijk
lees meerlees minderGrensdocumenten
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is en minimaal één lege pagina heeft. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u een stempel in het paspoort. Een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 60 dagen (inclusief dag van aankomst en vertrek). Zakenreizigers hebben altijd een visum nodig. Als u over land Thailand in reist, bijvoorbeeld vanuit Cambodja of Laos, krijgt u maximaal twee keer een gratis entry van maximaal 60 dagen per kalenderjaar. Dit maximum is er niet als u per vliegtuig arriveert.
Voor een verblijf langer dan 60 dagen dient u contact op te nemen met de ambassade.
Heeft u geen Nederlands of Belgisch paspoort, dan adviseren we u ook om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van Thailand.
Ambassade van Thailand in Nederland:
Laan Copes van Cattenburch 123
2585 EZ Den Haag
Telefoon: +31 70 345 0766
Website: https://hague.thaiembassy.org/
Honorair consulaat van Thailand in Nederland:
De Lairessestraat 127
1075 HJ Amsterdam
Telefoon: +31 20 465 15 32
Website: https://www.royalthaiconsulate-amsterdam.nl/
Ambassade van Thailand in België:
Waterloosesteenweg 876, 1000 Brussel
Telefoon: +32 2 640 68 10
Website: https://www.belgische-ambassade.com/Ambassade/14109/Thailand-in-Brussel
Geld
De lokale munteenheid van Thailand is de Thaise baht (THB). Eén bath wordt onderverdeeld in 100 satang. Er zijn biljetten van twintig, vijftig, honderd, vijfhonderd en duizend baht. Er zijn munten van een, vijf en tien baht en van vijfentwintig en vijftig satang. Deze munten worden in de praktijk bijna niet meer gebruikt. Eind maart 2024 is 1 euro ongeveer 39,34 THB waard.
Pinnen
In Thailand kunt u Thaise bath opnemen met uw pinpas waar een Cirrus- of Maestro-logo op staat. In bijna iedere plaats zijn genoeg pinautomaten te vinden met uitzondering van de kleinere eilanden en afgelegen gebieden. Houdt u er rekening mee dat geldautomaten soms niet werken of leeg zijn, vooral tijdens het weekend en feestdagen. Wanneer u pint, worden er per bank verschillend, kosten berekend. Ook heeft u te maken met een maximumbedrag dat u kunt pinnen per dag. Op verzoek kan de bank de limiet verhogen (doe dit voor vertrek). Veel Nederlandse banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorg u ervoor dat u tijdig ‘Buiten Europa’ activeert voor uw pinpas.
Cash
Hoewel pinnen in veel plaatsen mogelijk is, adviseren wij u om ook contant geld mee te nemen op uw reis, in euro’s of US Dollars. Het kan namelijk altijd voorkomen dat een pinautomaat leeg of defect is. Uw euro’s of US Dollars kunt u inwisselen bij wisselkantoren, hotels en banken. Het wordt afgeraden om bij hotels te wisselen, aangezien die een ongunstige koers hanteren. Over het algemeen is het gunstiger qua koers om cash geld om te wisselen naar Thaise bath ten opzichte van pinnen. Buiten de steden zijn biljetten van THB 500 en 1000 soms moeilijk te wisselen. Neem kleine coupures mee.
Creditcard
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. U kunt gebruik maken van Visa en Mastercard. Directe betalingen met uw creditcard kosten u een paar procent commissie. Pinnen met uw bankpas is goedkoper dan met uw creditcard.
In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u steeds vaker betalen met uw creditcard. Bij een pinautomaat geld opnemen met een creditcard is echter vaak moeilijk, en is niet bij alle bankfilialen mogelijk.
Voor een creditcard geldt een betalingslimiet. U kunt deze bestedingslimiet verhogen door een extra bedrag naar de creditcardrekening over te schrijven of door een hoger krediet aan te vragen bij de bank of creditcardmaatschappij. Neem ruim voor vertrek contact op met uw creditcardmaatschappij.
Gezondheid
Als u een reis naar Thailand heeft geboekt, raden wij u aan om contact op te nemen met uw lokale GGD, het Tropencentrum of uw huisarts om de meest up-to-date gezondheidsinformatie te krijgen. Voor reizen naar Thailand worden inentingen tegen DTP en hepatitis A aanbevolen.
Bij de grenzen met Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië en in het binnenland komt in Thailand malaria voor. Daarom wordt het aanbevolen om een noodbehandeling malariapillen mee te nemen als u naar Thailand reist.
Ook dengue, chikungunya en zika komen voor in Thailand. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die vooral overdag actief zijn. De malariamug is actief na zonsondergang. Om u tegen muggen te beschermen is het belangrijk dat u zich altijd goed insmeert met een antimuggenmiddel met DEET erin. Ook helpen bedekkende kleding en het slapen onder een klamboe of in een airconditioned ruimte.
Het kraanwater in Thailand is van goede kwaliteit. Toch wordt aangeraden om water uit flessen te drinken. Let er bij het kopen van de flessen op dat de dop nog verzegeld is. Ook ijsblokjes in het drinken en het eten van rauwkost en fruit dat met water gewassen is, wordt afgeraden.
Veiligheid
Thailand is een betrekkelijk veilig land om te bereizen. Het land heeft, net zoals veel andere landen, met criminaliteit te maken. Er zijn bijvoorbeeld in de grote steden regelmatig zakkenrollers actief. Daarom adviseren we u om tijdens uw reis uw waardevolle spullen en bagage goed in de gaten te houden; draag het liefste uw rugzak op uw buik en geld en mobiele telefoon in een moneybelt. Verder is het verstandig om overdag te pinnen en sieraden thuis te laten. Berovingen en ander geweld tegenover toeristen komt niet vaak voor.
Veel hotels beschikken over een kluisje, waarin u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt.
Ik ga op reis
lees meerlees minderIk ga op reis en neem mee
Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.
Koffer, reistas of toch rugzak
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.
Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.
Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.
Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dagrugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet perse nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.
Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!
Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.
Nooit op reis zonder…..
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-immodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-een paar gram zout (helpt opgelost in water perfect bij neus- (met rietje opsnuiven) en keelverkoudheid)
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder
In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten met minimaal 4 oplaadpunten, geschikt voor al uw devices en/of camera's
-een hele goede ‘powerbank’ die geschikt is om zowel bij 110V als bij 220V op te laden. Twee ‘powerbanks’ als u veel filmt of fotografeert met uw telefoon
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden
Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zijkant van de reistas of direct bovenin
-pet of zonneklep
-zonnebril
-voor de brildragers een reservebril en voor de lenzendragers, voldoende lenzenvloeistof, reserve lenzen en een reservebril.
-een hele goede lichtgewicht verrekijker kan veel waarde toevoegen aan uw reis
-een goede recente landkaart met voldoende schaal en plattegronden van de belangrijkste steden. Google maps kan ondersteunen, maar kan geen kaart vervangen.
Laptop, tablet en mobiel
-meestal neem ik ze alle drie mee, en soms laat ik de laptop thuis. Bijna overal op de wereld is een goede internetverbinding beschikbaar. Wel is het vaak lastig, zo niet onmogelijk om 3 devices tegelijkertijd te activeren op de internetverbinding op je kamer.
-zorg dat je voldoende opslag hebt in de ‘cloud’ als je beelden gaat uploaden.
-zorg dat de ‘zoek mijn phone of tablet’ optie altijd aanstaat.
-leer de wachtwoorden uit uw hoofd die toegang geven tot de gegevens op uw telefoon of tablet, om ze via anderen op afstand uit te kunnen schakelen.
Nog een paar tips
-zorg voor een lijstje met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen op papier. Niet iedereen kent die uit z’n hoofd. Toch handig als je telefoon gestolen wordt. Ik stop het lijstje in mijn ‘nektasje’.
-weet u wat u moet doen als uw bankpas, creditcard, paspoort of mobiel gestolen wordt?
-ik zorg dat ik digitaal bij een kopie van mijn paspoort kan en bij de vliegtickets. Maar ik zorg ook altijd voor een fotokopie van mijn paspoort, en bewaar die ook in het ‘nektasje’. Altijd handig mocht je je paspoort ergens in een hotel laten liggen, of als het gestolen wordt. In sommige landen is er een wettelijke verplichting om bij de receptie het paspoort in te nemen van de gasten voor allerlei bureaucratische handelingen. Handig als je dan een kopie hebt om je provisorisch te kunnen legitimeren.
-ik neem altijd een creditcard mee. Het is vaak veel gedoe, zeker in de luxere hotels als je gaat inchecken en je hebt geen creditcard.
-voor de camera neem ik altijd reservebatterijen mee.
-ik laad altijd wanneer de kans zich voordoet, mijn telefoon, 'powerbank' en overige apparatuur op. Zelfs wanneer ze nog bijna helemaal opgeladen zijn. Ook de camera en de reservebatterijen van die camera.
-overweegt u een drone mee te nemen, bedenk dan dat het gebruik daarvan op veel plekken in de wereld verboden is. Zorg dat u op de hoogte bent van alle beperkingen.
-neem de bijsluiter mee van de medicijnen die u gebruikt. Vraag desnoods uw apotheek of de naam van de medicijnen voldoende duidelijk is als u deze in het verre buitenland bij moet bestellen.
-stop medicijnen NOOIT in uw ingecheckte reistas, koffer of rugzak. ALTIJD in de handbagage.
Eten en drinken
lees meerlees minderDe Thaise keuken speelt een belangrijke rol in de aantrekkingskracht van Thailand als favoriet vakantieland. De keuken is internationaal bekend met zijn heerlijke gerechten. Wereldwijd zijn er met name in de Westerse wereld heel veel Thaise restaurants. Uit eten gaan of iets bestellen bij ‘de Thai’ is een begrip geworden. Het Thaise eten leunt op de vier basissmaken: scherp, zuur, zoet en zout. Elk Thais gerecht is vers, met ingrediënten zoals citroengras, rode pepers, basilicum, en vissaus. Wie verheugt zich niet op een overheerlijke Thaise maaltijd op elke dag van uw vakantie?
Eten op straat
Het heerlijke eten begint al op straat. De bekende Thaise klassiekers zijn zowel in restaurants als in kraampjes en eetstalletjes op straat te vinden, zoals 'pad thai' rijstnoedels, pittige groene of rode curries met rundvlees of varkensvlees, 'som tam' de groene papaya salade, alle mogelijke soorten seafood, 'tom ga kai' kippensoep met kokosmelk en het klassieke dessert van kleefrijst met mango. Overal op elk tijdstip van de dag is er wel eten te vinden, van 's ochtends vroeg, rond lunchtijd tot diep in de nacht. In elke Thaise stad is er wel een dag- of avondmarkt te vinden waar de Thai hun dagelijkse boodschappen doen, én een hapje eten. Vooral op de avondmarkt is er een keur aan eetstalletjes en kraampjes te vinden met Thais eten. Kijk vooral waar het druk is, hygiënisch en netjes. Waar veel eters zijn, zit u wel goed.
Eten in foodcourts, restaurants en hotels
Wie liever overdekt en in de airconditioning zit, die gaat naar een foodcourt in shoppingmalls of in warenhuizen met net zo veel, soms meer, keuze aan eten. Vooral in grote steden als Bangkok, Chiang Mai en Phuket stad vindt u grote malls met indoor foodcourts en restaurants. De foodcourts van bijvoorbeeld Siam Paragon Bangkok of van Bangkok's nieuwste mall Icon Siam zijn zo groot, met ontzettend veel keuze uit Thais eten, overige Aziatische keukens zoals Japans, Koreaans, Indiaas, Chinees, plus Amerikaans en Europees eten, dat het u allemaal zal duizelen. Er zijn goede restaurants te vinden in heel Bangkok, in het historische centrum, in Chinatown en geconcentreerd in Uptown Bangkok aan Sukhumvit Road. Ook zijn er talloze Thaise restaurants in de hotels van Bangkok, van goede middenklasse, luxe tot zeer luxe. Ga kijken op internet op restaurantwebsites voor reviews. Kies een goed restaurant bij uw hotel in de buurt of vraag de receptionist in uw hotel om hulp. Of raadpleeg de Michelin-restaurantgids voor Thailand, met noteringen voor Bangkok en Chiang Mai.
Regionale variaties
De Thaise keuken is bekend over de hele wereld, van China tot in Europa en Amerika vindt u Thaise restaurants met bekende klassiekers. Wat we vaak niet weten, is dat het Thaise eten voor buitenlanders is aangepast: minder scherp, kruidig of zuur. En op uw reis in Thailand zult u ontdekken dat in een land zo groot als Thailand regionale variaties en verschillen in smaak bestaan. Proef bijvoorbeeld de andere smaken in Noord-Thailand met zijn scherpe en bittere accenten en invloeden uit Myanmar en Yunnan (China). In het noorden van het land wordt vaak kleefrijst bij de gerechten gegeten. De provincie Isaan in het noordoosten van het land is de bakermat van de Thaise keuken en heeft klassiekers voortgebracht zoals ’som tam’, de groene papaya salade. Het zuiden van Thailand, dicht bij de grens met Maleisië, kent pittige gerechten met moslim invloeden. Immigranten uit China hebben al sinds de 17e eeuw hun eigen gewoontes en smaken meegenomen uit hun moederland. Veel Thaise noedel gerechten zijn eigenlijk van origine Chinees, al weten veel Thai dat vandaag de dag niet meer.
Scherp eten
Je komt er niet omheen: scherp eten in Thailand. Pepers, rood en groen, worden in grote doses gebruikt in de Thaise keuken. De curries ('keang'), in de rode en de groene variant, zijn veel gegeten gerechten en zijn te bestellen met kip of varkensvlees, rundvlees, gecombineerd met groentes, verse Thaise basilicum en soms zelfs cashewnoten. De rode curry kleurt rood van de rode chilipepers en bevat verder galangal (laos-wortel), gemberwortel, citroengras, knoflook, garnalenpasta en de veel gebruikte vissaus. De groene curry heeft groene chilipepers met koriander, en is wat milder van smaak. De Thai voegen kokosmelk toe aan de curry om de scherpe smaak van de pepers te verzachten. In het zuiden van Thailand vindt u ook de Indiase 'massaman' curry, met onder meer kip en aardappels, op de kaart. Dit gerecht is zacht van smaak en is eigenlijk vanuit Brits-Indië via Maleisië (waar een grote deel van de bevolking van Indiase afkomst is) in Thailand beland. Bij de curries wordt altijd rijst geserveerd.
Rijst, noedels en brood
Rijst speelt een hoofdrol in de Thaise keuken, ja eigenlijk in de gehele Thaise cultuur. De rijstcultuur bestaat al bijna 5000 jaar in Thailand. In een groot deel van het land, vooral in het midden van Thailand ziet u de ‘polder’ van Thailand: oneindige rijstvelden. Het noordoosten, de grote provincie Isaan, is de rijstschuur van het land. De Thai eten voornamelijk witte rijst bij hun eten, in Noord-Thailand eet men het liefst kleefrijst bij het eten. Mede door de komst van Chinese immigranten zijn noedels en vele varianten geïntroduceerd in de Thaise keuken. Er zijn gerechten bereid met rijstnoedels en de gele variant: eiernoedels. Thailand's bekendste noedelgerecht is wel 'pad thai'. 'Pad' betekent 'roerbakken' (in de wok). Dit favoriete gerecht van gebakken rijstnoedels met groente, tahu, ei en garnalen vindt u overal, van eetkraam, foodcourt tot restaurant en hotel. Brood is wat minder gangbaar in Thailand. In India en Maleisië worden 'naan' en 'chapati' bij gerechten gegeten, of in Vietnam zelfs stokbrood. Brood in Thailand vindt u eigenlijk alleen bij het westerse ontbijtbuffet in hotels, of als u een westerse koffieketen of fastfoodzaak binnenloopt.
Westers en ander Oosters eten
Amerikaans en Europees, vooral Frans en Italiaans eten, zijn in steden als Bangkok en Chiang Mai redelijk makkelijk te vinden. Al sinds de Vietnamoorlog komen er veel Amerikanen naar Thailand, en dat heeft gezorgd voor een toevloed aan Amerikaanse fastfood- en koffieketens. Ook de populariteit van Japanse ketens (koffie, sushi, noedels) en Koreaanse merken onder Thaise jongeren hebben gezorgd voor een enorme keuze aan eten in de grote steden. Vooral in de grote foodcourts van Bangkok zult u versteld staan van het culinaire walhalla waar de welvarende Thai uit kunnen kiezen. De Thai houden van de verfijnde Franse keuken en de pasta- en pizzagerechten uit de Italiaanse keuken. En ook hier gaat de welvarende Thaise stedeling graag uit eten in een goed Italiaans restaurant of zelfs een Frans restaurant met Michelin ster. Ongelooflijk maar waar, zelfs op een Thais strand kunt u een pasta carbonara of een pizza bestellen. Uit eten gaan is elke dag een feest voor de zintuigen tijdens uw reis in Thailand.
Vegetarisch en veganistisch
Vegetarisch eten is niet erg gangbaar onder de Thai en het kan soms lastig zijn, zeker als u consequent vegetarisch wenst te eten. Als er vegetarische gerechten op het menu staan, dan is dat vaak voor de westerse toerist bedoeld. In plaatsen waar veel toeristen, en dan vooral backpackers, komen, zijn er restaurants met vegetarische buffetten te vinden. De Thaise vegetarische gerechten kennen een sterke Chinese (boeddhistische) invloed, met onder meer ingrediënten als tahu, eiergerechten, en volop groentes. Let op: in de Thaise keuken wordt vaak vissaus gebruikt. Groentes of vlees worden in de vissaus gewokt, of in Chinese oestersaus. Bouillon getrokken van varkensvlees of kip wordt toegevoegd aan (noedel)soepen. Bij eetstalletjes op straat wordt bijna altijd gekookt in varkensolie, en niet in (de duurdere) plantaardige olie. De bekende 'pad thai' of de groene papaya salade 'som tam' kan zowel in een vegetarische als in een veganistische variant bereid worden. De Thai hebben diep respect voor veganisten, omdat dit in het Boeddhisme gezien wordt als de zuiverste manier van leven.
Seafood
Met z’n lange kustlijn aan zowel de Andaman zee (westkust) als aan de Thaise Golf (oostkust) is er natuurlijk onnoemelijk veel keuze aan vis, schaal en schelpdieren in de Thaise keuken. In Bangkok en in kustplaatsen als Pattaya, Hua Hin, Cha Am, Phuket stad, Krabi en op de Thaise eilanden zijn er volop visrestaurants te vinden. Deze zijn te herkennen aan de grote glazen aquaria of open waterbakken aan de voorkant van het restaurant waar de vangst van de dag uit zee wordt aangeboden. De gasten kiezen hier de verse levende vis, kreeft, krab of schelp die vervolgens vers wordt bereid in de keuken. Het is natuurlijk altijd mogelijk om gewoon gerechten van de kaart te bestellen in zulke visrestaurants, zonder het levende dier zelf uit te moeten kiezen.
Tafelmanieren en taboes
Vroeger aten de Thai met hun rechterhand en in sommige delen van het land doen ze dit nog steeds. De linkerhand werd als onrein beschouwd: de linkerhand wordt bij de stoelgang, op een traditioneel toilet, gebruikt en is dus onrein. Het was het Thaise koningshuis dat begin 1900 de trend zette door vork en mes aan tafel te gebruiken. De gewoonte werd opgepikt door de Thaise elite en al gauw werd het eten met bestek overgenomen door alle lagen van de bevolking. Iets aanreiken met de linkerhand is onbeleefd en wordt alleen gedaan in uiterste noodzaak, vergezeld van een excuus. Het gebruik van eetstokjes is niet alom tegenwoordig, dat vindt u alleen in Chinese restaurants, of in zaken waar noedels worden geserveerd. Het spreekt voor zich dat u in Thailand niet uw voeten op tafel legt, en ook niet uw voeten op uw eigen of andermans stoel legt. In de Thaise cultuur wordt de onderkant van de voet als onrein en aanstootgevend beschouwd. Wijs dus ook niet met uw voeten naar het bedienend personeel. Raak ook het personeel niet aan, mocht u aandacht wensen van de bediening. Het is helemaal taboe om de Thai op hun hoofd of hun haar aan te raken. En deelt u een tafel met de Thai, wees dan voorzichtig met gespreksonderwerpen zoals het Thaise koningshuis, de lokale politiek, corruptie of een combinatie hiervan. In Thailand gelden strenge lèse-majesté wetten, met straffen op belediging van het Thaise koningshuis. Satirische grappen zoals LuckyTV aan de Thaise eettafel zijn dus echt taboe. Wanneer u gaat afrekenen in het restaurant, en u laat per ongeluk uw Thaise geld of biljet op de grond vallen, ga dan niet met uw voet op het geld staan: dit wordt gezien als belediging van de Thaise koning, die immers afgebeeld staat op de Thaise baht. En vergeet niet: gebruik uw rechterhand wanneer u betaalt of iets aangeeft, want de linkerhand is onrein.
Thee en koffie
Beide dranken zijn volop verkrijgbaar overal in Thailand. Koffiebonen worden zelfs verbouwd in de berggebieden van Noord en Zuid-Thailand. Lokale filterkoffie wordt het liefst geserveerd met veel suiker en gecondenseerde melk, soms met kokosmelk. In de steden en badplaatsen van Thailand zijn veel lokale en buitenlandse koffieketens aanwezig, hier drinkt u cappuccino’s en andere koffiedranken. Zwarte en groene thee is, net als koffie, ruim aanwezig op het Thaise menu. Sommige theesoorten zijn lokaal, veel is geïmporteerd uit het nabijgelegen China en Maleisië. Thaise jongeren volgen de laatste trends uit China en Taiwan en drinken gemixte theedrankjes met fruitsmaken, ijs en tapioca parels.
Alcohol en vruchtensappen
Grote kans dat u in de tropische hitte aan een cocktail of een koud biertje begint. Genoeg keuze aan lokaal bier (Chang, Singha), buitenlandse bieren (die lokaal gebrouwen zijn, zoals Heineken) en importbieren. Waar u ook bent, in de stad, een bergdorp, op het strand of op een eiland: er is altijd wel een fles of blikje bier te vinden. En in een land met zoveel tropisch fruit aan de boom staan versgeperste vruchtensappen natuurlijk altijd op het menu: mangosap, sap van guava, papaya, meloen, sinaasappel, suikerriet, enz. Wijn daarentegen is wat lastiger: er is wel witte, rosé en rode wijn te krijgen, maar u betaalt meteen de hoofdprijs voor een middelmatige tafelwijn. In goede westerse restaurants in steden als Bangkok en Chiang Mai vindt u mogelijk naast de menukaart ook een wijnkaart. In dure malls kunt u terecht in trendy wijnbars. Verwacht hier hoge prijzen van ergens tussen de 35 en 75 euro of meer voor een fles Franse of Italiaanse wijn. In de 7/11 avondwinkels en de supermarkt zijn redelijke Australische of Zuid-Amerikaanse wijnen verkrijgbaar. Op het strand en aan het zwembad wordt uw glas wijn ijs- en ijskoud geserveerd, ook de rode wijn. En dat heeft een reden: de wijn in het glas warmt in het tropische klimaat meteen op naar kamertemperatuur of warmer.
Waar uit eten gaan en wat kost het?
Uit eten gaan in Thailand is niet duur, tenminste als u Thais gaat eten. Voor een lunch in een eetstalletje op straat of in een lokaal restaurant bent u ergens tussen de € 2,50 en € 5,- per persoon kwijt. Voor een avondmaal (zonder drank) spendeert u ongeveer € 5 à € 10,- per persoon. Eten op straat of op de markt is natuurlijk spotgoedkoop. Let u wel goed op de hygiëne en of alles goed gekookt en geroerbakt wordt, en geserveerd in een schone kom en met schoon bestek. In Bangkok eet u een portie Thaise mango met kleefrijst voor minder dan € 3, of een kom noedels in een stalletje voor minder dan € 5. Zelfs in een mooi restaurant waar de welvarende Thaise stedeling gaat eten, is de rekening nog altijd heel schappelijk naar westerse maatstaven. Het is altijd goedkoper dan een etentje in Nederland. Gaat u westers eten in Bangkok of elders in Thailand, verwacht dan hogere prijzen. Gaat u in een luxer restaurant eten met geïmporteerde wijn, dan loopt de rekening aardig op.
Weetjes
lees meerlees minderTijdsverschil
Tijdens de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later in Thailand. In de wintertijd is het 6 uur later in Thailand. Thailand kent geen winter- en zomertijd.
Bellen en internet
Bellen
Het bereik voor mobiel bellen in Thailand is goed, met uitzondering van enkele afgelegen berggebieden waar soms geen dekking is. Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen met uw toestel vanuit Thailand en bereikbaar bent voor familie en/of vrienden, neemt u dan voor vertrek contact op met uw provider. Zo weet u wat de mogelijkheden en de kosten zijn als u vanuit het buitenland belt (of wordt gebeld). Check ook de kosten voor roaming.
Het is vaak goedkoper om ter plaatse in een minimarkt of 7-Eleven een lokale prepaid simkaart te kopen. Zorg er dan voor dat uw telefoon simlockvrij is.
Bellen vanuit uw hotelkamer is duur. Als uw hotel wifi heeft, kunt u gratis bellen met bijvoorbeeld Skype of WhatsApp.
Internet
De meeste hotels beschikken over een wifi netwerk, waarvan u gratis of tegen een (kleine) vergoeding gebruik mag maken. Vaak heeft u ook wifi in uw hotelkamer. Bij de receptie van het hotel kunt u hier meer informatie over krijgen. Gratis wifi is vaak aanzienlijk langzamer. Ook restaurants hebben soms wifi die voor gasten beschikbaar is. Daarnaast beschikt Thailand over internetcafés; deze zijn vooral te vinden in de grotere steden. Hier maakt u voor een klein bedrag gebruik van het internet.
Fotograferen
Thailand is een kleurrijk en fotogeniek land. U komt zo veel moois tegen op uw reis! Wees dus voorbereid om de beste foto’s te maken. Zorg ervoor dat u genoeg geheugen voor uw camera meeneemt. Zorg ook voor extra batterijen of een extra accu voor uw toestel. Een tip: upload uw foto’s regelmatig naar de ‘cloud’ tijdens uw reis.
Let op: niet overal is het toegestaan om te fotograferen. Maak vooral geen foto’s van vliegvelden, grensovergangen, regeringsgebouwen en militaire gebouwen. Wilt u mensen in Thailand fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Sommige inwoners willen niet gefotografeerd worden. Fotografeer uit respect geen biddende mensen. De bergvolkeren in Noord-Thailand verwachten meestal een kleine vergoeding in ruil voor het poseren.
Voltage en stopcontacten
De elektrische aansluitingen in Thailand hebben een spanning van 220 volt en een frequentie van 50 Hz. U heeft een wereldstekker nodig, want de stopcontacten in Thailand zijn vaak anders dan in Nederland. In Thailand worden stopcontacten van de types A, B, C, F en O gebruikt. Stroomstoringen komen niet vaak voor, maar toch is het handig om in noodgevallen ook een zaklantaarn mee te nemen.
Fooien
In Thailand geef je fooien op vrijwillige basis. Het salaris van het personeel is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien, waardoor een kleine financiële bijdrage wordt gewaardeerd. In kleine lokale eetgelegenheden is het niet gebruikelijk om fooi te geven. In de gewone en duurdere restaurants en hotels wordt dit wel verwacht. Daar raden we aan om wat kleingeld achter te laten, ongeveer 5 tot 10 procent van de rekening. Als u een kerk, tempel of pagode bezoekt, wordt het op prijs gesteld als u een donatie achterlaat.
De richtlijn voor fooien verschilt per dienst.
Wij adviseren het volgende per persoon:
Chauffeur: 50 bath per dag
Gids: 100 bath per dag
Kamermeisje: 30 bath (ca. 1 US Dollar) per persoon per nacht
Kofferdrager: 30 bath (ca. 1 US Dollar) per persoon per koffer
Taxichauffeurs hoeft u geen fooi te geven, omdat u bij aanvang van de rit onderhandelt over het tarief. Let op: als de taxi een meter heeft, vraag de chauffeur dan om deze aan te zetten.
Ambassade
De adressen van de ambassades in Nederland en Thailand zijn:
Ambassade van Thailand:
Laan Copes van Cattenburch 123
2585 EZ Den Haag
Tel: 070 345 0766
http://www.thaiembassy.org/hague/en/home
Honorair consulaat van Thailand:
De Lairessestraat 127
1075HJ Amsterdam
Tel: 020 465 15 32
https://www.royalthaiconsulate-amsterdam.nl/
Ambassade van Nederland in Thailand:
15 Soi Ton Son
Lumphini, Pathumwan
Bangkok 10330
Tel: +66 23095200
https://www.netherlandsandyou.nl/your-country-and-the-netherlands/thailand
Openbare toiletten
De lokale toiletten zijn in Thailand vaak hurktoiletten die niet zijn voorzien van toiletpapier. Het is dus belangrijk om zelf altijd wat toiletpapier mee te nemen voor onderweg. In de hotels zijn uiteraard wel degelijke westerse sanitaire voorzieningen met toiletpapier.
Feestdagen
Thailand heeft veel feesten, en een groot deel van de feesten wordt meerdere dagen achter elkaar gevierd. Van veel feestdagen varieert de datum ieder jaar, omdat ze worden gevierd op een vaste datum in de Thaise maankalender, die anders is dan de westerse kalender.
Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van Thailand in 2024:
3 juni: koninginnedag
22 juli: Khao Phansa
28 juli: Verjaardag koning Rama X
13 oktober: De dood van koning Bhumibol
23 oktober: Chulalongkorn
15 november: Yi Peng lantaarn Festival
15 november: Loy Krathong
17 november: Olifantenfestival Surin
5 december: Koning bhumibol’s verjaardag
10 december: Dag van de grondwet
25 december: Kerstmis
31 december: Oudejaarsavond
Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van Thailand in 2025:
1 januari: Nieuwjaarsdag
29 januari: Chinees Nieuwjaar
12 februari: Magha Puja.
6 april: Chakri dag
13-15 april: Thais nieuwjaar: Songkran
1 mei: Dag van de arbeid
12 mei: Visakha Bucha
3 juni: koninginnedag
12 juli: Khao Phansa
28 juli: Verjaardag koning Rama X
13 oktober: De dood van koning Bhumibol
23 oktober: Chulalongkorn
6 november: Yi Peng lantaarn Festival
6 november: Loy Krathong
15 november: Olifantenfestival Surin
5 december: Koning bhumibol’s verjaardag
10 december: Dag van de grondwet
25 december: Kerstmis
31 december: Oudejaarsavond