rondreis gevonden rondreizen gevonden
Haal alles uit uw Nepal rondreis
Wat maakt Nepal zo bijzonder?
Wat gaat u overtuigen om voor een rondreis door Nepal te kiezen?
Eerst een misverstand uit de wereld helpen. Staat Nepal niet op uw lijstje omdat u denkt dat het land vooral iets is voor actieve, sportieve reizigers, die ook nog eens weinig hechten aan comfort? Dan mist u een uniek land. Een land van uitersten, en mede daarom is het één van onze favoriete bestemmingen. Naar Nepal gaat u voor de Himalaya, voor de vele achtduizenders en de hoogste berg op aarde, de 8850 meter hoge Everest, die u kunt zien tijdens een rondvlucht, die u dichterbij kunt zien vanuit een helikopter of tijdens een trekking. Naar Nepal gaat u voor de natuur, op safari om wilde dieren te spotten. Op zoek naar de zeldzame tijger of de minder zeldzame éénhoornige neushoorn, u gaat olifanten zien en bijzondere vogels. Naar Nepal gaat u voor de bijzondere middeleeuwse steden, met prachtige huizen, paleizen, heiligdommen op elke hoek van de straat en indrukwekkende kloosters. En voor de authentieke middeleeuwse stadjes en dorpen, waar de tijd lijkt stil te staan. Maar wat u het meest bijblijft als u Nepal bezoekt, is de vriendelijkheid en de hartverwarmende glimlach van de bewoners van het land. En ja, er is geen ander land op de wereld waar u zo geweldig kunt bergwandelen en trekken, mountainbiken, riverraften of parasailen. Als u rondreist in Nepal gaat er altijd een chauffeur mee, die Engels spreekt en heeft u ruime keuze uit hotels en lodges, van eenvoudig tot luxe. Nepal is pas sinds de jaren ’50 open voor toerisme, en voor sommige gebieden gelden er nog altijd beperkingen in de aantallen reizigers die worden toegelaten. Vaak betaalt u fors voor die zeldzame 'permits'. Maar dat maakt het land ook magisch en extra aantrekkelijk voor reizigers. Nepal is de ultieme vakantiebestemming waar u actief kunt zijn, cultuur kunt snuiven en relaxen tegelijk. En dat allemaal in een piepklein land van 800 km lang en 240 kilometer breed, ingeklemd tussen de grootmachten China en India.
Is het de rijke geschiedenis?
Nepal heeft een lange en rijke geschiedenis. Deze begint met een prachtige legende en legendes lijken op sprookjes, vaak met een kern van waarheid. Dus, er was eens… de vallei van Kathmandu, maar het was geen vallei, het was een meer. In het meer woonden slangen en goden, en het was overdekt met lotusbloemen. Een Chinese wijze, de heilige Manjushri kwam naar het meer om te mediteren. Hij was zo gegrepen door de schoonheid van de omgeving van het meer, dat hij het bewoonbaar wilde maken. Na een bijzondere droom besloot hij het water weg te laten lopen om een stad te bouwen. Met zijn zwaard kliefde hij de berg door midden en liep de vallei droog. De nauwe Chobar kloof ten zuiden van Kathmandu zou zo zijn ontstaan. En zo ontstond ook de stad Manju Pattana, beter bekend als Kathmandu. Geologen bevestigen dat de Kathmandu vallei heel lang geleden een meer was. Dit is niet de enige legende, zo zijn er talrijke. Wanneer en hoe de stad echt is ontstaan, daarover verschillen de meningen. Feit is, dat de stad al heel oud is. Opgravingen bevestigen dat. Veel van het verleden kunt u ook nog steeds zien en voelen wanneer u door de kleine straatjes van de oude stad wandelt. Om de cultuur van Nepal te begrijpen, is het prettig om enig idee te hebben van wat er zich heeft afgespeeld. De naam Nepal komt voor het eerst voor in een Indiaas geschrift uit de 4e eeuw v.C. Nepal betekent ‘land van wol’ in het Tibetaans en ‘land tussen de bergen’ in het Newari. De Newari zijn de oudst bekende bewoners van Nepal, die neerstreken in de vallei van Kathmandu.
De eerste heersers van Nepal zouden Kirati zijn geweest, volgens diverse opgravingen die zijn gedaan. Zij kwamen rond 700 v.C. naar de vallei, afkomstig uit het oosten van de Himalaya. De Newari zouden afstammelingen van hen zijn. Tegenwoordig is de Newar stijl in veel gebouwen nog steeds terug te zien. De mooiste hotels zijn gebouwd en ingericht in Newar stijl, met prachtig houtsnijwerk, mooie donkere kleuren en dieprode stenen.
Tijdens de Kirati dynastie vindt in 563 v.C. in Nepal een gebeurtenis plaats van wereldwijd belang. De toekomstige Boeddha, prins Siddharta Gautama wordt geboren in Lumbini, in het zuiden van Nepal, dicht bij de grens met India. Drie eeuwen later is het boeddhisme al een invloedrijke levensbeschouwing in de regio. De vermaarde Indiase keizer Ashoka, omarmt in de 3e eeuw v.C. het boeddhisme. Hij gaat op bedevaart naar Lumbini, getuige inscripties in een pilaar en bevordert het verspreiden van het boeddhisme, het schrift en de taal Sanskriet in zijn keizerrijk maar ook in de vallei.
Ongeveer 300 n.C. volgden de Licchavi, afkomstig uit het gelijknamige Indiase koninkrijk, dat in het zuiden in de Ganges vallei grenst aan Nepal. De Licchavi’s brachten de vallei tot grote bloei. Kunst en architectuur floreerden, en de invloed van het hindoeïsme nam toe. In de 7e eeuw trouwde prinses Bhrikuti dochter van een Licchavi koning met de vorst van Tibet Srong-Tsan-Gampo. Het huwelijk zorgde voor nauwere economische banden met Tibet. Veel handwerkslieden uit de vallei werden ingezet voor de bouw van tempels en paleizen in het aangrenzende land. Ook de banden met China werden aangehaald.
Na de Licchavi’s volgden de Thakoeri’s. Deze periode wordt gezien als een donkere tijd voor Nepal. De onderlinge rivaliteit was groot en de macht versnipperd over tal van groepen in de samenleving.
De daaropvolgende dynastie van de Malla’s is de belangrijkste in de geschiedenis van Nepal. Ze kwamen in de 12e eeuw vanuit India naar Nepal. De Malla’s danken hun naam aan koning Arideva, die tijdens een potje worstelen hoort dat er een troonopvolger is geboren, en geeft het kind spontaan de titel ‘malla’, worstelaar. De Malla’s maakten van Nepal weer een eenheid, en voerden belangrijke hervormingen door op alle terreinen van het publieke, economische en culturele leven. Opnieuw komt de vallei onder de Malla dynastie tot grote bloei. Veel steden en monumenten die u in de vallei kunt zien dateren uit die periode.
Aanvankelijk zag het er niet best uit in de eerste twee eeuwen van de dynastie. Veel omringende kleine koninkrijken ondermijnden voortdurend de dynastie. In deze periode vielen ook moslimlegers uit Bengalen het land binnen, en richtten vele verwoestingen aan.
De vorst Yasthiti Malla (1382-1395) zorgde voor een wonderbaarlijk herstel van het koninkrijk en van de eenheid van Nepal. Om de stabiliteit van het rijk te waarborgen voerde hij een streng kastenstelsel in. Verandering van kaste was onmogelijk. De begaafdste van alle koningen Yaksha Malla stierf in 1482. Zijn drie zonen verdeelden na zijn dood het rijk, en zo ontstonden in de vallei nieuwe koninkrijken. Natuurlijk was er grote rivaliteit, maar die werd vooral ingezet om elkaar op het gebied van architectuur en kunst de loef af te steken. Zo ontstond zoiets als de Gouden eeuw van de Kathmandu vallei. In deze periode worden de mooiste monumenten gebouwd.
Buiten de Kathmandu vallei ontstonden in de loop van de tijd allemaal kleine hindoe vorstendommen van bevolkingsgroepen die India moesten verlaten, op de vlucht voor de moslimheersers. De Shah koningen, afstammelingen van machthebbers in Rajastan, van het kleine koninkrijk Gorkha, tussen Kathmandu en Pokhara, met een leger van onverzettelijke manschappen, slaagden erin om de Malla’s te verslaan. Vanaf 1768 wordt Nepal weer verenigd onder de heerschappij van Koning Prithvi Narayan Shah, de vorst van prinsdom Gurkha. Hij verovert Patan, Bhaktapur en Kathmandu en brengt ze samen. Het kost uiteindelijk 25 jaar om van Nepal weer één rijk te maken en het Nepali als taal op te leggen. De omvang van Nepal was in grote lijnen gelijk aan het huidige Nepal. De vorst wordt daarom wel gezien als de ‘vader van het moderne Nepal’. Zijn opvolgers breiden het rijk uit tot Kashmir en delen van Sikkim. Als ze pogingen doen om ook Tibet te veroveren komt het tot een oorlog met China, dat leidt tot een smadelijke nederlaag. Begin 19e eeuw leiden conflicten aan de zuidgrens tot een oorlog met de Britse heersers over India. Nepal verliest ook deze strijd en moet de veroverde gebieden allemaal weer afstaan. Wel zijn de Britten erg onder de indruk van de gevechtskracht van de Gorkha’s. Ze beginnen deze manschappen op grote schaal te rekruteren voor het Britse koloniale leger. Zo ontstonden de vermaarde en gevreesde Gorkha regimenten, die sindsdien in alle oorlogen hebben gevochten waar de Britten bij waren betrokken.
Aan de chaos in de eerste helft van de 19e eeuw, als alle adellijke families elkaar naar het leven staan, komt een einde als de jonge officier Jang Bahadur Rana de macht grijpt door een groot deel van de machthebbers te vermoorden. Wat volgt is de eeuw van de Rana’s. De Shah koningen mogen blijven, maar de absolute macht ligt bij de Rana’s. Ze vergaren grote rijkdom, bouwen exorbitante paleizen, en houden er een extravagante levensstijl op na. Ze zien Nepal als privé bezit. Scholing is er alleen voor de machthebbers en hun familie en het land staat stil in z’n ontwikkeling. Doordat ze goede relaties onderhouden met de Britten, die Nepal in het buitenland vertegenwoordigen, kunnen ze onbeperkt hun gang gaan. Angst voor vreemde overheersing zorgt ervoor dat Nepal voor buitenlanders op slot gaat. Toch is er een enkele meer verlichte Rana heerser, die begin 20e eeuw eindelijk de slavernij afschaft en alle slaven persoonlijk vrij koopt. Ook maakt hij een einde aan ‘sati’ de gewoonte dat van hindoe weduwen werd verwacht dat ze zich tijdens de crematie van een overleden echtgenoot levend op de brandstapel werpen.
Na de 2e wereldoorlog en het vertrek van de Britten uit India, is het snel gedaan met de macht van de Rana’s. Nehru de nieuwe premier van het nu onafhankelijke India, had weinig sympathie voor de autoritaire machthebbers in Kathmandu. Het ontstaan van een democratisch India leidde tot hernieuwd optimisme bij de oppositie. Zo werd in navolging van India, de Nepalese Congrespartij opgericht. Na grote onlusten in 1950 vluchtte de koning en de leiders van de partij naar India, dat vervolgens grote druk zette op de Rana machthebbers. Na een overeenkomst keerden de koning en leiders van de Congrespartij in triomf terug naar Nepal. Zo behaalde de partij een grote overwinning bij de daarop volgende verkiezingen. Nepal werd een parlementaire democratie, maar dat bracht geen stabiliteit. In 10 jaar waren er 9 regeringen.
Dankzij die instabiliteit zag de koning in 1960 zijn kans schoon. Hij pleegde een staatsgreep. De nieuwe grondwet werd buiten werking gesteld, regering en parlement werden ontbonden, politici werden gearresteerd en politieke partijen werden verboden. Het argument was dat de parlementaire democratie een buitenlandse vinding was en ongeschikt voor Nepal…… Twee jaar later voerde de koning een nieuwe grondwet in en werd het panchayat systeem van kracht. Politieke partijen bleven verboden. De basis van panchayat zijn de lokale bestuursraden. Zij kozen afgevaardigden op nationaal niveau. De koning bleef in dit systeem de absolute monarch.
Die absolute monarchie eindigde 30 jaar later na massale gewelddadige en bloedige demonstraties, waarbij honderden mensen omkwamen. Er kwam opnieuw een democratische grondwet en verkiezingen, maar het land bleef praktisch onbestuurbaar. Massale corruptie en nepotisme werden de norm in het publieke domein. De weerzin onder de bevolking tegen de bestuurders was zo groot dat de communisten een dominante positie verwierven, verkiezingen wonnen en zelfs een regering wisten te vormen. Nepal werd zo het eerste Aziatische land waar communisten via democratische verkiezingen aan de macht kwamen. Vanwege het uitblijven van hervormingen kreeg de maoïstische bevrijdingsbeweging de wind in de zeilen. Zij beheersten grote delen van het platteland en er waren voortdurend schermutselingen met leger en politie. Pogingen om met de opstandelingen tot een vergelijk te komen mislukten vanwege de positie van het Nepalese koningshuis. De Maoïsten waren mordicus tegen.
Op 2 juni 2001 vermoordde kroonprins Dipendra zijn ouders en acht andere leden van de koninklijke familie en pleegde vervolgens zelfmoord. De reden van deze daad is nooit helemaal duidelijk geworden. Er is gespeculeerd dat de kroonprins in woede ontstak omdat zijn ouders het niet eens waren met zijn partnerkeuze. Razernij in combinatie met dronkenschap was de reden van het bloedbad. De jongere broer van de koning Gyanendra nam het koningschap over. De onvrede over de monarchie nam door deze gebeurtenis verder toe en de maoïstische opstandelingen werden sterker. Uiteindelijk kwam er dankzij de UN een wapenstilstand tot stand en kregen de maoïsten een rol in de regering en het parlement. Uiteindelijk kwam er een nieuwe grondwet en werd Nepal een democratische republiek. Hiermee kwam in 2008 na 2 eeuwen een einde aan de monarchie. De koning en zijn familie werden gedwongen, om binnen enkele dagen het paleis te verlaten. Ondanks de deelname van de maoïsten aan het landsbestuur bleef Nepal politiek instabiel. De ene regering volgde op de andere, al bleven bepaalde namen telkens terugkomen als premier. Het straatarme land werd in 2015 getroffen door een vernietigende aardbeving. Die kostte niet alleen aan duizenden mensen het leven, maar zorgde ook voor grote verwoestingen aan huizen en de vele Unesco werelderfgoed monumenten. Toerisme kwam tot stilstand wat een grote impact had op Nepals belangrijkste bron van inkomsten. Wereldwijde hulp kwam op gang en inmiddels zijn veel monumenten hersteld. Het toerisme groeit weer fors, maar de politieke instabiliteit is nog altijd groot. Zo werd in 2015 een nieuwe grondwet opgesteld. Maar de Terai, de inwoners langs de grens met India voelden zich ernstig tekort gedaan en blokkeerden ook na de aardbeving wegen en grensposten.
Zijn het de mensen?
Nepal lijkt iets magisch te hebben. Er zijn veel legendes bekend over het ontstaan van Nepal en ze zijn nog springlevend binnen de diverse bevolkingsgroepen van Nepal. In het dagelijks leven gaan de verhalen nog altijd over de koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen, reuzen, duivels, godheden die veranderen in dieren, tovenaars en heksen. Dit is ook terug te zien in de namen van de bevolking. Vandaag de dag heten veel mensen nog steeds Lakshmi, Vishnu, Krishna of Raj Kumar (zoon van de koning). Nepal is een land van enorme tegenstellingen. Vooral in stand gehouden door de allesbepalende Nepalese culturele begrippen kaste en status. De kaste waar iemand bij de geboorte deel van uitmaakt, bepaalt niet alleen iemands status, maar ook de huwelijkspartner en de mogelijke carrière. Het bepaalt hoe iemand omgaat met z'n landgenoten en hoe zij reageren. Zelfs binnen de familie heeft iedereen een duidelijk bepaalde positie. Ter illustratie van het begrip status in de Nepalese samenleving; het Nepalees kent liefst een half dozijn woorden voor de begrippen 'je' en 'u'. De geschiedenis vertelt veel tragedie, verwoesting, maar de mensen glimlachen, werken met elkaar en zorgen voor elkaar. Ondanks de armoede en soms pittige levensomstandigheden, zal de Nepalees altijd vrolijk zijn en glimlachen naar zijn medemens. U wordt regelmatig uitgenodigd voor een maaltijd of een kopje Chai. Maak kennis met deze enorm gastvrije bevolking die zoveel heeft meegemaakt. Ze zijn altijd trots op hun land en laten het graag aan u zien.
Nepal telt vandaag meer dan 30 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is hoog en groeit sterk. De meeste mensen trekken weg uit de bergen en de heuvels naar de valleien. De Kathmandu Vallei en de Terai in het zuiden hebben veruit de meeste inwoners. Mocht u door uw bezoeken aan Kathmandu en Pokhara de indruk krijgen dat veel Nepalezen in de grote stad wonen; in werkelijkheid is Nepal vooral een platteland samenleving. Liefst 85% van de Nepali leeft op het platteland, en landbouw is nog altijd veruit de belangrijkste bron van inkomsten. Het dagelijks bestaan is een voortdurende 'struggle for life'. De armoede wordt mede in stand gehouden doordat boeren zelden eigenaar zijn van de grond die ze bewerken. Veel boeren zijn pachters, en de eigenaren zijn grootgrondbezitters. Pachters moeten vaak wel 50% van de opbrengst van het land afstaan aan de grootgrondbezitters.
De bevolking van Nepal kan gemakshalve worden opgedeeld in twee grote groepen; de Tibetaans-Birmaans-Nepalese groep en de Indiaas-Nepalese groep. Echter de oorsprong van de bevolking is veel complexer. Nepal lijkt een lappendeken van verschillende bevolkingsgroepen die allemaal met elkaar leven. Geen enkel land ter wereld heeft zoveel bevolkingsgroepen bij elkaar wonen op zo’n kleine oppervlakte. Er zijn meer dan 75 verschillende talen of dialecten. Al deze bevolkingsgroepen hebben met hun cultuur invloed op het land. Zeker in de stad, zoals Kathmandu, kunt u de verschillen proeven, zien en ruiken. De kleuren op straat, de verschillende gerechten die worden aangeboden in de restaurantjes en de diverse bouwstijlen van de huizen geven een gezellige sfeer die ondanks de rommeligheid toch een eenheid vormt. De bekendste bevolkingsgroepen zijn de onderstaande. Herkent u ze tijdens uw rondreis door Nepal?
De Newar
De Newar zijn de oudste inwoners van de vallei van Kathmandu. Ze zijn mogelijk afstammelingen van de Kirati’s en wellicht zelfs van nog oudere origine. Ze hebben zowel Mongoolse als blanke fysieke kenmerken. Ze zijn onderverdeeld in 84 kasten. Dit is een totaal ander kastensysteem dan het standaard kastensysteem van Nepal. De Newar staan in Nepal bekend als uitstekende handelaren en boeren. Maar waar ze vooral tot ver in Azië beroemd om zijn is een uitzonderlijk talent voor kunst en een aangeboren gevoel voor organisatie. De mooiste kunstwerken en meest bijzondere architectuur in de vallei en ver daar buiten, zijn dan ook gemaakt door de Newar. De prachtige tempels met houtsnijwerk, maar ook van steen en brons zijn ontworpen door de Newar. Belangrijke architecten, zoals Arniko, de ontwerper van de Pagode, liet zelfs Tibetanen overkomen om de bouwwerken te maken. Diverse hotels worden nog steeds in deze prachtige Newarstijl gebouwd en zijn uniek voor de Kathmandu Vallei. Veel gebouwen in Newarstijl worden beschermd door UNESCO en staan op de werelderfgoedlijst. Omdat ze altijd dicht bij de machthebbers stonden, zijn ze goed vertegenwoordigd in de bureaucratie van Kathmandu. In Bhaktapur wonen veel Newar. Zij houden zich strikt aan tradities en rituelen. Ook zijn ze erg bijgelovig. Mocht u de kans krijgen om een symbolische Newar bruiloft mee te maken, dat moet u dat met beide handen aangrijpen. Jonge meisjes worden ‘getrouwd’ met Vishnu, een bijzondere en unieke gebeurtenis. De Newar hebben nog een aantal unieke gebruiken. Zo aanbidden ze de godheid Kumari, een jong uitverkoren meisje dat als een levende godheid wordt beschouwd.
De Sherpa
De Sherpa’s komen oorspronkelijk uit Tibet en zijn van Mongoolse afstamming. Sher betekent ‘oost’ en pa betekent ‘volk’. Deze groep woont geïsoleerd in kleine dorpjes in de Himalaya. Dankzij die Tibetaanse roots, kunnen zij goed leven in het hooggebergte. De Sherpa’s zijn de bouwers van de prachtige gompas, kleine kloosters, in de Himalaya regio’s Khumbu bij de Mount Everest en in de Solu regio. Omdat ze altijd erg geïsoleerd hebben geleefd, zijn er veel gebruiken en rituelen van hen goed bewaard gebleven. Zo mogen zij zelf geen dieren slachten. Hiervoor zijn ze afhankelijk van andere bevolkingsgroepen. De Sherpa’s leven volgens een ideaal; geweldloos, weigering dieren dood te maken en het hart zuiver en sereen te houden. Een prachtig streven waar we in de westerse wereld ook wel wat van kunnen leren. De Sherpa’s zijn ongetwijfeld wereldwijd de bekendste Nepalese etnische groep. Als wij het hebben over Sherpa’s bedoelen we de dragers en gidsen van klimexpedities in de Himalaya. Veel, maar niet alle Sherpa’s, zijn leden van deze etnische groep.
De Gurung
Ook de Gurung zijn van Tibetaanse oorsprong. Zelf noemen ze zich Tamu; hooglanders. Ondanks dat het hindoeïsme steeds belangrijker wordt, zijn de Gurung overtuigd boeddhistisch. Hoewel ze minder bekend zijn dan de Sherpa’s, zijn zij uitstekende berggidsen. Ze wonen veelal rondom Pokhara, Gandrung en de vallei van Kali Gandaki en begeleiden veel trekkingen in de Himalaya. Zij zijn ook goed in samenwerken. Elk dorp heeft een ‘rodi’, een gemeenschapshuis, dat dienst doet als gemeentehuis en als hangplek voor jongeren, maar ook als planningsruimte voor de planning en verdeling van de gezamenlijke taken. Het hele dorp werkt samen op de akkers. Zo delen zij graag hun krachten en hun enthousiasme. De Gurung zijn ook de dominante groep onder de Ghorka’s, de gevreesde en krijgshaftige elite eenheden van het Britse leger.
De Tharus
De Tharus zijn de belangrijkste bevolkingsgroep in de Nepalese Terai, de strook tropisch laagland op de grens met India. Zij leven in perfecte harmonie met de natuur en daarom zult u de meeste Tharus tegenkomen in de omgeving van Chitwan National Park. Ondanks dat zij al eeuwenlang goede landbouwers zijn, hebben maar weinig van hen zelf een stuk land in bezit. Het grootste deel van hen pacht land van grootgrondbezitters, hebben grote schulden, dat via werken op het land moet worden afbetaald. Hoewel deze vorm van dwangarbeid wettelijk niet meer is toegestaan sinds het jaar 2000, is er voor hen nauwelijks een alternatief. De Tharus zijn erg gelovig en aanbidden hindoegoden en bosgeesten. Tradities en rituelen zijn erg belangrijk binnen de dorpen. In het midden van het dorp staat een klein altaar van hout en bij bepaalde gelegenheden worden hier dieren geofferd. Ondanks hun armoede zijn hun hutten vaak wel bijzonder verrassend, gemaakt van leem en koeiendrek met een rieten dak. Tegenwoordig zijn er dankzij microkrediet een aantal bedrijfjes opgezet om de Tharus te helpen in hun levensonderhoud te voorzien. Bezoek tijdens uw reis naar Chitwan niet alleen het park maar wandel ook eens door een Tharu dorp. Een bijzonder souvenirtje dat u hier koopt, kan voor hen van grote waarde zijn.
Thakalis
De Thakalis komen uit de Kali Gandaki vallei in centraal Nepal. Ze hebben zich ontwikkeld tot de ondernemers van Nepal. Eens speelden ze een grote rol in de zouthandel tussen het Indiase subcontinent en Tibet. Nu zijn het hotel- en lodge-eigenaren. Vooral rond het Annapurna massief hebben ze veel van het toerisme in handen. Oorspronkelijk waren de Thakalis Boeddhisten, maar ze zijn pragmatisch en de meesten zijn nu hindoe.
Tamangs
Volgens de overlevering waren de Tamangs paardenhandelaren en cavaleristen van een Tibetaans invasieleger die zich vestigden in Nepal. Ze wonen vooral in de heuvels ten noorden van Kathmandu en zijn bekend om hun kloosters, ‘ghyang’, en de ‘mani’ muren die de toegang tot hun dorpen markeren. Ze behoren tot de grootste etnische groepen. Ze staan bekend om hun onafhankelijkheid en zijn afkerig van autoriteit. Zij waren het die hun positie en land verloren aan de Bahuns en de Chhetris in de 19e eeuw. Ze waren veroordeeld tot dwangarbeid om te overleven. Veel Tibetaanse souvenirs, tapijten en ‘thangkas’ (religieuze schilderijen) die u in Kathmandu kunt kopen, zijn door hen gemaakt.
Tibetanen
Vanaf 1950 veroorzaakte de invasie van Volksrepubliek China in Tibet een ware uittocht van Tibetanen. 120.000 van hen voelden zich niet meer veilig in hun eigen land. Daarna volgde nog een emigratiestroom en ging de Dalai Lama in ballingschap naar India. Een deel van deze vluchtelingen is in Nepal beland. Er zijn verschillende Tibetaanse kloosters te vinden in de vallei en met name in Kathmandu. Tibetanen zijn goede zakenmensen en velen van hen hebben een eigen winkel of tapijtenweverij. Ook spelen ze een belangrijke rol in het toerisme. De wijk Bodnath is overwegend Tibetaans. Ga een keer eten in Bodnath na uw bezoek aan de tempel. Hier kunt u heerlijke momo’s eten, een echte Tibetaanse delicatesse. Wilt u meer leren van de Tibetaanse cultuur? In de vallei is het mogelijk om een weekend of langer te mediteren bij een Tibetaans klooster. De monniken nemen u mee in hun wereld van bidden en mediteren.
Bhutaanse vluchtelingen
Dit is een groep die u minder makkelijk tegen zult komen. Zij leven namelijk geïsoleerd in de bergen in het uiterste oosten van Nepal, in het district Jhapa. Het is een kleine groep die in grote armoede leeft. Zij zijn de slachtoffers van het land waar het begrip ‘Bruto Nationaal Geluk’ is gemunt. In Bhutan heerst een koning die naar één natie, één volk streeft. Dat betekende ook eenzelfde nationale klederdracht en dezelfde godsdienst. Wie niet formeel kon bewijzen dat men al sinds 1956 in Bhutan woonde, diende het land te verlaten. Voor velen was dat natuurlijk een onmogelijke opgave en de van oorsprong Nepalese bevolking kon niet anders dan wegtrekken uit Bhutan. Zij wonen hier nu geïsoleerd als vluchtelingen in kleine hutjes. Internationale hulporganisaties proberen tegenwoordig hulp te bieden, en mensen buiten Nepal te herhuisvesten, maar het probleem is vandaag de dag nog niet opgelost.
Bahuns & Chhetris
De Bahuns en de Chhetris zijn zowel een etnische groep als een kaste. Ze vertegenwoordigen 30% van de Nepalese bevolking. Hoewel het kastenstelsel in 1963 formeel is afgeschaft, zijn ze nog steeds de top van het informele kastenstelsel in Nepal. Ze speelden van oudsher een grote rol aan het hof van de Nepalese koningen en in het leger, en waren in die rol betrokken bij de eenwording van Nepal. Daardoor kregen ze een vooraanstaande positie in de Nepalese samenleving en werden door het hof beloond met stukken land. Dankzij hun dienende rol bij de machthebbers in het verleden, bezetten ze ook nu nog circa 80% van de overheidsbanen in Kathmandu. Een aantal had een dominante positie als inners van de belastingen tijdens de regeerperiode van de Shah koningen en de Rana machthebbers. Ze verwierven forse fortuinen, en ook nu zijn velen van hen kredietverschaffers, wat ze een grote informele macht in het land geeft. Vooral de Bahuns zijn kaste bewuste orthodoxe hindoes, dit in tegenstelling tot de meeste Nepalese hindoes. Ze eten strikt vegetarisch en drinken geen alcohol. Huwelijken zijn altijd gearrangeerd. Buiten de Kathmandu Vallei is het grootste deel van deze groep eenvoudige boeren, en verschillen ze nauwelijks van hun buren.
Is het de inspirerende religie?
De wereld van de Nepali wordt gedomineerd door gebed en door rituelen. En de wetenschap dat de goden geen ver afstaand abstract concept zijn, maar aanwezige wezens, die directe invloed hebben en kunnen hebben op het dagelijks leven. Religie is dan ook de hoeksteen van het dagelijks leven in Nepal. Dat zie je aan de vrouwen in bijvoorbeeld Kathmandu die elke dag ‘s ochtends vroeg offers brengen aan de goden in een lokale tempel. Dit ritueel staat bekend als puja. De goden krijgen allemaal een deel van de offergaven en op hun beurt geven de goden een deel terug, dat de vrouwen na thuiskomst delen met alle leden van het gezin. Of je hoort het aan de gezangen van de monniken in een boeddhistische tempel. De belangrijkste godsdienst in Nepal is het hindoeïsme. Dat lijkt wat vreemd in het geboorteland van Boeddha, maar 80% van de bevolking is hindoe. Natuurlijk zijn er boeddhisten, vooral onder de Tibetanen en andere volkeren met een Tibetaanse oorsprong. Er is een kleine moslimgemeenschap in het zuiden in de Terai en er is een handje vol christenen. Al deze gelovigen leven rustig en gemoedelijk naast elkaar. Hindoe’s en boeddhisten mediteren en bidden in Nepal vaak in dezelfde tempels. Nepal is een van de weinige landen ter wereld dat geen godsdienst conflicten heeft gekend. Onder de bergvolkeren van Nepal is ook het Sjamanisme na 50.000 jaar nog altijd springlevend. De Sjamaan, de genezer, die bemiddelt tussen de mensen en de godenwereld speelt een belangrijke rol in het leven van de bewoners van de Himalaya. Claude B. Levenson schreef ooit: ‘Door zijn geschiedenis en geografische ligging op de heuvels van de Himalaya sluit Nepal zogezegd natuurlijk aan bij Brahma en Boeddha’. Maar je zou ook kunnen speculeren dat dit komt, omdat het animisme nog altijd een rol speelt in het religieuze leven van heel veel Nepali, ongeacht de religie die ze beoefenen.
Het hindoeïsme is één van de oudste religies ter wereld. Oorspronkelijk is het hindoeïsme ontstaan in India. Het hindoeïsme is gebaseerd op belangrijke geschriften zoals de Veda’s die het dagelijks leven van de Hindoe vorm geven. Deze Veda’s dienen ook als wetten en regels. Het hindoeïsme kent vier doelen in het leven; dharma (gerechtigheid, artha (welstand), kama (plezier) en moksa (bevrijding/verlichting). Met elke incarnatie, wedergeboorte, kom je in een volgend leven dichter bij moksa. Binnen het hindoeïsme zijn veel verschillende stromingen. Er is daarom geen standaard hindoe. Ook geloven ze niet allemaal in dezelfde God of Goden. In Nepal zijn de drie belangrijkste goden van het hindoeïsme: Brahma, Vishnu en Shiva. Brahma is de stichter en wordt vaak afgebeeld met vier hoofden. Vishnu is de bewaarder van het leven en de wereld. In Nepal wordt hij voornamelijk vereerd in één van zijn incarnaties als Narayan, met verschillende armen. Shiva is de veranderende kracht, zowel vernietiger als schepper. Andere goden die in Nepal een belangrijke plaats hebben, zijn de aapgod Hanuman (loyaliteit en moed) en Rudrayani (godin van de Natuur, beschermster van de Kathmandu Vallei).
Het boeddhisme (10% van de bevolking) is strikt genomen geen religie, maar eerder een filosofie en een levenshouding. Boeddha is in Nepal geboren, in Lumbini. Het boeddhisme vond dus in Nepal zijn oorsprong. Waar hindoes de Boeddha beschouwen als een incarnaties van Brahma, zien boeddhisten de hindoe drie-eenheid Brahma, Vishnu en Shiva juist als incarnatie van Boeddha. De meeste boeddhisten zijn van Tibetaanse komaf. Zij leven vreedzaam en haast hand in hand naast de hindoe. De twee religies zijn bijzonder verweven met elkaar. Er zijn festivals die door zowel hindoes als boeddhisten worden bezocht. In Kathmandu ligt er een kleine pagode voor de godin Harati pal naast de grote stoepa van Swayambunath. Vooral in de bergen, maar ook in Kathmandu zult u verschillende stoepa’s, gebedsvlaggetjes en gebedsmolens tegenkomen. Het kan zomaar zijn dat er een altaar voor een hindoe god naast geplaatst staat.
Overal in Kathmandu lopen, net als in India, heilige koeien op straat. Ze dwalen door de kleine straatjes op zoek naar eten. De koeien zijn van de boeren uit de omliggende omgeving en zij laten ze in alle vrijheid rondlopen. Iedereen geeft ze ook te eten en zorgt goed voor ze. De Nepalezen eten geen rundvlees, de koe is immers heilig. Gaat u zelf met de auto op pad? Wees voorzichtig en rijd zeker geen koe aan. Daar staat een gevangenisstraf op. De koe heeft dus altijd voorrang!
Koning Tribhuvan heeft het kastensysteem in 1953 officieel afgeschaft. Desondanks speelt het kastensysteem nog steeds een grote rol binnen de Nepalese samenleving. Net als in India is het ingedeeld in sociale categorieën en niet op basis van inkomen of opleiding. De hoogste kaste is die van de priesters of brahmanen (bahum) en de laagste kaste zijn de shudra ofwel de kunstenaars en boeren. De onaanraakbare behoren niet tot het kastensysteem. Hier vallen de mensen onder die met de huid van dieren in aanraking komen, zoals slagers en schoenmakers. Dit zou namelijk onrein zijn. Regels van het kastensysteem worden in Nepal nog elke dag gevolgd.
Is het de afwisselende natuur?
Probeer u voor te stellen dat Nepal 60 miljoen jaar geleden een zee was, en dat het Tibet plateau vlak over de grens in China de kust was van een landmassa. Sindsdien hebben de botsende Indo-Australische plaat en de Euro-Aziatische plaat Nepal gevormd zoals het nu is. Nepal is niet erg groot; 147.181 km2, max 241 km breed en 800 km lang. Maar ondanks die bescheiden afmetingen is er een enorm contrast. In het zuiden bij de grens met India, in de Terai, steekt het land amper 70 meter boven zeeniveau uit. Slechts 200 kilometer noordelijker ligt het hoogste gebergte op aarde, de Himalaya, met alleen al in Nepal 10 toppen boven de 8000 meter. En daartussen in ligt de Mahabharat keten, ook wel de ‘Middle Hills’ genoemd, met toppen van 1500-2700 meter. Samen met de Pahar zone, waarin de vruchtbare valleien van Kathmandu, Pokhara en Banepa liggen, zijn dit de gebieden waar het grootste deel van de bevolking woont. De Terai echter is het dichtstbevolkte deel van Nepal.
De enorme diversiteit in landschappen zorgt ook voor een grote verscheidenheid in natuur, zeker als u bedenkt dat Nepal op subtropische breedten ligt, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Florida. Groene rijstvelden, jungle, rododendron bossen, indrukwekkende bergen en de meest bijzondere diersoorten; u kunt het allemaal zien tijdens een rondreis door het prachtige Nepal. Doordat Nepal door de Himalaya en India wordt ingekapseld en veel hoogteverschil heeft, is het landschap enorm divers. Het ene moment rijdt u door een rotsachtig gebied met naaldbomen, beren en berggeiten. Het andere moment rijdt u de jungle in met watervallen, lianen, neushoorns, olifanten en tijgers. Door de relatief geringe omvang van het land, is de kans aanzienlijk dat u veel van die natuur van Nepal ook daadwerkelijk zult zien. In Nepal zijn er maar liefst 6500 soorten boom, -struik en wilde bloemensoorten. Veel te veel om ze allemaal op te sommen, maar geniet vooral van de omgeving en prachtige kleurrijke foto’s zijn gegarandeerd.
De Himalaya domineert de natuur van Nepal. Daar kunt u niet omheen. Waar u ook rijdt, loopt of staat, de bergen toornen bijna overal op de achtergrond als in een schilderij. Omdat de hoogste toppen van de Himalaya boven de 8000 meter zijn en dus boven de boomgrens, is er een groot gedeelte waar geen groen meer kan leven. Aan de voet van de bergen is het des te vruchtbaarder. Struiken zoals de rododendron en magnolia bloeien hier naar hartenlust. De schitterende rododendrons in alle mooie kleuren kunnen met de kronkelende stammen wel 18 meter hoog worden. Ook de orchidee vindt het heerlijk hier. Dit komt door het fijne hooggebergteklimaat waar zij graag in bloeien. Deze mooie bloemen trekken weer veel verschillende vlinders aan. Tijdens uw wandeling door de Himalaya ruikt u bijna overal de bloeiende struiken, en dat zorgt voor een verfrissende stimulans. Ook leven er veel verschillende dieren in de Himalaya. Berggeiten voelen zich in hun element op de rotsachtige ondergrond. Muskusherten, langoerapen, verschillende soorten hazen en zelfs het iconische en het zeer zeldzame sneeuwluipaard vinden dit ook een heerlijke omgeving om hun hol of nest te maken. Met een beetje geluk komt u deze dieren tegen onderweg. Voor de sneeuwluipaard heeft u echter alle geluk van de wereld nodig.
In het midden van Nepal ligt de Mahabharat keten, ook wel de ‘Middle Hills’ genoemd, met toppen van 1500-2700 meter. Samen met de Pahar zone, waarin de vruchtbare valleien van Kathmandu, Pokhara en Banepa liggen, bestaat het landschap voornamelijk uit rijstvelden en landbouwvelden. In en tegen de heuvels zijn deze akkers vaak in terrassen gebouwd. Het land is enorm vruchtbaar. Met de moesson in de zomer blijft de regen hangen tegen de Himalaya aan. Het dal vangt daardoor veel water. De rijstvelden zijn prachtig felgroen. Tijdens uw reis zult u veel boeren tegenkomen die op hun land aan het werk zijn. Met een buffel bewerken zij hun stukje land. Stop gerust even om foto’s te maken. Wanneer u zwaait en ‘namaste’ roept, krijgt u een vriendelijke glimlach cadeau.
In het zuiden van Nepal ziet u ruiger jungle gebied. Hier in de Terai, grenzend aan India, op een hoogte van maximaal 70 meter boven zeeniveau, heerst een subtropisch klimaat. Dat betekent dat er prachtige flora te vinden is. Bamboe, acacia en verschillende soorten gras en bomen groeien hier volop. Er zijn diverse nationale parken. Enkele van deze parken kunt u bezoeken, maar niet allemaal. De twee belangrijkste zijn Bardia National Park en Chitwan National Park. Deze gebieden zijn de perfecte plekken om de neushoorn te spotten. Ook olifanten leven hier graag, net als de Aziatische tijger. Het spotten van een tijger is natuurlijk de hoofdprijs van een bezoek aan een nationaal park, maar de kans dat u deze koning van de Aziatische jungle tegen zult komen is gering. Dat neemt niet weg, dat u altijd alert moet zijn.
De moesson in Nepal kan soms heftig zijn, al verschilt de regenval per regio. In het oosten valt de meeste regen, gemiddeld 2500 mm per jaar. In Kathmandu is dit ongeveer 1400 mm per jaar en in het westen van Nepal 1000 mm per jaar. Vanuit de Himalaya ontspringen er diverse grote rivieren. De drie belangrijkste zijn ook de grootste rivieren van het Indisch continent, de Ganges, de Brahmaputra en de Indus. Zij worden gevoed door gletsjer- en regenwater. Al deze grote rivieren hebben als bron van het leven een heilige status in de religieuze beleving van de lokale bevolking. Rituele wassingen, lijkverbrandingen, ceremonies; het vindt allemaal plaats langs de oevers van deze rivieren. Tijdens de moesson zijn dit heftige gebieden waar veel water doorheen loopt. Mede dankzij deze rivieren is Nepal een waar eldorado voor de vogelspotter. Zeker de Terai is de ultieme plek om vele soorten in hun eigen habitat te zien. In de Ganges leeft de zeer zeldzame met uitsterven bedreigde Gangesdolfijn.
Er is één bijzonder dier dat men al heel lang niet heeft gezien, maar toch is het bij wet sinds 1960 verboden om hem te doden. De Yeti, ofwel de verschrikkelijke sneeuwman! De Nepalese overheid ziet de yeti als nationaal symbool en er doen verschillende legendes en verhalen de ronde over de Yeti. Mythe of niet, volgens de lokale bevolking leeft hij echt. Dus oppassen geblazen!
Is het de indrukwekkende bergwereld van de Himalaya?
Wie Nepal zegt, denkt direct aan de Himalaya. Dit is het dak van de wereld, hier liggen de hoogste bergen van de wereld. Des te moeilijker is het om u voor te stellen dat 60 miljoen jaar geleden de Himalaya een zee was, en dat het Tibet plateau vlak over de grens in China de kust was van een landmassa. Sindsdien hebben de botsende Indo-Australische plaat en de Euro-Aziatische plaat Nepal gevormd zoals het nu is. De Himalaya zien is een enorm indrukwekkend schouwspel. Officieel loopt de Himalaya van Pakistan tot China. Het is de scheidslijn tussen het Tibetaans plateau in het noorden en de riviervlaktes van het Indisch continent in het zuiden. Nepal wordt ook wel gezien als een gigantische ceremoniële trap van de Gangesvlakte naar het dak van de wereld. De Himalaya heeft meer dan 40 bergtoppen hoger dan 7000 meter en 9 toppen boven de 8000 meter. De hoogste berg ter wereld is de Mount Everest met een top van 8850 meter. De Himalaya zien, is de voor reizigers voornaamste reden om Nepal te bezoeken. Nepal is trots op het gebergte, maar heeft er ook een haat-liefde verhouding mee. Het trekt toeristen aan en zorgt voor inkomsten, maar het kost soms ook mensenlevens door bijvoorbeeld lawines, aardverschuivingen of aardbevingen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus wees goed voorbereid voor uw bezoek aan de bergen.
De Himalaya is geologisch gezien maar een jong gebergte. Het is ontstaan tijdens de Alpiene orogenese in het Tertiair, veroorzaakt door een botsing tussen Eurazië en India. De continentale botsing tussen India en Eurazië ging gepaard met het over elkaar schuiven van stukken aardkorst. De Himalaya zelf kwam ongeveer de laatste 2 miljoen jaar omhoog. En er is nog steeds volop beweging in geologische termen. India schuift nog altijd met een snelheid van 27 mm per jaar onder Eurazië. Dat betekent dat de Himalaya nog steeds groeit. Dit verklaart ook de aardbevingen en aardverschuivingen. In de Himalaya ontspringen een paar van de belangrijkste rivieren van Azië. Zo vinden de Brahmaputra, de Ganges en de Indus hier hun oorsprong. Hiernaast vloeien er diverse zijtakken door de valleien, die uiteindelijk allemaal samenvloeien met de 'grote drie'. Het is geweldig om de bergen te beklimmen of gewoon heerlijk te wandelen langs de toppen. Het uitzicht en zonsopgangen en zonsondergangen zijn fenomenaal. Maar ook de flora en de fauna zijn bijzonder. Een struik die u al wandelend zeker zult tegenkomen is de rododendron, de nationale bloem. Deze prachtige bloeiende stuiken geven een heerlijke geur en zien er natuurlijk zeer mooi uit. Ook ziet u orchideeën en magnolia’s.
Er zijn veel verschillende dieren die in de bergen leven. De jak vindt het heerlijk in het hooggebergte, net als de verschillende soorten bergschapen, kleine panda’s, steenbokken en marmotten. Een heel zeldzaam dier is het zeer schuwe sneeuwluipaard. Mocht u dit dier spotten, dan heeft u alle geluk van de wereld gehad!
Is het spanning en avontuur?
Nepal is niet echt een land om alleen maar te relaxen. Natuurlijk kunt u dagen doorbrengen in relaxte accommodaties en genieten van het dorpsleven. Maar er is zoveel meer, er is heel veel te zien en te beleven. Het is een groot misverstand dat Nepal alleen maar geschikt is voor reizigers die actief willen zijn. Maar van alle bestemmingen op de wereld is Nepal wel de beste bestemming om actief te zijn.
Trekkings en wandelingen maken door de Himalaya zijn ongekend populair. Ook al bent u geen fervente trekker of bergwandelaar, een trekking in de Himalaya past op ieders 'bucketlist'. En de kans dat u verslaafd raakt is niet denkbeeldig. Iedereen die wij kennen en die een trekking heeft gemaakt in de Himalaya, kijkt altijd uit naar de volgende trekking. Wat maakt een trekking in de Himalaya zo anders dan een trekking elders op de wereld? Natuurlijk is dat de aantrekkingskracht van lopen in het hoogste gebergte op de wereld, met unieke vergezichten en onvergetelijke zonsopgangen en zonsondergangen. Maar trekken in de Himalaya is vooral zo aansprekend omdat u onderweg de plaatselijke bevolking ontmoet en beter leert kennen. Van schoolkinderen tot de begeleiders van ezel karavanen, van boeren die de terrassen bewerken tot vrouwen op weg naar de markt. U loopt door hun dorpjes en hun nederzettingen, die niet verlaten zijn, maar het hart vormen van levendige gemeenschappen. Nepal heeft van alle landen in de wereld de beste infrastructuur van paden, trappen, gidsen, dragers en overnachtingsmogelijkheden. Van eenvoudige zgn. 'teahouse' lodges tot relatief luxe lodges met uw eigen badkamer. Dat maakt Nepal uniek! Er zijn verschillende gebieden in de Himalaya waar u een trekking kunt maken. Van de Everest tot de Annapurna, en van het geïsoleerde voormalige koninkrijk Mustang tot het niet ver van Kathmandu gelegen Lantang National Park. Elk gebied is uniek en heeft z'n eigen bijzondere aantrekkingskracht. Dus als u eenmaal verslaafd bent geraakt aan een trekking in Nepal, dan kunt u die verslaving altijd bevredigen.
De trekkings worden op verschillende niveaus aangeboden. Er zijn dagwandelingen (hikes) door prachtige natuurgebieden. Er zijn kortere trekkings vanaf drie dagen, die vooral langs pittoreske dorpjes, langs akkers, door bossen en velden gaan, met telkens wisselende vergezichten. U wandelt niet op grote hoogte. Wanneer u een langere trekking onderneemt, zult u geoefender moeten zijn om het goed vol te kunnen houden. De dagelijkse afstanden zijn langer en u loopt vaker op hoogte, tot meer dan 5000 meter. Dat betekent minder zuurstof, dus uw lichaam zal meer op de proef gesteld worden. De uitzichten daarentegen zullen steeds mooier worden.
Iedereen die Nepal overweegt wil Mount Everest zien. Heeft u alle tijd van de wereld dan reist u net als de eerste bedwingers van de berg op 29 mei 1953, Edmund Hilllary en Sherpa Tenzing, over land per auto en te voet naar het Everest gebied en het op 5350 meter hoogte gelegen Everest Base Camp. Het gaat al veel sneller als u van Kathmandu retour naar Lukla vliegt en dan de Everest Base Camp trek maakt van circa 3 weken. Kan het korter? Ja, een korte 5 of 7-daagse trekking vanuit Lukla biedt u in ieder geval een blik op de Everest. Maar Mount Everest van dichtbij zien en beleven kan ook in een ochtend. U vliegt per helikopter vanuit Kathmandu met onderweg een stop in Lukla om te tanken, naar het Everest Base Camp. Zet daar snel een paar stappen en maakt foto's van de beroemde en beruchte Khumba Icefall, en gaat daarna op grote hoogte ontbijten met zicht op 's werelds hoogste berg. Deze optie is uniek en prijzig. De Everest zien kan nog korter en ook goedkoper, maar iets minder uniek. Een ‘mountainflight’ vanuit Kathmandu met een gegarandeerde raamplaats duurt minder dan een uur.
Omdat Nepal zoveel prachtig natuurschoon biedt, is het land uitermate geschikt voor 'wildlife spotting'. U kunt per jeep op safari, maar ook per kano, door verschillende natuurparken. U gaat op zoek naar de wilde dieren, zoals de zeldzame tijger en de beter te spotten éénhoornige neushoorn. Die twee staan op ieders lijstje, maar er is nog zoveel meer om te ontdekken. Voor vogelliefhebbers is Nepal een waar paradijs.
Nepal is ook een eldorado om te raften. De rivieren van Nepal horen zeker aan het eind van de moesson tot de uitdagendste ter wereld. Samen met een getrainde gids kunt u de rivieren per raft trotseren. Het is mogelijk om een korte trip te maken en tussendoor te genieten van een lichte lunch langs de kant van de rivier. Wilt u meer avontuur, dan maakt u natuurlijk een langere tocht van een aantal dagen met een tentovernachting. Alle materialen, ook eten voor onderweg worden meegenomen per raft in dichte tonnen. U gaat heftige stroomversnellingen meemaken maar u kunt ook genieten van rustig kabbelend water. Onderweg ziet u de mooiste vogels, die graag langs de oevers van de rivier hun domein kiezen. Geniet ’s avonds van het kampvuur en een heerlijke maaltijd. ’s Nachts valt u in slaap met het geluid van de rivier als achtergrondmuziek. Er zijn verschillende rivieren waarop u kunt raften. De bekendste zijn de Trisuli, de Kali Gandaki en de Sun Kosi. De Trisuli is het drukst, maar ook een van de rustigere rivieren om te bevaren. Perfect voor de korte trips en met kinderen. De Sun Kosi is veel uitdagender maar ook gevaarlijker en neemt u mee langs diepe kloven die een beetje aan Colorado doen denken. De Kali Gandaki is de perfecte rivier voor een langere trip en biedt onderweg prachtig natuurschoon.
Pokhara is de meest populaire plaats voor trekkings. Maar hier worden ook andere sporten en activiteiten aangeboden wanneer u even toe bent aan iets anders. Er zijn mountainbikes te huur waarmee u de omgeving kunt verkennen. Zoek de mooie plekjes op waar u met de auto niet zo snel zult komen. Mountainbiken kunt u ook in de Kathmandu Vallei. Een waanzinnige ervaring die we iedereen willen aanraden is paragliding of parasailing langs de Himalaya. Al vliegend heeft u zicht op de toppen van het Annapurna passief. Het lijkt net of u vleugels heeft. Het is een unieke ervaring die u nergens anders ter wereld op deze manier zult ervaren.
Bent u toe aan rust en bezinning na al dat avontuur en actie? In de Himalaya zijn er een aantal mooie resorts te vinden waar u even tot u zelf kunt komen. Volg een yoga cursus, stretch uw spieren, neem zuurstof op en ga in volledige retraite. Ga terug naar uw innerlijke zelf en zoek de rust tijdens de meditatie. In de Kathmandu Vallei zijn er ook kloosters waar u samen met de boeddhistische monniken een paar dagen mag verblijven.
Individueel rondreizen in Nepal
Al onze rondreizen in Nepal zijn individuele rondreizen. In Nepal bieden we u uitsluitend de mogelijkheid om ‘private’ rond te reizen. Dat vinden wij voor Nepal veruit de beste optie en voegt waarde toe aan uw rondreis. Het openbaar vervoer is lang niet altijd comfortabel en punctueel genoeg om onze reizen ook ‘share’ aan te bieden. Bovendien zijn veel bezienswaardigheden niet of nauwelijks met het openbaar vervoer bereikbaar.
Private
Een ‘private’ rondreis is een geweldige manier om Nepal te beleven. Bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu wordt u opgewacht door een Engelssprekende chauffeur en naar uw hotel gebracht. U reist rond met uw eigen reisgezelschap in een auto of minibus met uw eigen privéchauffeur. De chauffeur spreekt voldoende Engels om u te vertellen over wat u onderweg ziet. Hij/zij is geen gids. Als u graag meer achtergrond en informatie wilt onderweg, dan kunt u tegen betaling van een toeslag een professionele Engelssprekende gids huren (bij boeking opgeven).
Ook alle excursies zijn ‘private’. De excursies tijdens de rondreis worden begeleid door een Engelssprekende gids. Onder de ‘tab’ inbegrepen ziet u per rondreis wat precies inclusief is tijdens het vervoer ter plaatse en tijdens de excursies. De kosten van de optionele excursies ziet u bij de dag beschrijving onder de tab ‘wat gaat u zien en beleven’.
Vliegen en vluchtkeuze
De getoonde prijzen van alle Nepal reizen zijn inclusief intercontinentale vlucht en eventuele binnenlandse vluchten. Dit is een basisprijs, die niet is gescand op actualiteit en beschikbaarheid. Boekt u de reis van uw keuze op de vertrekdatum van uw keuze, dan kunt u aangeven in welke mate u flexibel bent met de gekozen vertrekdatum. En of u voorkeur heeft voor een specifieke luchtvaartmaatschappij. Ook kunt u de vertrekluchthaven van uw voorkeur opgeven. Naast Schiphol zijn dat Brussel of Düsseldorf. Na boeking nemen wij dan contact met u op, en bespreken met u de mogelijke opties. Onze ervaring is dat hoe flexibeler u bent met uw vluchtkeuze en vertrekdatum, hoe gunstiger de vliegopties. Ook loont het om zo vroeg mogelijk te boeken, zeker in de hoogseizoenen tijdens vakantieperiodes.
Of u nu een avontuurlijke reis gaat maken of toch liever naar een relaxte zonbestemming vliegt, met KLM begint uw vakantie al aan boord. U krijgt de beste persoonlijke service, aan boord zijn alle maaltijden, snacks en (alcoholische) drankjes inbegrepen en u kunt altijd rekenen op een ruime, comfortabele zitplaats. Daarbij beschikt KLM over een jonge vloot, voorzien van de modernste snufjes. Denk bijvoorbeeld aan een gratis persoonlijk entertainmentsysteem voor iedere passagier op intercontinentale vluchten. Het persoonlijke entertainmentsysteem biedt u onder meer de nieuwste films, tv-series en muziek aan. En wat misschien nog wel belangrijker is: de nieuwste schonere vliegtuigen van KLM zijn minder belastend voor het milieu. Hiermee zorgt KLM niet alleen voor u en uw medepassagiers, maar ook voor een schonere wereld.
Etihad Airways is ’s werelds jongste wereldwijde luchtvaartmaatschappij. Vanuit Amsterdam, Brussel en Düsseldorf via Abu Dhabi vliegen zij u naar alle hoeken van de wereld en hebben doorverbindingen naar 95 bestemmingen. Zij bieden een uniek product en een unieke service, zowel in de lucht als op de grond. Ervaar de luxe in de First class, geniet van de gastvrijheid en service in de Business class of vlieg comfortabel in de Economy class.
Vliegen met Etihad is een bewuste keuze om te reizen in stijl voorzien van alle gemakken en comfort. Vlieg met Etihad naar Abu Dhabi of vlieg door naar 95 bestemmingen in onder andere Azië, Australië, Midden-Oosten en Afrika.
Qatar Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van Qatar, is een van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Vanuit Amsterdam vliegt Qatar Airways dagelijks naar Doha met een 777-300ER. Vanuit Hamad International Airport in Doha wordt er naar meer dan 160 bestemmingen op zes verschillende continenten gevlogen.
Qatar Airways heeft spraakmakende prijzen als ‘World’s Best Business Class’, ‘Best Airline in the Middle East’, ‘Best Business Class Seat’ en ‘World’s Best First Class Airline Lounge’ tijdens de Skytrax Awards gewonnen. Qatar Airways was de eerste maatschappij uit de Golfstreek die zich aansloot bij Oneworld, een wereldwijde luchtvaartalliantie. Klanten profiteren van een zeer uitgebreid netwerk met meer dan 160 bestemmingen wereldwijd en een ruime keuze aan entertainment met meer dan 4000 entertainmentopties.
Kies de hotels in Nepal die bij u passen
Het kiezen van de juiste hotels voor uw Nepal rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reisbeleving, ongeacht het beschikbare budget. Gelukkig richt Nepal zich allang niet meer alleen op de budgetreiziger. Ook in Nepal kunt u voor elke rondreis van HelloBeautifulWorld kiezen uit 3 hotel categorieën. Zelfs op onze trekkings in het Annapurna en Everest gebeid. We hebben alle hotels en lodges persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels en lodges in Nepal, per categorie in de handige hotel vergelijker.
Midrange
Beautiful Choice
Luxe
Hotel vergelijker Nepal
Per plaats in Nepal, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels in Nepal vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel in verschillende categorieën. Mocht een hotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel. Dit doen we altijd in overleg met u.