Noord-India Magic 17 dagen

vanaf 3371
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op de tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 per boeking, calamiteitenfonds 2,50 per boeking en SGR bijdrage 5 per persoon.
Route op kaart
Kies de reis van uw keuze. Elke reis kunt u desgewenst zelf aanpassen tot uw ideale reis.
Klik op de hotelcategorie van uw voorkeur. Alle prijzen, ook uw aanpassingen zijn daarop gebaseerd. Wijzigt u de categorie, dan moet u uw aanpassingen opnieuw toevoegen.
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 en calamiteitenfonds 2,50 per boeking.
Deze gegevens bepalen de prijs die we u tonen bij het zoeken en boeken. We onthouden deze gegevens om ook bij een volgend website bezoek direct de juiste prijzen te kunnen tonen.
Vul hier de juiste gegevens van uw reisgezelschap in. Leeftijden die gelden op het moment van reizen. Mogelijke kortingen verwerken we o.b.v. deze gegevens.
Straatbeeld in Delhi
Straatbeeld in Delhi
Straatbeeld in Delhi
Indiaas eten
Straatbeeld in Delhi
Bengaalse tijger
Straatbeeld in Delhi
Grafmonumenten in Orchha
Straatbeeld in Delhi
Varanasi en de Ganges
Straatbeeld in Delhi
Sadhoe in Varanasi

Kies de hotels in India die bij u passen

Het kiezen van de juiste hotels voor uw India rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reisbeleving, ongeacht het beschikbare budget. Dat geldt zeker voor India. Ook in India kunt u voor elke rondreis van HelloBeautifulWorld kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels en (safari-)lodges persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels, paleis- en forthotels en (safari-)lodges in India, per categorie in de handige hotel vergelijker.

Hotel vergelijker India

Per plaats in India, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels en lodges in India vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels en lodges. In een aantal gevallen gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel of lodge in verschillende categorieën. Er is dan geen hotel of lodge in de door u gekozen categorie. Mocht een hotel/lodge bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel/lodge. Dit doen we altijd in overleg met u.

Souvenirs, Pushkar

Belangrijk

lees meerlees minder

Grensdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een visum nodig voor India. Het visum aanvragen kan op twee manieren: online of door een bezoek aan het India Visa and Consular Service Application Centre in Den Haag, Amsterdam of Rotterdam.

1. U vraagt online een ‘eTourist visa’ aan. Dit doet u via de officiële website van de Indiase overheid: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html
U klikt onderaan op 'Apply here for e-visa' en vult het formulier in. Om in aanmerking te komen voor een e-visum, dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen:

-Op de dag van aankomst in India, dient het paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
-Het paspoort moet minimaal 2 lege pagina’s bevatten.
-Het e-visum mag alleen gebruikt worden bij aankomst per vliegtuig, op de volgende luchthavens: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bangalore, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Calcutta, Lucknow, Mangalore, Mumbai (Bombay), Nagpur, Poona, Tiruchirapalli, Trivandrum, Varanasi en Vishakhapatnam. Bij HelloBeautifulWorld is uw aankomst doorgaans op Delhi, in dat geval kunt u een e-visum aanvragen. U mag wel vanaf elke luchthaven India verlaten.
-Bij aankomst worden er biometrische gegevens afgenomen: een vingerafdruk en een irisscan.
-U moet in het bezit zijn van reisbescheiden met een retourdatum, als bewijs dat u het land weer verlaat.
-U mag maximaal 3 keer per kalenderjaar een e-visum aanvraag doen.
-U moet het e-visum uitprinten en meenemen naar India. Let op, dat u de PDF uitprint van het visum en dat er een blauwe balk bovenaan het visum staat (als dit niet zo is, heeft u niet de PDF uitgeprint). Op de luchthaven van vertrek wordt al gevraagd naar het visum. Heeft u geen geldig visum, dan wordt u geweigerd voor de vlucht.

Het aanvragen van het e-visum kan vanaf 30 dagen tot 4 dagen voor vertrek. Op de website vult u het aanvraagformulier in en upload u een scan van de fotopagina van uw paspoort (PDF formaat) + een pasfoto (JPEG formaat, minimaal 10KB en maximaal 1MB). U kunt met iDeal, PayPal of creditcard betalen (gecontroleerd op 01-12-2024):
-30 dagen visum: 25 euro

2. U vraagt het visum aan (op afspraak) bij een locatie van het India Visa and Consular Service Application Centre in Den Haag, Rotterdam of Amsterdam. Wij raden u aan om voor uw bezoek de volgende checklist te lezen: http://www.vfsglobal.com/india/netherlands/pdf/F-OPS-CL-TOURIST-EN.pdf
In deze checklist wordt genoemd aan welke voorwaarden u moet voldoen en welke documenten gevraagd worden:

-U dient uw paspoort mee te nemen, die op dag van aankomst in India nog minimaal 6 maanden geldig is en minimaal 2 lege pagina’s heeft.
-Bij de aanvraag moet u 2 pasfoto’s inleveren die aan alle gestelde voorwaarden voldoen. De voorwaarden kunt u vinden onder het kopje ‘photo specifications’ op de volgende website: http://www.vfsglobal.com/india/netherlands/Tourist.html. Bij elk Application Centre is er een fotoservice aanwezig, om de juiste foto’s ter plaatse te maken.
-Een online ingevuld India Visum Application form. Dit formulier kunt u online invullen en versturen via de volgende link: https://indianvisaonline.gov.in/visa/Registration.
-Een declaration form. Dit formulier kunt u vinden via de volgende link: https://www.vfsglobal.com/one-pager/india/netherlands/english/passport-services/pdf/F-OPS-FORM-APPLICANT-DECLARATION-EN-18.pdf U dient dit formulier uit te printen, in te vullen en mee te nemen naar het Application Centre.
-De biometrische gegevens (vingerafdruk + irisscan) worden al afgenomen in het Application Centre. Dit hoeft dus niet meer bij aankomst in India.

De verwerking van uw aanvraag duurt tussen de 4 en 6 werkdagen, soms langer. Indien u kiest voor de goedkoopste optie, zijn de kosten € 125,25, inclusief service kosten (gecontroleerd op 15-04-2024). De kosten kunnen per creditcard of contact betaald worden. Het visum is 6 maanden geldig. Tijdens deze periode mag u India meerdere keren bezoeken, met een maximum van 90 dagen per keer.

NB! Er worden strenge voorwaarden gesteld aan het visum voor India. Wij raden u daarom aan om op tijd te beginnen met uw aanvraag, zodat u zeker weet dat u alles heeft geregeld voor vertrek.

Heeft u geen Nederlands paspoort, dan adviseren we u om contact op te nemen met de ambassade van India.

Ambassade van India:
Buitenrustweg 2
2517KD Den Haag
Tel: 070-3469771

Geld

De lokale munteenheid van India is de Indiase rupee (INR of Rs.). Eén rupee wordt onderverdeeld in 100 paise. Er zijn munten van 50 paise en 1, 2 en 5 rupee beschikbaar. Daarnaast zijn er biljetten van Rs. 1 tot en met 2000. Begin april 2024 is 1 euro ongeveer 91 rupee waard, Let op! U mag geen rupees invoeren in India. Het heeft dus geen zin om deze in Nederland al aan te schaffen. Indien u nog oude rupees heeft; sinds 8 november 2016 zijn de oude bankbiljetten van 500 en 1000 rupee ongeldig verklaard.

Pinnen
In India kunt u, vooral in de grotere plaatsen, Indiase rupee opnemen met uw pinpas waar een Cirrus- of Maestro-logo op staat. Houdt u er rekening mee dat geldautomaten soms niet werken of leeg zijn, vooral tijdens het weekend en feestdagen. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat er een pinautomaat is in kleinere steden. Wanneer u pint, worden er per bank verschillend, kosten berekend. Ook heeft u te maken met een maximumbedrag dat u kunt pinnen per dag. Veel Nederlandse banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorgt u ervoor dat u tijdig werelddekking activeert voor uw pinpas.

Cash
Hoewel pinnen in veel plaatsen mogelijk is, adviseren wij u om ook contant geld mee te nemen op uw reis, in euro’s of US Dollars (USD). US Dollars kunt u aanschaffen bij een GWK Travelex kantoor bij u in de buurt. Het komt regelmatig voor dat een pinautomaat leeg is of niet werkzaam is. Uw euro’s of dollars kunt u op vertoon van uw paspoort inwisselen bij wisselkantoren, hotels en banken. Het inwisselen bij banken is niet de snelste optie. Het is belangrijk dat u het wisselbewijs altijd bewaart. Daarmee kunt u, als u India verlaat, uw Indiase rupees weer in euro’s omwisselen. U mag namelijk ook geen rupees uitvoeren naar Nederland.

Let op! Het is in kleinere plaatsen vaak alleen mogelijk om te betalen met contant geld. Kleine winkeltjes en restaurants hebben vaak geen wisselgeld voor grotere bankbiljetten. Probeer daarom om, waar mogelijk, grote biljetten om te wisselen voor kleiner geld.

Creditcard
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. U kunt gebruik maken van Visa en Mastercard. Directe betalingen met uw creditcard kosten u een paar procent commissie. Pinnen met uw bankpas is goedkoper dan met uw creditcard. In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u steeds vaker betalen met uw creditcard. Bij een pinautomaat geld opnemen met een creditcard is echter vaak moeilijk, en is niet bij alle bankfilialen mogelijk. Voor betalingen met creditcard in India heeft u een pincode nodig. Zorg dat u uw creditcard niet uit het oog verliest tijdens een betaling, en dat niemand uw pincode afkijkt. Controleer de rekeningen van uw drankjes en maaltijden altijd goed, zodat u weet waar u voor betaalt.

Gezondheid

Als u een reis naar India heeft geboekt, raden wij u aan om contact op te nemen met uw lokale GGD, het Tropencentrum of uw huisarts om de meest up-to-date gezondheidsinformatie te krijgen. Voor reizen naar India worden inentingen tegen DTP, hepatitis A en buiktyfus aanbevolen.
In sommige delen van India komt malaria voor. Laat u goed informeren of u op basis van uw reisschema een malaria-profylaxe nodig heeft. Het zika-virus komt voor in India. Dit is een ziekte die overgebracht wordt door muggen en vooral gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen. In tegenstelling tot andere muggen, is de zika-mug vooral overdag actief.

Om u tegen muggen te beschermen is het belangrijk dat u zich altijd goed insmeert met een antimuggenmiddel met DEET erin. Ook helpen bedekkende kleding en het slapen onder een klamboe of in een airconditioned ruimte. Het kraanwater is in India niet drinkbaar. Aangeraden wordt om water uit flessen te drinken en geen ijsblokjes in uw drinken te vragen. Let er bij het kopen van de flessen op dat de dop nog verzegeld is. Ook het eten van rauwkost en fruit wordt afgeraden, als u niet zeker weet of het gewassen is met schoon water.

Veiligheid

India is een betrekkelijk veilig land om te bereizen. Houdt u wel in gedachten dat het een arm land is. Het land heeft, net zoals veel andere landen, met criminaliteit te maken. Er zijn bijvoorbeeld in de grote steden regelmatig zakkenrollers actief. Daarom adviseren we u om tijdens uw reis uw waardevolle spullen en bagage goed in de gaten te houden; draag het liefste uw rugzak op uw buik en geld en mobiele telefoon in een moneybelt. Verder is het verstandig om overdag te pinnen en sieraden thuis te laten. Veel hotels beschikken over een kluisje, waarin u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt. In India wordt er op een andere manier gekeken naar intimiteit in het openbaar. Wat voor u onschuldig lijkt, kan leiden tot heftige reacties van de lokale bevolking. Daarnaast wordt vrouwen aangeraden om altijd bedekt gekleed te gaan.

Hoe vrouwvriendelijk is het in India?
Wij vinden het matig. Er is zeker vooruitgang geboekt. Zo zijn er speciale taxi's voor vrouwen en zijn er alarmnummers die je overal ziet in het openbaar vervoer. Ook is aan bewustwording gewerkt. Toch is dat niet tot alle mannen doorgedrongen. Ons advies is om altijd kleding te dragen die armen, schouders en benen bedekt. Ga nooit alleen op pad. Ook als je met z'n tweeën bent helpt het zeker als een man je vergezelt. Maar ook dan ben je niet altijd immuun voor ongewenste aandacht en aanraking. Maak in woord en gebaar direct en luid duidelijk dat je dit niet wilt. Vrijwel altijd is dat afdoende. Mannen zien vooral hun kans schoon als het ergens druk is. Het kan je zelfs in een museum overkomen. Op jaarmarkten en festivals moet je extra alert zijn, omdat er dan ook vaak alcohol in het spel is. En heel stereotype; blond trekt de meeste ongewenste aandacht. Soms is de aandacht die vooral jonge mannen vragen onschuldiger; dan willen ze een selfie met je. Ga er ontspannen mee om, je hebt snel genoeg door hoe onschuldig het is. Een zelfverzekerde houding helpt, maar is niet altijd een drempel voor ongewenst gedrag. Misschien wel ons belangrijkste advies; wees vooral niet naïef! En laat je er niet van weerhouden om te genieten van India.

Ik ga op reis

lees meerlees minder

Ik ga op reis en neem mee

Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.

Koffer, reistas of toch rugzak
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.

Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.

Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.

Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dagrugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet perse nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.

Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!

Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.

Nooit op reis zonder…..
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-immodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-een paar gram zout (helpt opgelost in water perfect bij neus- (met rietje opsnuiven) en keelverkoudheid)
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder

In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten met minimaal 4 oplaadpunten, geschikt voor al uw devices en/of camera's
-een hele goede ‘powerbank’ die geschikt is om zowel bij 110V als bij 220V op te laden. Twee ‘powerbanks’ als u veel filmt of fotografeert met uw telefoon
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden

Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zijkant van de reistas of direct bovenin
-pet of zonneklep
-zonnebril
-voor de brildragers een reservebril en voor de lenzendragers, voldoende lenzenvloeistof, reserve lenzen en een reservebril.
-een hele goede lichtgewicht verrekijker kan veel waarde toevoegen aan uw reis
-een goede recente landkaart met voldoende schaal en plattegronden van de belangrijkste steden. Google maps kan ondersteunen, maar kan geen kaart vervangen.

Laptop, tablet en mobiel
-meestal neem ik ze alle drie mee, en soms laat ik de laptop thuis. Bijna overal op de wereld is een goede internetverbinding beschikbaar. Wel is het vaak lastig, zo niet onmogelijk om 3 devices tegelijkertijd te activeren op de internetverbinding op je kamer.
-zorg dat je voldoende opslag hebt in de ‘cloud’ als je beelden gaat uploaden.
-zorg dat de ‘zoek mijn phone of tablet’ optie altijd aanstaat.
-leer de wachtwoorden uit uw hoofd die toegang geven tot de gegevens op uw telefoon of tablet, om ze via anderen op afstand uit te kunnen schakelen.

Nog een paar tips
-zorg voor een lijstje met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen op papier. Niet iedereen kent die uit z’n hoofd. Toch handig als je telefoon gestolen wordt. Ik stop het lijstje in mijn ‘nektasje’.
-weet u wat u moet doen als uw bankpas, creditcard, paspoort of mobiel gestolen wordt?
-ik zorg dat ik digitaal bij een kopie van mijn paspoort kan en bij de vliegtickets. Maar ik zorg ook altijd voor een fotokopie van mijn paspoort, en bewaar die ook in het ‘nektasje’. Altijd handig mocht je je paspoort ergens in een hotel laten liggen, of als het gestolen wordt. In sommige landen is er een wettelijke verplichting om bij de receptie het paspoort in te nemen van de gasten voor allerlei bureaucratische handelingen. Handig als je dan een kopie hebt om je provisorisch te kunnen legitimeren.
-ik neem altijd een creditcard mee. Het is vaak veel gedoe, zeker in de luxere hotels als je gaat inchecken en je hebt geen creditcard.
-voor de camera neem ik altijd reservebatterijen mee.
-ik laad altijd wanneer de kans zich voordoet, mijn telefoon, 'powerbank' en overige apparatuur op. Zelfs wanneer ze nog bijna helemaal opgeladen zijn. Ook de camera en de reservebatterijen van die camera.
-overweegt u een drone mee te nemen, bedenk dan dat het gebruik daarvan op veel plekken in de wereld verboden is. Zorg dat u op de hoogte bent van alle beperkingen.
-neem de bijsluiter mee van de medicijnen die u gebruikt. Vraag desnoods uw apotheek of de naam van de medicijnen voldoende duidelijk is als u deze in het verre buitenland bij moet bestellen.
-stop medicijnen NOOIT in uw ingecheckte reistas, koffer of rugzak. ALTIJD in de handbagage.

Eten en drinken

lees meerlees minder

Eten en drinken in India

Voor wie een beetje avontuurlijk is ingesteld, is eten in India een feest. Overal en op elk moment van de dag, en in de grote steden vaak ook ’s nachts, kun je in India eten. Op straat bij de talloze stalletjes die zich specialiseren in een bepaald soort snack of gerecht. In eenvoudige eetgelegenheden, dhabas, en midrange restaurants. Midrange restaurants kun je grofweg indelen in restaurants met een Zuid- of een Noord-Indiase menukaart. Gerechten uit de Zuid-Indiase keuken zijn bijna altijd vegetarisch en komen uit Tamil Nadu en Karnataka. Noord-Indiase gerechten zijn van Punjabi of Mughal oorsprong. Tussen het almaar uitdijende restaurant aanbod, zeker in de grote steden, tref je naast restaurants die alle regionale keukens van India aanbieden, ook veel restaurants die een eigen Indiase interpretatie op het menu hebben van Chinese gerechten.

Uitgekeken op elke dag Indiaas eten? Zeker in de grote steden is er een groot aanbod restaurants met menu’s uit zo ongeveer alle wereldkeukens. Mexicaans, Italiaans, Mediterraan of Japans ; er is meer dan genoeg afwisseling. Reist u per trein, dan wordt u bij elk station zo ongeveer overvallen door snackverkopers. Het snackaanbod is overweldigend. Vraag uw medepassagier wat de specialiteit is van het station en of zij het eten veilig vinden.

Bijna alle hotels hebben een restaurant. Sommige hebben er meerdere, zeker de luxere hotels. Als er een enkel restaurant is staan er Indiase gerechten op de kaart en vaak ook internationale. Meestal is er naast a la carte ook een buffet voor lunch of diner. Qua prijs is een buffet een goede keus, zeker als u die dag een maaltijd heeft overgeslagen. India kent ook veel toprestaurants, sommige met een enkele of meer sterren van Michelin. Veel toprestaurants zitten in de luxe hotels. Ga zeker een keer naar een toprestaurant. Ze zijn steengoed.

India is een walhalla voor vegetariërs

Zoveel keus en zo lekker. En voor de carnivoren is er ook voldoende keuze. Weliswaar geen rundvlees, dat is verboden voor de hindoe’s, of varken, dat is verboden voor de moslims. Maar wel lam, schaap, geit en kip, bereid in heerlijke curry’s. India heeft ca. 7000 kilometer kustlijn, dus daar is altijd een groot aanbod vis en zeevruchten. In een land met waarschijnlijk meer vegetariërs dan in de rest van de wereld is er een geweldig aanbod groenten, peulvruchten, linzen, rijst en fruit. Alleen al van de mango zijn er in India 500 soorten. Gek genoeg hebben veganisten het moeilijk in India. Dat zou je anders verwachten met zoveel vegetariërs. Ondanks een groeiend aantal restaurants die zich een gat in de markt zien, zeker in de grote steden, is het in de rest van India behelpen. Al was het maar omdat het nog onbekend is en ook moeilijk uit te leggen.

Rijst en granen

In Zuid-India is rijst het volksvoedsel en wordt het bijna altijd gegeten samen met al die heerlijke gerechten bij de warme maaltijden. Als rijstkenner gaat u natuurlijk voor de basmati, die ook in India boven aan het lijstje staat van lekkerste rijstsoorten. In Noord-India eten ze voornamelijk brood samen met de andere gerechten. Pas als het brood op is, komt er rijst op tafel. Brood in India ziet er wat anders uit dan wij gewend zijn. Velen van u kennen het begrip ‘roti’ uit de hindoestaans Surinaamse keuken. Roti is in India het ‘container’ begrip voor al die heerlijke platte ronde broodsoorten. In plaats van ‘roti’ is ook ‘chapati’ een veelgebruikt woord voor brood. Brood wordt bijna altijd vers gemaakt, en de lekkerste soorten worden tijdens de bereiding overgoten met knoflook en geklaarde boter. Nog een bekend woord is ‘naan’. Het is dikker en handig om met gerechten met veel saus te eten. Je kunt er heel handig je bord mee schoonvegen.

Wat is taboe in India?

Op het eten van rund- en varkensvlees ligt in India een taboe. Vooral aan het taboe op rundvlees, de koe is heilig in het hindoeïsme, wordt strikt de hand gehouden, zeker nu de hindoe nationalisten de touwtjes politiek in India in handen hebben. Van de vegetariërs gaan de jaïnisten nog een stapje verder. Zij bannen uien en knoflook uit hun keuken, omdat ze geloven dat alles wat leeft beschermd moet worden. En bij het oogsten van uien en knoflook en andere wortelgewassen kan bodemleven zijn verstoord. Gaat u naar een jaïn tempel dan moet u ook alle leerproducten afdoen, denk aan een broekriem, voordat u de tempel betreedt. Natuurlijk mogen uien en knoflook en producten waarin ze zijn verwerkt ook niet mee naar binnen. In sommige hindoe tempels en ashrams gelden soortgelijke restricties.

Altijd en overal thee en steeds meer (goede) koffie

Thee is de nationale drank van India. Maar dan wel met allerlei kruiden en net als de Engelsen met een wolkje melk. ‘Chai’, want zo heet het, wordt overal verkocht. Het woordje ‘garam chai’, warme thee, zal ook na thuiskomst nog vaak resoneren, zo vaak hoort u het op straat, op het station of in de trein. Voor koffieliefhebbers zijn er positieve ontwikkelingen. In Zuid-India was koffie altijd al populair, maar het tijdperk van de echte koffie is ook in Noord-India aan het doorbreken. Koffietentjes en ketens verschijnen in hoog tempo in de straten van vooral de grote steden met een grote middenklasse. Ook veel restaurants en hotels hebben inmiddels een espresso apparaat en weten hoe je een goede latte of cappuccino moet maken.

Alcohol, frisdrank en zuivel

India heeft een hele reeks alcohol wetten. Het schenken van alcohol in restaurants en bars is streng gebonden aan vergunningen. Die zijn per deelstaat verschillend. Zo mag er in de deelstaat Gujarat helemaal geen alcohol worden geschonken. In andere deelstaten is het alleen op sommige weekdagen toegestaan. Hou er rekening mee dat in de meeste vegetarische restaurants geen alcohol wordt geschonken. Alcohol is taboe voor moslims en niet populair bij strenge hindoes. Toch heeft India een fors alcohol probleem met miljoenen verslaafden. Jaarlijks sterven er veel mensen aan het drinken van illegaal gestookte alcohol, of aan het drinken van synthetische alcohol. In hotels en de betere restaurants is er ook bij een alcohol restrictie meestal wel een oplossing.

Voedsel zoals zuivelproducten worden gezien als oorspronkelijk en puur. Er worden bijzondere eigenschappen aan toegeschreven. Zo zouden zuivelproducten het lichaam en de geest reinigen.

Masala soda is de nationale frisdrank, met als ingrediënten bruiswater, limoen, kruiden, zout en suiker. Ook verfrissend is ‘jal jeera’ op basis van limoensap, komijn, munt en zout.

Tips om al etend gezond te blijven

India staat erom bekend dat nogal wat reizigers darmproblemen hebben. Oorzaak; gebrekkige voedsel hygiëne en gebrekkige persoonlijke hygiëne. Maar ook warmte en vermoeidheid. Voedselveiligheid is ook voor Indiërs belangrijk en er is al veel verbeterd.
Onze tips zijn:
-Vermijd het eten van kip en vlees. Vegetarisch is het veiligst. Eet u vlees en kip zorg dan dat het helemaal doorbakken is en kies een goed restaurant.
-Ga eten waar het druk is. Dat geldt voor alle eetgelegenheden. Vraag desnoods eters of wachtenden naar hun eerdere ervaringen.
-Eet nooit fruit dat al geschild of gepeld is. Laat een fruitdrank klaarmaken terwijl u toekijkt.
-Let op de persoonlijke hygiëne van de venter bij het eetstalletje. Bij twijfel niet doen.
-Drink nooit kraanwater. Of een drankje waar voor de bereiding kraanwater is gebruikt. Ook tandenpoetsen niet met kraanwater doen. Gebruik ook hiervoor een fles mineraalwater.
-Pas op met melkproducten. Beter geen milkshakes en lassi's drinken. Oppassen met andere yoghurt/melkproducten.
-Was regelmatig uw handen met zeep en zeker na toiletbezoek en voor u gaat eten. Geen water? Wij hebben altijd een ontsmettingsmiddel in de tas.
-Let er bij eetstalletjes op hoe de venter het eetgerei afwast. Lijkt u dat onhygiënisch, bijvoorbeeld steeds in hetzelfde teiltje, ga er niet eten.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het toch mis gaan. U kunt onmogelijk weten of keuken- of bedienend personeel ziek dreigt te worden en al besmettingsgevaar oplevert.

Weetjes

lees meerlees minder

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het 3,5 uur later in India. Gedurende de wintertijd is het 4,5 uur later in India. India kent geen zomer- of wintertijd.

Bellen en internet

Bellen
Het bereik voor mobiel bellen in India is prima, met uitzondering van enkele afgelegen berggebieden waar soms geen dekking is. Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen met uw toestel vanuit India en bereikbaar bent voor familie en/of vrienden, neemt u dan voor vertrek contact op met uw provider. Zo weet u wat de mogelijkheden en de kosten zijn als u vanuit het buitenland belt (of wordt gebeld).

Het is vaak goedkoper om ter plaatse in een telefoonwinkel een lokale simkaart te kopen. Zorg er dan voor dat uw telefoon simlockvrij is.
Bellen vanuit uw hotelkamer is duur. Als uw hotel wifi heeft, kunt u gratis bellen met Whatsapp of Skype.

Internet
De meeste hotels beschikken over een wifi netwerk, waarvan u gratis of tegen een (kleine) vergoeding gebruik mag maken. Vaak heeft u ook wifi in uw hotelkamer. Bij de receptie van het hotel kunt u hier meer informatie over krijgen. Gratis wifi is vaak aanzienlijk langzamer. Ook restaurants hebben soms wifi die voor gasten beschikbaar is. Daarnaast beschikt India over internetcafés; deze zijn vooral te vinden in de grotere steden. Hier maakt u voor een klein bedrag gebruik van het internet.

Fotograferen

India is een kleurrijk en fotogeniek land. U komt zo veel moois tegen op uw reis! Wees dus voorbereid om de beste foto’s te maken. Zorg ervoor dat u genoeg geheugen voor uw camera meeneemt. Zorg ook voor extra batterijen of een extra accu voor uw toestel. Een tip: upload uw foto’s regelmatig naar de ‘cloud’ tijdens uw reis.

Let op: niet overal is het toegestaan om te fotograferen. Maak vooral geen foto’s van vliegvelden, grensovergangen, regeringsgebouwen en militaire gebouwen. Wilt u mensen in India fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Sommige inwoners willen niet gefotografeerd worden of vragen een vergoeding. Fotografeer uit respect geen biddende mensen.

Voltage en stopcontacten

De elektrische aansluitingen in India hebben een spanning van 230 volt en een frequentie van 50 Hz. In India worden stopcontacten van de types C, D en M gebruikt. Wij raden u daarom aan om een wereldstekker mee te nemen. Er komen in India stroomstoringen voor, neem daarom voor de zekerheid een zaklamp mee op reis.

Fooien en tips

In India geef je fooien op vrijwillige basis. Het salaris van het personeel is vaak erg laag, en fooien zijn dus een belangrijke extra bron van inkomsten.

In restaurants is soms al een ‘service charge’ in de rekening opgenomen. In dat geval is het niet nodig om fooi te geven, maar wordt een kleine fooi wel op prijs gesteld. In andere gevallen raden we aan om 5 tot 10 procent van de rekening als fooi te geven.

De richtlijn voor fooien verschilt per dienst. Wij adviseren het volgende:
- Chauffeur: 400– 500 rupee (4,5-6 US Dollar) per dag per gezelschap (1-4 personen)
- Gids: 800– 1000 rupee (9,5-12 US Dollar) per dag per gezelschap (1-4 personen)
- Kamermeisje: 20 rupee (0,40 US Dollar) per persoon per nacht
- Kofferdrager: 10 rupee (0,20 US Dollar) per koffer

Taxichauffeurs hoeft u geen fooi te geven, omdat u bij aanvang van de rit onderhandelt over het tarief. Let op: als de taxi een meter heeft, vraag de chauffeur dan om deze aan te zetten. Fietsriksja’s verwachten geen fooi, maar een paar rupees waarderen ze erg.

Ambassade

De adressen van de ambassades zijn:

Ambassade van India in Nederland:
Buitenrustweg 2
2517KD Den Haag
Tel: 070-3469771
http://www.indianembassy.nl/

Ambassade van Nederland in India:
Shantipath 6/50 F
Chanakyapuri
New Delhi – 110021
Tel: +9101124197600
E-mail: nde@minbuza.nl

Openbare toiletten

Er zijn openbare toiletten in India, maar deze zijn van een andere standaard dan die in Nederland. De meeste toiletten buiten de hotels zijn hurktoiletten en vaak zijn ze vies. Toiletpapier is niet gebruikelijk, in plaats daarvan is er een handsproeier of een emmer water. Het is daarom handig om altijd zelf toiletpapier mee te nemen voor onderweg.

Feestdagen

India heeft een variatie aan religies en cultures, waardoor de kalender bol staat van de festiviteiten. Ook heeft elke regio zijn eigen feestdagen of festivals. De meeste feesten vinden ieder jaar op een andere datum plaats.

Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van India in 2024:

16 juni: Vaderdag
15 augustus: Onafhankelijkheidsdag
2 oktober: Verjaardag van Mahatma Gandhi
12 oktober: Vijayadashami
1 november: Divali
9-16 november: Puskar Fair
15 november: Geboortedag van Guru Nanak
25 december: Kerstmis
31 december: Oudejaarsavond

Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van India in 2025:

1 januari: Nieuwjaarsdag
26 janurai: Republiek dag
26 februari: Maha Shivaratri (grote nacht van Shiva)
1 maart: Ramadan
14 maart: Holi
6 april: Ram Navami
1 mei: Dag van de Arbeid
5 mei: Boeddha’s verjaardag
11 mei: Moederdag
15 juni: Vaderdag
15 augustus: Onafhankelijkheidsdag
2 oktober: Verjaardag van Mahatma Gandhi
2 oktober: Vijayadashami
20 oktober: Divali
30-5 november: Puskar Fair
5 november: Geboortedag van Guru Nanak
25 december: Kerstmis
31 december: Oudejaarsavond

Tijdens feestdagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten.

Holi
Holi wordt ieder jaar op een andere datum gevierd, in februari of maart. Het is het hindoeïstische nieuwjaarsfeest, waarbij ook de overwinning van goed op kwaad wordt gevierd. De avond voorafgaand aan het feest wordt een brandstapel in brand gestoken. De volgende ochtend verzamelt iedereen zich om de resten van de brandstapel voor een gebed en om elkaar geluk toe te wensen voor het nieuwe jaar. Hierna eet, drinkt en zingt men de hele dag. Ondertussen besprenkelen de feestvierders elkaar met parfum en gooien ze gekleurde poeders en vloeistoffen over elkaar heen.

Divali
In oktober of november vindt het lichtjesfeest Divali plaats. Met het feest wordt de hindoeïstische godin Lakshmi, van het licht, de schoonheid, de rijkdom en de voorspoed, vereerd. Indiërs versieren hun huis met olielampjes en andere lichtjes. De feestvierders eten allerlei zoetigheid gedurende het feest. Daarnaast wordt er vuurwerk afgestoken.



Bekijk kassabon
Reisvoorstel aanvragen
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?