China Highlights versie A 16 dagen

vanaf 3119
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op de tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 per boeking, calamiteitenfonds 2,50 per boeking en SGR bijdrage 5 per persoon.
Route op kaart
Kies de reis van uw keuze. Elke reis kunt u desgewenst zelf aanpassen tot uw ideale reis.
Klik op de hotelcategorie van uw voorkeur. Alle prijzen, ook uw aanpassingen zijn daarop gebaseerd. Wijzigt u de categorie, dan moet u uw aanpassingen opnieuw toevoegen.
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 en calamiteitenfonds 2,50 per boeking.
Deze gegevens bepalen de prijs die we u tonen bij het zoeken en boeken. We onthouden deze gegevens om ook bij een volgend website bezoek direct de juiste prijzen te kunnen tonen.
Vul hier de juiste gegevens van uw reisgezelschap in. Leeftijden die gelden op het moment van reizen. Mogelijke kortingen verwerken we o.b.v. deze gegevens.
De Grote Muur, Beijing
De Grote Muur, Beijing
De Grote Muur, Beijing
Pingyao, Qiao residentie
De Grote Muur, Beijing
Waterstadje
De Grote Muur, Beijing
Hangzhou, paviljoen in Westmeer
De Grote Muur, Beijing
Shanghai, Bund

Kies de hotels in China die bij u passen

Het kiezen van de juiste hotels voor uw China rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reiservaring, ongeacht het beschikbare budget. Op elke China rondreis van HelloBeautifulWorld kunt u kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels in China, per categorie in de handige hotel vergelijker.

Hotel vergelijker China

Per plaats in China, op alfabetische volgorde, kunt u al onze voorbeeldhotels in China vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere mogelijkheden. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel in verschillende categorieën. Mocht een hotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel.

Yangshuo, aalscholvervisser

Belangrijk

lees meerlees minder

Grensdocumenten

Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is.

Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben tijdelijk een vrijstelling van een visum. Met ingang van 30 november 2024 is de vrijstelling uitgebreid tot een verblijf van maximaal 30 dagen. Deze vrijstelling geldt tot 31 december 2025.

Als u langer blijft dan 30 dagen, heeft u wel een visum nodig. Iedere aanvrager voor het visum moet persoonlijk naar Den Haag.

De aanvraag voor een visum kost voor de normale procedure 2 weken (minimaal 4 werkdagen op het Visa Center, plus verzending etc.). Het is aan te raden het visum 6-8 weken voor aankomst in China te regelen, uiterlijk 4 weken voor aankomst. Het visum is vanaf afgifte 3 maanden geldig. Er zijn verschillende manieren om dit visum te verkrijgen:
1. U vraagt zelf het visum aan bij het CVASC (China Visa Application Service Centre), gevestigd in Den Haag. Daarvoor gaat u naar de website https://bio.visaforchina.org/HAG2_EN/

-Klik op Step by step guidance.
-Vul in: As a tourist. Klik op Next. Vul onderaan de Terms and Conditions de verification code in die u ziet, vink aan dat u akkoord gaat met de regels en klik op Next en nog een keer op Next.
-Onder 3. Is an appointment required to submit the application? maakt u een afspraak, binnen een time-slot. U vult het formulier in en krijgt een afspraakbevestiging met een afspraaknummer.
-U gaat naar het Visa Center (CVASC) in Den Haag met uw paspoort en een pasfoto (van het formaat 33 x 48 mm met lichte achtergrond) om uw visum aan te vragen. De kosten betaalt u bij het visumcentrum.

Het ophalen van de visa hoeft niet persoonlijk, hiervoor kan één persoon de visa ophalen. Als u niet naar Den Haag wenst te gaan om de visa op te halen, kunt u dus er voor kiezen om uw paspoort op te sturen per aangetekende post naar het CVASC. Zodra het visum in uw paspoort staat, zal het CVASC uw paspoort weer terugsturen. De kosten hiervoor zijn hoger, want u betaalt ook de verzendkosten.

2. U vraagt via internet een e-visum (elektronisch visum) aan bij een gespecialiseerd visumbureau. Denk bijvoorbeeld aan E-visums.nl. Dit is echter alleen mogelijk als u met minimaal 2 personen reist (exact dezelfde route), en als u maximaal 21 dagen in China verblijft. Het e-visum is alleen geldig voor toeristen. Zakenreizigers komen niet in aanmerking voor het e-visum. Het visum is slechts geldig voor één inreis (single entry). Houdt u er rekening mee dat een visumbureau een bemiddelaar is, en hier extra kosten voor in rekening brengt. Nb. Een elektronisch visum kan niet via het CVASC.
Heeft u geen Nederlands paspoort, dan adviseren we u om contact op te nemen met de ambassade van China:

Willem Lodewijklaan 10
2517JT Den Haag
Tel: 070-3065091
http://nl.china-embassy.org/eng/


Grensdocumenten Tibet:
Voor Tibet heeft u een speciaal permit nodig. Dit wordt geregeld door HelloBeautifulWorld en is inclusief in uw Tibet reis. Wij hebben hiervoor een kopie van uw paspoort en van het Chinese visum nodig.

Grensdocumenten Hongkong:
Alle Nederlanders en Belgen die maximaal 90 dagen in Hongkong blijven hebben geen visum nodig. Als u langer dan 90 dagen in Hongkong wil blijven, raden we u aan contact op te nemen met de ambassade. Voor een visum voor Hongkong heeft u een paspoort nodig, dat bij vertrek nog tenminste 1 maand geldig is. Als u vanuit China naar Hongkong reist, een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is. Ook heeft u een bewijs van een retourvlucht, of vlucht naar de volgende bestemming nodig.

Geld

De lokale munteenheid van China is de Chinese yuan (CNY), ook wel renminbi genoemd. Eén yuan wordt onderverdeeld in 10 jiao. Een jiao is weer verdeeld in 10 fen. Er zijn munten van 1, 2 en 5 fen, 1, 2 en 5 jiao en 1 yuan beschikbaar. Daarnaast zijn er biljetten van 1 yuan tot en met 100 yuan beschikbaar. Eind maart 2024 is 1 euro ongeveer 7,71 yuan waard.
In Hongkong wordt niet de Chinese yuan gebruikt. Die stad heeft zijn eigen valuta: de Hongkong dollar. Eén Hongkong dollar wordt onderverdeeld in 100 cent. Er zijn munten van 10, 20 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 dollar beschikbaar. Daarnaast zijn er biljetten van 10 dollar tot en met 1000 dollar beschikbaar. Eind maart 2024 is 1 euro ongeveer 8,47 Hongkong dollar waard.

Pinnen
In China kunt u Chinese yuan opnemen met uw pinpas waar een Cirrus- of Maestro-logo op staat. In bijna iedere plaats zijn genoeg pinautomaten te vinden. Houdt u er rekening mee dat geldautomaten soms niet werken of leeg zijn, vooral tijdens het weekend en feestdagen. Wanneer u pint, worden er per bank verschillende kosten berekend. Ook heeft u te maken met een maximumbedrag dat u kunt pinnen per dag. Veel Nederlandse banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorgt u ervoor dat u tijdig ‘Buiten Europa’ activeert voor uw pinpas.

Cash
Hoewel pinnen in veel plaatsen mogelijk is, adviseren wij u om ook contant geld mee te nemen op uw reis, in euro’s of US Dollars. Het kan namelijk altijd voorkomen dat een pinautomaat leeg of defect is. Uw euro’s of US Dollars kunt u inwisselen bij wisselkantoren, hotels en banken. Het wordt afgeraden om bij hotels te wisselen, aangezien die een ongunstige koers hanteren.

Creditcard
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. U kunt gebruik maken van Visa en Mastercard. Directe betalingen met uw creditcard kosten u een paar procent commissie. Pinnen met uw bankpas is goedkoper dan met uw creditcard.

In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u steeds vaker betalen met uw creditcard. Bij een pinautomaat geld opnemen met een creditcard is echter vaak moeilijk, en is niet bij alle bankfilialen mogelijk.

Het is in kleinere plaatsen voor buitenlandse bezoekers vaak alleen mogelijk om te betalen met contant geld.

Gezondheid

Als u een reis naar China heeft geboekt, raden wij u aan om contact op te nemen met uw lokale GGD, het Tropencentrum of uw huisarts om de meest up-to-date gezondheidsinformatie te krijgen. Voor reizen naar China worden inentingen tegen DTP en hepatitis A aanbevolen.
In het zuiden van China komt malaria voor. Daarom wordt het aanbevolen om een noodbehandeling malariapillen mee te nemen als u naar het zuiden van het land gaat. Het Zika virus komt niet voor in China.

Om u tegen muggen te beschermen is het belangrijk dat u zich altijd goed insmeert met een antimuggenmiddel met DEET erin. Ook helpen bedekkende kleding en het slapen onder een klamboe of in een airconditioned ruimte. Het kraanwater is in China niet drinkbaar. Aangeraden wordt om water uit flessen te drinken. Let er bij het kopen van de flessen op dat de dop nog verzegeld is. Ook ijsblokjes in het drinken en het eten van rauwkost en fruit dat met water gewassen is, wordt afgeraden.

Veiligheid

China is een betrekkelijk veilig land om te bereizen. Het land heeft, net zoals veel andere landen, met criminaliteit te maken. Er zijn bijvoorbeeld in de grote steden regelmatig zakkenrollers actief. Daarom adviseren we u om tijdens uw reis uw waardevolle spullen en bagage goed in de gaten te houden; draag het liefste uw rugzak op uw buik en geld en mobiele telefoon in een moneybelt. Verder is het verstandig om overdag te pinnen en sieraden thuis te laten. Berovingen en ander geweld tegenover toeristen komt niet vaak voor.

Veel hotels beschikken over een kluisje, waarin u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt.

Ik ga op reis

lees meerlees minder

Ik ga op reis en neem mee

Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.

Koffer, reistas of toch rugzak
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.

Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.

Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.

Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dagrugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet perse nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.

Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!

Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.

Nooit op reis zonder…..
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-immodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-een paar gram zout (helpt opgelost in water perfect bij neus- (met rietje opsnuiven) en keelverkoudheid)
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder

In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten met minimaal 4 oplaadpunten, geschikt voor al uw devices en/of camera's
-een hele goede ‘powerbank’ die geschikt is om zowel bij 110V als bij 220V op te laden. Twee ‘powerbanks’ als u veel filmt of fotografeert met uw telefoon
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden

Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zijkant van de reistas of direct bovenin
-pet of zonneklep
-zonnebril
-voor de brildragers een reservebril en voor de lenzendragers, voldoende lenzenvloeistof, reserve lenzen en een reservebril.
-een hele goede lichtgewicht verrekijker kan veel waarde toevoegen aan uw reis
-een goede recente landkaart met voldoende schaal en plattegronden van de belangrijkste steden. Google maps kan ondersteunen, maar kan geen kaart vervangen.

Laptop, tablet en mobiel
-meestal neem ik ze alle drie mee, en soms laat ik de laptop thuis. Bijna overal op de wereld is een goede internetverbinding beschikbaar. Wel is het vaak lastig, zo niet onmogelijk om 3 devices tegelijkertijd te activeren op de internetverbinding op je kamer.
-zorg dat je voldoende opslag hebt in de ‘cloud’ als je beelden gaat uploaden.
-zorg dat de ‘zoek mijn phone of tablet’ optie altijd aanstaat.
-leer de wachtwoorden uit uw hoofd die toegang geven tot de gegevens op uw telefoon of tablet, om ze via anderen op afstand uit te kunnen schakelen.

Nog een paar tips
-zorg voor een lijstje met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen op papier. Niet iedereen kent die uit z’n hoofd. Toch handig als je telefoon gestolen wordt. Ik stop het lijstje in mijn ‘nektasje’.
-weet u wat u moet doen als uw bankpas, creditcard, paspoort of mobiel gestolen wordt?
-ik zorg dat ik digitaal bij een kopie van mijn paspoort kan en bij de vliegtickets. Maar ik zorg ook altijd voor een fotokopie van mijn paspoort, en bewaar die ook in het ‘nektasje’. Altijd handig mocht je je paspoort ergens in een hotel laten liggen, of als het gestolen wordt. In sommige landen is er een wettelijke verplichting om bij de receptie het paspoort in te nemen van de gasten voor allerlei bureaucratische handelingen. Handig als je dan een kopie hebt om je provisorisch te kunnen legitimeren.
-ik neem altijd een creditcard mee. Het is vaak veel gedoe, zeker in de luxere hotels als je gaat inchecken en je hebt geen creditcard.
-voor de camera neem ik altijd reservebatterijen mee.
-ik laad altijd wanneer de kans zich voordoet, mijn telefoon, 'powerbank' en overige apparatuur op. Zelfs wanneer ze nog bijna helemaal opgeladen zijn. Ook de camera en de reservebatterijen van die camera.
-overweegt u een drone mee te nemen, bedenk dan dat het gebruik daarvan op veel plekken in de wereld verboden is. Zorg dat u op de hoogte bent van alle beperkingen.
-neem de bijsluiter mee van de medicijnen die u gebruikt. Vraag desnoods uw apotheek of de naam van de medicijnen voldoende duidelijk is als u deze in het verre buitenland bij moet bestellen.
-stop medicijnen NOOIT in uw ingecheckte reistas, koffer of rugzak. ALTIJD in de handbagage.

Eten en drinken

lees meerlees minder

Eten en drinken in China

Alles draait om eten in China! Zoals Nederlanders altijd praten over het weer, zo praten Chinezen altijd over eten. “Heb je al gegeten?” is een heel normale begroeting. Overal op bijna elk tijdstip van de dag is er wel iets te eten te vinden, op straat, in een eettentje, restaurant, dag- of avondmarkt, foodcourt, shoppingmall of hotel. Voor Chinezen is eten een sociaal gebeuren. Eten doe je het liefst samen, met de familie thuis, met je vrienden aan tafel, of buiten de deur in een restaurant.

De Chinese keuken kent enorme variatie

In zo'n onmetelijk groot land, met verschillende klimaatzones, zal het u niet verbazen: er bestaat niet één Chinese keuken, maar er zijn meerdere keukens. China kent vier grote regionale keukens:

• De noordelijke Beijing-keuken. Deze noordelijke keuken gebruikt voornamelijk rijst, gierst, tarwe, mais en sojabonen. De voormalige keizerlijke keuken is weer een aparte tak binnen deze keuken. Pekingeend is het bekendste gerecht uit deze keizerlijke keuken. Het beroemde gerecht van knapperige eend met een krokant vel wordt geserveerd in dunne plakjes. U eet een plakje eend met een zoete hoisin saus in een flinterdun flensje met wat lente-ui of preireepjes .
• De westelijke Sichuan-keuken wordt gekenmerkt door sterk gekruide gerechten en veelvuldig gebruik van rundvlees. In Sichuan-gerechten zitten vaak chilipepers en Sichuan-peper.
• De zuidelijke Yue-keuken, ook wel bekend als de Cantonese keuken, heeft vooral zoetzure accenten en lichte smaken. Mede door de nabijheid van het voormalige Portugese Macao en Britse Hongkong kent de Cantonese keuken enkele buitenlandse invloeden. De Cantonese keuken is internationaal het bekendst: overal ter wereld waar Chinese immigranten zijn neergestreken, vindt u de Cantonese keuken terug in Chinese restaurants.
• De oostelijke keuken waarvan de Shanghai-keuken de bekendste is, wordt gekenmerkt door granen zoals rijst en tarwe en de oogsten uit de zee, zoals garnaal en krab. De keuken heeft een zoet mild accent. Andere belangrijke ingrediënten zijn rijstwijn en zoete bonenpasta.

Rijst en granen

Van oudsher werd rijst alleen in het zuiden van China verbouwd en graan in het noorden van het land. Met de verbetering van de landbouw en transport is dit allang niet meer zo strak verdeeld. Rijst wordt het hele jaar door overal gegeten. Granen, zoals tarwe, sorghum, gierst, worden gegeten als pasta's zoals lange, brede, dunne of dikke noodles. Dumplings, de Chinese “ravioli” is een deeglapje met vulling. In Noord-China eet men meer deegproducten, zoals gestoomde broodjes (mantou). Chinezen eten hun maaltijd bijna altijd met rijst, en dit wordt meestal pas aan het einde van de maaltijd geserveerd. Men eet eerst de hoofdgerechten, zoals vlees, vis en groente, en de rijst volgt op het einde. Vraagt u de bediening om de rijst eerder op tafel te zetten als u hier behoefte aan heeft. Chinezen eten hun maaltijd met stokjes, ook rijst! Doe zoals de Chinezen: zet uw eetkom aan de mond en schuif met de stokjes de rijst naar binnen, dat gaat een stuk sneller en gemakkelijker zonder al te veel te morsen en kliederen! U mag in een restaurant natuurlijk altijd om een lepel en vork vragen.

Dimsum eten in Guangzhou en Hongkong

Zowel in Guangzhou (Canton) als in Hongkong vindt u “dimsum” ('dianxin', betekent hapje). Doe zoals de Chinezen en ga als ontbijt of lunch dimsum eten. Zowel in Guangzhou als in Hongkong gaat u het beste al vroeg naar een restaurant waar 'dimsum' wordt geserveerd. Cantonezen spreken ook wel over 'yum cha', thee drinken. Deze zuidelijke specialiteit bestaat uit een groot menu aan gekookte, gestoomde en gefrituurde hapjes en kleine gerechten. Dimsum hapjes zijn koud of warm, zoet of hartig, bijvoorbeeld de in het westen bekende loempia's, viscakes, 'dumplings' (een soort ravioli) met een enorme variatie aan vullingen van bijvoorbeeld varkensvlees of garnalen. In grote eetzalen rijden karretjes met de gerechten rond. Zo ziet u direct wat u uitkiest. U wijst aan waar u trek in heeft. Dimsum wordt gewoonlijk geserveerd in kleine bamboe mandjes, dit alles vergezeld van een pot Chinese thee. Let op: dimsum is echt een zuidelijke Cantonese specialiteit en niet gangbaar in Beijing of Shanghai. Hiervoor moet u echt op zoek naar een Cantonees restaurant waar dimsum voor de lunch wordt geserveerd.

Hotpot en scherp eten in Sichuan

Wie van scherp en pittig eten houdt, gaat volop genieten van de keuken in Sichuan. In deze provincie eet men graag bijzonder scherp, met dank aan het royale gebruik van de scherpe Sichuan-peper. De pepers zien er onschuldig uit als kleine ronde donkerroze (of jonge groene) bolletjes. Het is de schil van het vruchtje van de Zanthoxylum-plant, familie van de citrusplant en niet gerelateerd aan de chilipeper of zwarte peper. De Chinezen noemen het ook wel “bloempeper” of “bergpeper”. Sichuanpeper heeft een aparte, geheel eigen smaak en geur die moeilijk te omschrijven is en die u gewoon moet ervaren. Het is scherp maar anders dan een pot Indische sambal. Sichuanpeper heeft een droge citrusachtige smaak die een licht verdovend effect op de tong heeft. Het Chinees heeft een apart woord voor deze smaaksensatie: ma (麻). Probeer vooral de Sichuan Hotpot, Chinese stijl fondue en vraag om de milde lichte bouillon. U doopt dungesneden plakjes vlees, vis, paddenstoelen en alle soorten groentes in de bouillon, waarin de Sichuanpepers drijven. Er zijn ook heerlijke niet-scherpe gerechten in de Sichuan-keuken zoals kip met nootjes ('gongbao jiding'), zoet varkensvlees met gepofte rijstkoek ('guoba roupian') en de overheerlijke noedels met pinda's en sesamoliesaus ('dandanmian').

Vegetarisch eten

Vegetariërs komen bijzonder goed aan hun trekken in China. Chinezen eten een enorme variëteit aan (groene) groentes. U ziet niet alleen veel mooie producten op de markt maar ook in de restaurants. Groentes worden geroerbakt, gestoofd, in soep meegekookt. Het is altijd lekker, vers en gezond bereid. Een veel voorkomend belangrijk gerecht op de kaart in heel China is doufu (tahoe, sojabonenkaas), dat op vele smaakvolle manieren wordt bereid: gefrituurd, gestoomd, gestoofd, in de soep. De doufu zoals u in China gaat eten, heeft weinig te maken met de tofu zoals u in de Nederlandse supermarkt koopt. Tip: Ga naar het vegetarische restaurant van de boeddhistische Wenshu tempel in Chengdu en eet hier het buffet of à la carte. U denkt vlees te proeven, maar veel gerechten zijn op geraffineerde wijze van doufu gemaakt.

Drinken in China

China kent een theecultuur, al rukt het koffie drinken steeds meer op in de steden. Chinezen drinken voornamelijk groene thee, de hele dag door. Tijdens uw bezoek aan Hangzhou leert u meer over het productieproces van groene thee in het Theemuseum en ziet u theeplantages in de bergen ten zuidwesten van het Westmeer. In Chengdu is thee drinken een levensstijl. Bezoek een van de theehuizen in het centraal gelegen Volkspark. Ga zitten in een bamboestoel en kies uw favoriete thee. Gewoon zitten, thee slurpen en om u heen kijken naar de bewoners van Chengdu. In de meeste steden zijn er tegenwoordig koffiehuizen te vinden van verschillende merken (Costa, Starbucks) waar u een redelijke cappuccino of espresso vindt. Frisdranken en bier zijn overal gemakkelijk te verkrijgen. In de betere restaurants en hotels vindt u wijn op de kaart: de kwaliteit van het aanbod wordt steeds beter, al is het zeker niet goedkoop. Er is volop aanbod van mineraalwater uit flessen. In China raden we u aan geen water uit de kraan te drinken.

Westers of ander Aziatisch eten

Wie zin heeft in westers eten of Aziatisch eten uit een andere keuken, die komt in de grote steden van China steeds beter aan zijn trekken. Zo eet u in Shanghai bijzonder goed Japans of Koreaans, en is er veel keuze uit Frans of Italiaans eten. In Beijing met zijn grote groep aan expats en diplomaten is er van alles te vinden: Thais, Amerikaans, Indiaas, Duits en natuurlijk veel Japans en Koreaans eten. Fastfoodketens als McDonald’s en Kentucky Fried Chicken vindt u in heel veel Chinese steden, ook de kleinere.

Waar uit eten gaan, en wat kost het?

Uit eten gaan in China is niet duur, tenminste als u Chinees gaat eten. Voor een lunch in een lokaal tentje bent u ergens tussen de € 2,50 en € 5,- p.p. kwijt. Voor een avondmaal (zonder drank) spendeert u ongeveer € 6 à € 10,- p.p. Gaat u in een wat mooier restaurant eten, of in een restaurant in een hotel of shoppingmall, met een glas bier of (geïmporteerde) wijn, dan loopt de rekening aardig op. Eten op straat of op de markt is natuurlijk spotgoedkoop. Let u wel goed op de hygiëne en of alles goed gekookt en doorgebakken wordt. In Shanghai eet u bijvoorbeeld uitstekend Frans aan de Bund, maar dat is wel tegen westerse prijzen, min. € 50 p.p. Japans eten is weer heel betaalbaar, zelfs goedkoper dan in Nederland. In Hongkong liggen de prijzen voor uit eten gaan hoger dan in China, echter: het is nog altijd goedkoper dan een etentje in Nederland. Afhankelijk waar u gaat eten, kunt u ergens tussen de € 10 en € 200 p.p. spenderen in Hongkong. Voor dat laatste bedrag eet u dan wel in een toprestaurant met 3 Michelinsterren. En ja, dat bedrag kan ook veel hoger uitvallen als u de meest prestigieuze gerechten en wijnen kiest.

Weetjes

lees meerlees minder

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het 6 uur later in China. In de wintertijd is het 7 uur later in China. China kent geen winter- en zomertijd.

Bellen en internet

Bellen
Het bereik voor mobiel bellen in China is goed, met uitzondering van enkele afgelegen berggebieden waar soms geen dekking is. Wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen met uw toestel vanuit China en bereikbaar bent voor familie en/of vrienden, neemt u dan voor vertrek contact op met uw provider. Zo weet u wat de mogelijkheden en de kosten zijn als u vanuit het buitenland belt (of wordt gebeld).

Het is vaak goedkoper om ter plaatse in een telefoonwinkel een lokale simkaart te kopen. Zorg er dan voor dat uw telefoon simlockvrij is.

Bellen vanuit uw hotelkamer is duur. Als uw hotel wifi heeft, kunt u gratis bellen met bijvoorbeeld Skype.

Internet
De meeste hotels beschikken over een wifi netwerk, waarvan u gratis of tegen een (kleine) vergoeding gebruik mag maken. Vaak heeft u ook wifi in uw hotelkamer. Bij de receptie van het hotel kunt u hier meer informatie over krijgen. Gratis wifi is vaak aanzienlijk langzamer. Ook restaurants hebben soms wifi die voor gasten beschikbaar is. Daarnaast beschikt China over internetcafés; deze zijn vooral te vinden in de grotere steden. Hier maakt u voor een klein bedrag gebruik van het internet.
Het Chinese internet is niet volledig vrij, en een aantal westerse websites en apps zijn niet te bereiken in China. Een paar voorbeelden van deels of volledig geblokkeerde websites en apps zijn Google, Facebook, YouTube, Instagram, Twitter en WhatsApp.

Fotograferen

China is een kleurrijk en fotogeniek land. U komt zo veel moois tegen op uw reis! Wees dus voorbereid om de beste foto’s te maken. Zorg ervoor dat u genoeg geheugen voor uw camera meeneemt. Zorg ook voor extra batterijen of een extra accu voor uw toestel. Een tip: upload uw foto’s regelmatig naar de ‘cloud’ tijdens uw reis.

Let op: niet overal is het toegestaan om te fotograferen. Maak vooral geen foto’s van vliegvelden, grensovergangen, regeringsgebouwen en militaire gebouwen. Wilt u mensen in China fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Sommige inwoners willen niet gefotografeerd worden of vragen een vergoeding. Fotografeer uit respect geen biddende mensen.

Voltage en stopcontacten

De elektrische aansluitingen in China hebben een spanning van 220 volt en een frequentie van 50 Hz. U heeft een wereldstekker nodig, want de stopcontacten in China zijn vaak anders dan in Nederland. In China worden stopcontacten van de types A, C en I gebruikt. Stroomstoringen komen niet vaak voor, maar toch is het handig om in noodgevallen ook een zaklantaarn mee te nemen.

Fooien en tips

Het geven van fooien in China is nog niet heel erg gebruikelijk, en wordt vaak zelfs als onbeschoft of beledigend gezien. Hoewel in veel beroepen het niet is toegestaan om fooien te accepteren, komt hier de laatste tijd verandering in, met name in de toeristische gebieden en de luxere hotels. Vooral gidsen en chauffeurs hebben vaak een laag inkomen, en fooien zijn dus een belangrijke extra bron van inkomsten.

In restaurants is het niet gebruikelijk om een fooi te geven.

De richtlijn voor fooien verschilt per dienst. Wij adviseren het volgende:
- Chauffeur: 17,50 – 35 yuan (2,50 – 5 USD) per dag
- Gids: 35 – 70 yuan (5 – 10 USD) per dag
- Kamermeisje: 10 – 15 yuan (1,60 – 2,40 USD) per persoon per nacht
- Kofferdrager: 5 – 10 yuan (0,80 – 1,60 USD) per koffer

Het is niet gebruikelijk om taxichauffeurs fooien te geven. Let op: als de taxi een meter heeft, vraag de chauffeur dan om deze aan te zetten.

Ambassade

De adressen van de ambassades in Nederland en China zijn:

Ambassade van China in Nederland:
Willem Lodewijklaan 10
2517JT Den Haag
Tel: 070-3065091
http://nl.china-embassy.org/eng/

Ambassade van Nederland in China:
Liangmahe South Road no. 4
Chaoyang District
100600 Beijing
Tel: +86 10 85320200
https://www.netherlandsandyou.nl/your-country-and-the-netherlands/china

Openbare toiletten

Er zijn openbare toiletten in China, maar deze zijn van een andere standaard dan die in Nederland. De meeste toiletten buiten de hotels zijn hurktoiletten. Na de Olympische Spelen in 2008 is het niveau van de openbare toiletten in de hoofdstad aanzienlijk verbeterd. Vaak zijn er prima toiletten in metrostations, treinstations en shoppingmalls te vinden. Buiten de steden en op het platteland moet u rekening houden met minder hygiëne. Vaak hebben de toiletten geen toiletpapier. Het is daarom handig om altijd zelf toiletpapier mee te nemen voor onderweg.

Feestdagen

China heeft veel feesten, en een groot deel van de feesten wordt meerdere dagen achter elkaar gevierd. Van veel feestdagen varieert de datum ieder jaar, omdat ze worden gevierd op een vaste datum in de Chinese maankalender, die anders is dan de westerse kalender.

Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van China in 2024:

1 juni: Kinderdag
10 juni: Drakenbootfestival
10 augustus: Chinese Valentijnsdag
17 september: Midherfstfestival
1 oktober: Nationale dag
2-7 oktober: Gouden week
11 oktober: Dubbel negende festival
25 december: Kerstmis
31 december: Oudejaarsavond

Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van China in 2025:

1 januari: Nieuwjaarsdag
28 januari: Chinees oudjaar
29 januari: Chinees nieuwjaar
30-3 februari: Chinese nieuwjaarsvakantie
12 februari: Lantaarn festival
8 maart: Internationale Vrouwendag
12 maart: Arbor Dag
5 april: Qingming festival
1 mei: Dag van de Arbeid
31 mei: Drakenbootfestival
1 juni: Kinderdag
29 augustus: Chinese Valentijnsdag
1 oktober: Nationale dag
2-7 oktober: Gouden week
6 oktober: Midherfstfestival
29 oktober: Dubbel negende festival
25 december: Kerstdag
31 december: Oudejaarsavond

Bekijk kassabon
Reisvoorstel aanvragen
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?