rondreis gevonden rondreizen gevonden
Haal alles uit uw Japan rondreis
Wat maakt Japan zo bijzonder?
Wat gaat u overtuigen om voor een rondreis door Japan te kiezen?
Japan is traditioneel en modern tegelijk, hightech en ambachtelijk, tijdloos en trendy, dynamisch en behoudend, druk en verstild. Al die contrasten zijn te vinden in dit fascinerende land, het land van de ‘rijzende zon’. Een ooit gesloten, geïsoleerd eilandenrijk dat zich pas midden 19e eeuw opende naar het buitenland. Japan maakte een enorme groeispurt door na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren 70 en 80 overspoelden onder andere elektronica, machines, textiel en auto's, ‘Made in Japan' de westerse markt. Japan werd, na Amerika, de tweede grote economische wereldmacht, inmiddels naar de derde plaats verstoten door buurland China.
Ga kijken in dit intrigerende land, met zijn hypermoderne steden en traditionele plattelandsdorpen, bewonder de skyscrapers en samoerai-kastelen. Maak kennis met de Japanners en boeddhistische gebruiken in schrijnen, tempels en kloosters. Geniet van de prachtige tuinen. Bekijk Japans geavanceerde design, mode en moderne architectuur, maar ook z’n traditionele ambachten en ceremonies. Bewonder de Japanse schilderkunst en het Kabuki theater of verbaas u over de popcultuur op straat in Harajuku. Ontdek dat Japan zoveel meer te bieden heeft dan alleen moderne steden; er is onmetelijk veel natuurschoon, tweederde van het land bestaat uit bergen. Qua eetcultuur is Japan de top van de wereld. Ervaar dat de Japanse keuken zoveel diverser is dan alleen sushi en sashimi en als mooie bijkomstigheid; de restaurants zijn ook zoveel internationaler. De Japanner is namelijk ook dol op Frans en Italiaans. Het grote gevaar van kiezen voor een rondreis naar Japan is dat je er verslaafd aan raakt. Alles aan Japan is zo intrigerend dat je er alles over wil weten. Dat overkwam ons. Naar Japan verlang je altijd terug.
Is het de cultuur van Japan?
Japanse kunst en cultuur is enorm populair. Niet de elektrische auto’s van Toyota, maar Pokémon is tegenwoordig het grootste exportproduct van Japan! En daarvoor waren het al de Game Boy, Pacman, Super Mario en Tamagotschi. Hele generaties zijn opgegroeid met Japans hightech speelgoed en spelletjes. Overal om ons heen zijn Japanse cultuuruitingen te vinden, zonder dat u het direct beseft.
Met de opening van Japan naar de wereld, midden 19e eeuw, begon een voorzichtige opmars van de Japanse cultuur. Fans van het eerste uur waren toen onder meer de kunstenaars Monet en Vincent van Gogh die geïnspireerd raakten door de ukiyo-e (houtsneden) en schilderijen van meesters als Hiroshige. In de jaren 60 van de vorige eeuw leerden we Japanse tradities kennen als ikebana (bloemschikkunst) en de theeceremonie, beide uitgevonden in Kyoto. De kunst van het bonsai bomen kweken (miniatuurbomen), origami (kunst van het papier vouwen), de komst van het eerste vijfsterren Japanse hotel in Amsterdam (Okura, 1971) met Japanse toprestaurants waar onder meer sashimi (rauwe vis) werd geserveerd; het zijn allemaal nieuwe Japanse cultuur fenomenen die hier werden geïntroduceerd.
We lezen boeken van Murakami Haruki, kijken Japanse films die regelmatig internationale prijzen winnen, en doen aan judo, kendo en karate. Anton Geesink, wie kent hem nog, had als eerste, niet-Japanse wereldkampioen judo, een legendarische status in Japan. Intussen is het sushirestaurant niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca en kopen we gewoon sushi en groene thee bij de supermarkt. We zijn gewend aan grote Japanse tekenfilms in de bioscoop, anime en manga stripfiguren en videogames op de computer en smartphones, afbeeldingen van de Hello Kitty-kat op schoolagenda's, bekers, handtassen, T-shirts en andere producten. De Japanse game-, beeld- en popcultuur is trendy en cool, en voor jongeren een belangrijke drijfveer om eens naar Japan te reizen!
Zijn het de economische prestaties van Japan?
Japan fascineert met zijn geavanceerde technologie, economische spierkracht en wereldwijd bekende bedrijven. Het land was tot in de jaren 90 van de vorige eeuw de tweede economische wereldmacht na de Verenigde Staten. ‘Made in Japan’ kenden we toen vooral van consumenten- elektronica, camera’s, textiel, staal, auto's en motoren. Het ‘Gele gevaar’ leek de wereld over te nemen, tot dit plots verzandde in een economische crisis in de jaren 90.
Het contrast met 100 jaar geleden kon niet groter zijn. Tot midden 19e eeuw had Japan zich afgesloten in isolement van de buitenwereld. Japan wilde zijn unieke superieure identiteit koste wat kost behouden. Sinds de gedwongen openstelling midden 19e eeuw (militair afgedwongen door Engeland en Amerika) had Japan een enorme groeispurt doorgemaakt, vooral na de Tweede Wereldoorlog. Japan lag in puin en het land moest weer worden opgebouwd. Met een financiële injectie van de Verenigde Staten, net als het Marshallplan in Europa, kwam de wederopbouw van Japan snel op gang in de jaren na de oorlog.
Japan is een eilandenrijk met maar weinig grondstoffen of natuurlijke energiebronnen. Daarom werd onder strakke regie van de Japanse overheid (en de Amerikaanse bezettingsmacht) veel in kennis, technologie en mensen geïnvesteerd. Japan groeide in de jaren 50 uit tot een bewonderenswaardige voorloper op het gebied van technologie en elektronica, toegepast in bijvoorbeeld auto’s en (huishoudelijke) apparaten als televisies, radio's, videorecorders, camera's, cd-spelers, de walkman', 'My First Sony', enz. In de jaren 60 en 70 groeide wereldwijd de behoefte aan zulke producten. Japan werd een economische wereldmacht, met grote conglomeraten, de zogenaamde keiretsu’s, die op tal van terreinen in het bankwezen en de industrie activiteiten hadden. Met wereldwijd bekende merken als Sony, Toyota, Honda, Hitachi, Mitsubishi, Canon, Fuji, Kyocera, Yamaha, Mazda enz. enz. enz. Japan evolueerde verder in hoogwaardige technologie en design, bekend om bijvoorbeeld de Shinkansen hogesnelheidstreinen, elektrische auto's, digitale elektronica en geavanceerde robottechnologie. Ook werd Japan de grootste speler in de wereldwijd snelgroeiende game-industrie.
Inmiddels is Japan van de tweede plaats op de wereldrangorde verstoten door buurland China en worstelt het land al bijna 20 jaar met economische stagnatie. Maar de derde grootste economische speler ter wereld zijn is nog altijd een benijdenswaardige positie.
Zijn het de mensen?
De moderne Japanse samenleving is van na de Tweede Wereldoorlog. Het feodale Japan werd ontmanteld en aristocratie en erfelijke titels werden afgeschaft. Ondanks dat feodale verleden zijn Japanners grote voorstanders van het gelijkheidsideaal. Opleiding, baan en het hiërarchische niveau bepalen nu tot welke klasse men behoort. De huidige elite zijn hooggeplaatste politici en succesvolle zakenlieden.
Japanners zijn formeel, ondoorgrondelijk, verlegen, gedisciplineerd en overbeleefd. Allemaal waar en tegelijk ook niet. Er lopen meer dan 125 miljoen Japanners rond in Japan, en allemaal zijn zij net zo individueel en verschillend als u en ik. Achter die moderne ogenschijnlijk westerse façade gaat een traditionele wereld schuil van ongekende beleefdheid, groepsconformisme, een strenge hiërarchie en saamhorigheid. Men geeft elkaar de ruimte maar blijft hyperbeleefd. Men volgt het gedrag van de groep, conformeert zich aan de hiërarchie en zal zelden het hoofd boven het maaiveld uitsteken. Japans etiquette kent ondoorgrondelijke omgangsvormen: fascinerend en uitdagend voor de reiziger. Japanners staan bijvoorbeeld netjes in de rij voor de metro. Niemand haalt het in zijn hoofd om voor te dringen. De Japanse buiging ter begroeting of afscheid zult u veelvuldig zien, al is de westerse handdruk zeker gangbaar. Staat een voetgangersstoplicht op rood en komt er geen auto aan? Iedereen wacht netjes op groen licht.
Japanners worden, al sinds het naoorlogse economische groeiwonder, geroemd om hun streven naar perfectie en kwaliteit, uitzonderlijke werkdiscipline, hoge arbeidsethos, en onbegrensde levenslange loyaliteit van werknemers aan hun baas. Voor veel Japanners, zeker mannen, geldt dat werk hun identiteit bepaalt. Vaak speelt het sociale leven van Japanners zich enkel af met collega’s op het werk. Ook in Japan kent men het ‘poldermodel': de Japanse traditie van consensus zoeken tussen werknemers en werkgevers.
Japan kent een uiterst homogene maatschappij, slechts 1% is buitenlands, zoals Koreanen, Chinezen en Filipino's. Door de snelle vergrijzing en zelfs krimping (sinds 2005) van de Japanse bevolking heeft het land eigenlijk meer arbeidskrachten nodig, maar het onderwerp immigratie ligt altijd zeer gevoelig in Japan. Een gevoel van superioriteit, zeker ten opzichte van Aziaten maar ook andere buitenlanders, is helaas veel Japanners niet vreemd. En dus is men heel terughoudend met het toelaten van buitenlandse werknemers.
Het zal u opvallen tijdens uw reis: Japanners zijn nieuwsgierig, gastvrij en open. Gastvrijheid is een wezenlijk element van de Japanse cultuur. Zij zullen alles doen om het u naar de zin te maken, al is communicatie soms lastig. Japanners blinken niet uit in Engels of andere buitenlandse talen. Of soms kunnen ze het wel, maar durven ze het niet te spreken. Met relatief weinig expats en westerse toeristen in het land is er natuurlijk weinig kans om te oefenen.
Ook in Japan staat de traditionele samenleving onder druk. Jongeren zetten steeds meer vraagtekens bij die zelfopoffering. Ze zijn individualistischer, willen op zichzelf wonen en brengen minder tijd door met collega’s en meer met familie en vrienden. Veel vrouwen zijn hoogopgeleid en trouwen niet, omdat ze geen partner met het gewenste opleidingsniveau kunnen vinden. Dit is geen uiting van feministisch bewustzijn, maar eerder een vorm van conservatisme; willen beantwoorden aan de verwachtingen van familie en van de maatschappij.
Door al die sociale veranderingen vergrijst Japan in snel tempo. Het vruchtbaarheidscijfer in Japan is met 1,5 geboorten per vrouw extreem laag, daar waar er 2,1 nodig zijn om de huidige bevolkingsomvang te handhaven.
Japanners weten opvallend vaak meer over Nederland dan wij over Japan. Dit komt door de historische banden van de VOC met Japan en de bekendheid met de Nederlandse cultuur die verder gaat dan alleen tulpen, molens, klompen en voetballers. Zo kennen de Japanners onze architectuur uit het Holland Dorp (zie 'Nagasaki' bij de tab ‘highlights’), de kunst van Van Gogh (één van de Zonnebloemen hangt in een privémuseum in Tokyo), de tekeningen van M.C. Escher, en zijn ze dol op Nijntje van tekenaar Dick Bruna. Des te meer reden om het land te bezoeken en de Japanners beter te leren kennen.
Zijn het de geisha's?
In elke reisgids of fotoboek over Japan staat de geisha prominent afgebeeld. De bestseller ‘Dagboek van een Geisha’ (1997) van de Amerikaanse schrijver Arthur Golden en de gelijknamige Hollywoodfilm hebben vooral in het westen bijgedragen aan de bekendheid van deze gezelschapsdame: de geisha. De geisha is een van Japan’s bekendste iconen, echter er is een probleem: ze behoort tot een uitstervend ras.
Een geisha, letterlijk ‘persoon in de kunsten’, is een gezelschapsdame, gekleed in traditionele kimono en getraind in conversatie op niveau en klassieke Japanse kunsten als muziek, zang en dans. De geisha werd altijd beschouwd als toonbeeld van klassieke Japanse schoonheid en verfijnde cultuur. In de 18e en 19e eeuw waren geisha's gastvrouwen in besloten huizen van vermaak in de uitgaanswijken van de grote stad, zoals Yoshiwara in Edo (Tokyo) en Gion in Kyoto. Aan hen de taak om gasten te entertainen en de avond op te luisteren met hun optredens. De geisha was dus een artiest, en zeker geen prostitué, zoals westerlingen nog wel eens denken. Op jonge leeftijd startten de 'maiko's', stagiaire-geisha's, aan hun zware en kostbare opleiding.
Kenmerkend voor de geisha zijn de kunstige pruik van zwart haar, het witgemaakte gezicht met de rode lippen en rood opgemaakte ogen en een traditionele kimono met een opvallende strik in de ceintuur, 'obi', achter op de rug. Bij haar kostbare kimono draagt de geisha speciaal schoeisel, sokken en een handtasje. In de jaren 20 van de vorige eeuw beleefde de geisha haar hoogtepunt. Japan kende toen maar liefst 80.000 geisha’s. Na de Tweede Wereldoorlog was dit aantal teruggelopen tot 1.200. Vandaag de dag zijn er in Japan naar schatting nog enkele tientallen geisha's actief. Er is minder interesse in het beroep en de concurrentie met moderne bars, clubs en (goedkopere) escortdames en hostesses is groot. Emancipatie en naoorlogse individualisering hebben eveneens een rol gespeeld. U moet dus veel geluk hebben wilt u een glimp opvangen van een geisha op straat, of u gaat naar een theater in Tokyo of Kyoto voor een speciale opvoering van de geisha. Nog beter, boek een ontmoeting met een geisha bij HelloBeautifulWorld.
Is het de Japanse beleving van religie?
Japan lijkt op het eerste gezicht niet meteen een religieus land te zijn. Bijna de helft van de Japanners zegt geen religie aan te hangen. Maar de werkelijkheid is toch anders. Ga naar een shinto heiligdom in Tokyo tijdens bijvoorbeeld de lunchpauze en verbaas u over de devotie. Als een Japanner geluk wil afroepen voor een examen, een sollicitatie, een date of een zakendeal, dan gaat hij of zij naar een schrijn om te bidden en te offeren tot de shinto goden. Baat het niet, dan schaadt het niet! Shinto betekent letterlijk 'de weg van de goden' en heeft officieel 3% aanhang onder de Japanse bevolking. Shinto is de oudste religie van het land met sterk animistische elementen. Het geloof dat er goden, kami in het Japans, schuilen in de natuur, in de aarde, in bomen, rotsen, bergen, vulkanen en watervallen. Schrijnen zijn gewijd aan deze goden, en men bidt voor een goede oogst, vruchtbaarheid, of geluk in dit aardse leven.
Het boeddhisme kwam pas later in de 6e eeuw vanuit India, via China en Korea naar Japan toe. Volgens huidige cijfers hangt één op de drie Japanners het boeddhisme aan. Elementen uit shinto zijn opgenomen in het Japanse boeddhisme. En in Japan zijn er aparte stromingen ontstaan, zoals het bekende zenboeddhisme, met de nadruk op meditatie. Het Jodo Shu boeddhisme (ofwel Zuiver land boeddhisme) is de wijdst verbreide school van deze religie in Japan. Begrafenissen en herdenkingen vinden vaak plaats in boeddhistische tempels. Bezoek zeker een shinto schrijn en een actieve boeddhistische tempel. Of nog unieker: overnacht in een 'shukubo', accommodatie in een boeddhistisch klooster. Zie zelf hoe religie in een traditionele of moderne vorm een rol speelt in het moderne Japanse leven.
Religieuze festivals, Matsuri in het Japans, bieden u bij uitstek de kans een heel ander gezicht van Japanners te leren kennen.
Zijn het de grote dynamische steden van Japan?
Japans megasteden als Tokyo en Osaka spreken enorm tot de verbeelding. Nergens anders ter wereld vind je zulke grote metropolen die desondanks toch leefbaar, veilig en aangenaam zijn. Een kwart van de Japanse bevolking woont in de metropool Tokyo. Het komt neer op bijna 36 miljoen mensen in de steden Tokyo, Kawasaki en Yokohama plus alle voorsteden.
In de metropool Osaka, dat ook Kyoto en de stad Kobe omvat, wonen ongeveer 20 miljoen mensen. Laat dit u niet afschrikken; steden als Tokyo en Osaka prijken elk jaar weer prominent op de lijstjes van meest leefbare steden ter wereld.
Wie van wereldsteden houdt, die heeft genoeg te doen in Tokyo en Osaka. Bewonder de moderne architectuur, de uitstekende openbare en culturele voorzieningen, hoogwaardige metrolijnen en hogesnelheidstreinen, shoppingmalls en winkelstraten. Of het om keizerlijke monumenten in Tokyo en boeddhistische tempels in Kyoto gaat, een culinaire tour langs Japanse Michelin-sterren restaurants of juist kleine ‘ramen’ noodleshops, high-end mode en design shoppingmalls, moderne architectuur in Tokyo en historische huizen op de ‘Hollandse hellingen’ in Nagasaki, een geisha-show in Gion in Kyoto, de vismarkt van Tokyo, parken, tempels en heiligdommen of op kroegentocht in de uitgaanswijk Shinjuku: er is onnoemelijk veel te doen, te zien en te beleven.
Is het de natuur? De sakura en de koyo?
Wie de tijd neemt om de natuur van Japan in te trekken, wordt beloond. Bij Japan denkt u misschien allereerst aan de grote moderne steden. Minder bekend is dat 80% van Japan uit bergen bestaat. Tweederde van het land is bedekt met bossen. Bijna de helft van de Japanners woont in steden aan de kusten. De rest van het land, vooral het platteland is dunbevolkt. Japan biedt u ongekend mooi natuurschoon.
En laten de Japanners zelf verzot zijn op wandelen en de natuur intrekken. Er is een geweldig goede infrastructuur van wandelpaden en wegen, bussen en (langzame) treinen, toeristeninformatiecentra en herbergen. Ga kijken in een van de 32 nationale parken. Plan uw reis in Japan tijdens de ‘sakura’; de bloei van de kersenbloesem elk voorjaar in maart-april. Straten en parken in dorpen en steden krijgen opeens een roze-witte tooi van bloesem. Iedereen gaat picknicken onder de kersenbomen; dit noemt men ‘hanami’. Deze periode van reizen is wel heel druk.
Beleef Japan tijdens de 'koyo'; de natuur laat zich in de herfst van zijn mooiste kant zien. Esdoorns en ginkgo bomen verkleuren van geel naar oranje tot rood. Oktober en november zijn ideale maanden om de 'koyo' te beleven in de bossen van Japan.
Net als Indonesië ligt Japan aan de ‘Ring van Vuur’, het seismisch actieve gebied in Azië, en wereldwijd ligt deze ring rondom de Stille Oceaan. Over de gehele lengte van het land van noord naar zuid liggen actieve vulkanen. Dicht bij Tokyo ligt de beroemdste vulkaan van het land: de 3776 m hoge Mount Fuji, die 300 jaar geleden voor het laatst uitbarstte. Op Kyushu, het meest zuidelijke eiland van Japan, liggen de meest actieve vulkanen. Ga kijken naar de indrukwekkende vulkaan Aso. Binnen de gigantische vulkaankrater met een omtrek van 128 km zijn nieuwe kraters ontstaan en liggen bergen. Ga hier wandelen en geniet van de magnifieke uitzichten over de actieve kraters.
Van het noordelijke eiland Hokkaido tot de zuidelijke eilanden met Okinawa als bekendste stad is het bijna 3000 km. Op de zuidelijke eilanden is er subtropische flora, een beetje vergelijkbaar met Maleisië. De centrale grote eilanden, zoals bijvoorbeeld Honshu, hebben flora die past bij meer gematigde streken en lijken op Korea en China, terwijl de flora op Hokkaido met z’n strenge winterse klimaat en uitbundige sneeuwval lijkt op Scandinavië. Veel van de flora in Japan is niet inheems, maar komt uit het buitenland, vooral nadat Japan midden 19e eeuw zijn isolement op moest geven.
Japan was niet altijd een eilandrijk. Tijdens de laatste grote ijstijd zo’n 10.000 jaar geleden was Japan via een landbrug verbonden met het Aziatische continent. Er is dan ook weinig endemische Japanse fauna. De Japanse makaak, de meest noordelijke apensoort is de bekendste exponent en de Iriomotekat is de meest bedreigde diersoort. Het grootste landdier is de bruine beer op het noordelijke eiland Hokkaido. Hokkaido is ook de pek waar kraanvogels voorkomen, de meest aansprekende van de bijna 450 vogelsoorten die in Japan te vinden zijn.
Zijn het de festivals?
Japan kent overal het hele jaar door festivals: cultureel, religieus, in de steden of op het platteland. De bekendste is wel de 'Sakura': de bloei van de kersenbloesem elk voorjaar in maart-april. Het is geen festival in de betekenis, dat er een programma is met vaste data en tijden, maar meer een natuur bepaald cultureel fenomeen. Straten in dorpen en steden krijgen opeens een roze-witte tooi van bloesem, en iedereen gaat picknicken onder de kersenbomen in parken, tuinen, tempel- en kasteelgronden ('hanami'). U bent natuurlijk niet de enige die komt genieten van de ‘Sakura’. Wees voorbereid op drukte tussen ongeveer 25 maart en 7 april in Tokyo en Kyoto.
De Asakusa tempel in Ueno (Tokyo) houdt een groot driedaags religieus festival, Sanja Matsuri, in de derde week van mei. Tijdens de 'mikoshi' worden grote schrijnen in processie door mannen en vrouwen in traditionele kleding door de straten geparadeerd.
Midden in de vochtige zomers, op 17 en 24 juli tijdens de Gion Matsuri, houdt Kyoto een grote straatcorso. Inwoners van Kyoto trekken hun 'yukata' (dunne katoenen kimono) aan en paraderen in de stad. Ook in Osaka wordt een dergelijk festival gehouden in juli, met als hoogtepunt de botenparade op de rivier op 25 juli.
Tijdens het O Bon festival midden augustus worden de geesten van de overleden voorouders vereerd. Hun graven worden geveegd, en offers worden gebracht. Papieren lantaarns worden aangestoken en neergelaten op het water van rivieren en meren of zelfs op zee. Zo worden de geesten bijgelicht op hun verdere reis.
Is het 'onsen', de badcultuur van Japan?
Japanners hebben het baden in heet water, in de 'onsen' (spreek uit: ON-ZEN), bijna tot een religie verheven! De Japanse onsen is internationaal lang niet zo bekend als de Finse sauna, de Balinese en Thaise spa of het Zwitserse en Duitse kuuroord. Ten onrechte. Wie verzot is op wellness, sauna's en spa's, zal de Japanse badcultuur een openbaring vinden. In het vulkanische Japan bubbelt het hete geothermische water zo uit de bodem.
De onsen is oorspronkelijk een gemeenschappelijk badhuis, mannen en vrouwen gescheiden. Japanners in de steden wonen vaak kleinbehuisd en gaan baden in de onsen vanwege het mineraalrijke water uit hete bronnen. Zowel in de steden als op het platteland vindt u onsen, te herkennen aan het logo van een bad met drie streepjes. Er zijn zelfs 'ryokans', Japanse stijl guesthouses, en hotels die privé-onsen aanbieden. Al voor 8 euro gaat u een buurt-onsen in de stad Tokyo binnen en mag u samen baden met de Japanners. Let op: eerst goed inzepen en schoonspoelen voordat u het heet waterbad ingaat.
Wilt u het liever op grote schaal, dan zijn er in elke stad grote spa's te vinden, zoals in Osaka. In het Spa World kiest u een bad of sauna op een van de zeven verdiepingen. Er zijn zoutwaterbaden, steenbaden, westerse en Japanse stijl baden en zwembaden. Wenst u een natuurlijke omgeving, dan zijn er ook onsens te vinden in de bergen en bij nationale parken. Het ultieme Japanse kuuroord is Beppu, 130 km ten zuidoosten van Fukuoka, op het meest zuidelijke eiland Kyushu. Kyushu kent veel actieve vulkanen en de bodem is rijk aan heetwaterbronnen. Beppu leeft van de badcultuur. Ga hier kuren op zijn Japans en probeer elke dag een ander bad uit. Er zijn heet waterbaden, mineraalbaden, zwavelhoudende modderbaden, en uniek voor Beppu: vulkanische zandbaden. Liggend op het strand in de openlucht wordt uw hele lichaam (behalve uw hoofd) ingegraven in het warme vulkanische zand. Het warme zand is goed voor de bloedsomloop en organen. Een lichamelijke sensatie die u vast nooit eerder heeft meegemaakt.
Schroom niet en zet een onsen op uw Japan lijstje.
Wanneer u gaat baden in een onsen denkt u dan aan de volgende etiquette: eerst goed u zelf inzepen, wassen, schoonschrobben en afspoelen voordat u het heet waterbad ingaat. U moet dus niet ingezeept en al in het heet waterbad stappen. Ga zeker niet plonsen, springen of een bommetje maken in het heet waterbad, ook niet in een groot bad. Het water is dermate heet dat u er verstandig aan doet langzaam het water in te gaan zodat uw lichaam went aan de temperatuur. Pas op, wanneer u last heeft van hoge bloeddruk of hartklachten. Een half uur maximaal in het hete water is genoeg. En vooral: Japanners stellen rust in de onsen op prijs. Dus niet luid praten, kletsen en lachen, niet spelen en spetteren. Sommige onsens accepteren geen tatoeages, checkt u dit van tevoren bij de onsen. U dient uw tatoeage dan af te plakken! Tatoeages worden in Japan (en ook Zuid-Korea) geassocieerd met de onderwereld. Leden van de 'yakuza', de Japanse maffia, zijn van top tot teen, voor en achter, geheel getatoeëerd.
Is het de Japanse keuken?
Jazeker, wij vinden uit eten gaan in Japan een belevenis. Een belevenis die grote waarde toevoegt aan uw rondreis door Japan. Als u daar het maximale uit wilt halen dan is een gedegen voorbereiding en verdieping van uw kennis over de Japanse eetcultuur een onbetaalbare investering. Natuurlijk, in Nederland zijn er ook Japanse restaurants, kennen we sushi van de supermarkt en all-you-can-eat sushizaken (vaak gerund door Chinezen), maar het is onvergelijkbaar met uit eten gaan in Japan.
Absolute voorwaarde voor Japanners is dat alle ingrediënten zoals vlees en vis kraakvers zijn. Vandaar dat de keuken van Japan nauwgezet de seizoenen volgt. De nadruk ligt altijd op vers en gezond eten. En mocht u een eethuisje of restaurant binnenlopen zonder Engelstalig menu, met een vriendelijke gastheer die niet of amper Engels spreekt, dan is er meestal een etalage of vitrine met de gerechten in plastic nagemaakt. Zo wijst u aan wat u wilt eten. Als er zelfs geen vitrine is met nepgerechten, dan is het wel zo makkelijk als u de woorden ‘specialiteit’, ‘dagmenu’ of de zin ‘kiest u maar voor ons’ in het Japans kunt zeggen. U kunt natuurlijk ook altijd wat gerechten aanwijzen van andere bezoekers in het restaurant.
In de buurt van grote treinstations vindt u altijd een enorme keus aan 'shokudo': kleine betaalbare eethuisjes die een uitgebreid Japans menu hebben. Zoals een dagmenu met rijst en vlees of vis, een miso soep, en Japanse ingemaakte groentes (soort augurk en zuurkool). Japan heeft veel restaurants met één specialiteit of een heel beperkt menu. Een zaak serveert bijvoorbeeld alleen sushi of tempura (gefrituurde groentes en vis), yakitori (grillbar, spiesjes van kip en groente), shabu shabu en sukiyaki (hotpot, fondue). Wilt u er een goed glas bier, saké of 'shochu' bij (soort wodka, gedistilleerd van aardappelen!), loop dan een 'izakaya' binnen, een soort eetcafé met veel keuze uit alcoholische dranken en een beperkt menu van meestal gegrilde vis en sashimi (dungesneden rauwe vis). Eet u liever noodles, dan is er ook erg veel keus. Ramen, soba, udon; het zijn noodles in verschillende diktes, drooggebakken of in bouillon geserveerd. Wilt u liever een uitgebreid maar betaalbaar menu? Dan zijn er de Japanse ketens als Yoshinoya waar u een scala van eerdergenoemde gerechten op één menukaart vindt. Liever een avond lang chic dineren, kies dan voor 'Kaiseki': de traditionele haute cuisine keuken, opgediend in meerdere kleine gangen. Eten zoals de adel vroeger at. En dan zijn er natuurlijk de restaurants met Michelin-sterren; de absolute top van de Japanse keuken, waar u maanden van tevoren moet reserveren. Japan en niet Frankrijk heeft van alle landen op de wereld de meeste restaurants met minimaal één Michelin ster. In de top 5 van steden met de meeste sterrenrestaurants staan 3 Japanse steden. Onbedreigd aan kop staat Tokyo met tweemaal zoveel sterrenrestaurants als Parijs. In de top 5 staan ook Kyoto en Osaka.
In de grotere Japanse steden vindt u alle bovengenoemde restaurants, echter op het platteland en in de kleinere steden zijn er juist regionale specialiteiten. Zoals 'okonomiyaki', een aanrader in Hiroshima! Dat zijn dikke pannenkoeken met een vulling naar keuze: varkensvlees, seafood, groente, kaas enz. Afgemaakt met de speciale 'okonomiyaki'-saus en mayonaise!
En tenslotte, ontdek in Japan de smaak van echt goed gemaakte verse sushi in de kleine sushitentjes of de ‘kaiten’ sushibar: u pakt schaaltjes sushi van de lopende band af, en wanneer u klaar bent, rekent u het aantal schoteltjes af. Wist u trouwens dat je in Japan sushi gewoon met de handen mag eten?
Nog een tip: Japanse warenhuizen zijn een belevenis op zich. En bijna allemaal hebben ze een hele of halve verdieping met een keur aan restaurantjes. Als u van plan bent te gaan picknicken, bijvoorbeeld tijdens de sakura, ga dan naar de ‘food’ verdieping. Dat betekent altijd keuzestress, zoveel opties van vers bereide maaltijden en specialiteiten. Picknicken wordt dan een culinaire belevenis.
Dankzij de moordende concurrentie, op elke straathoek kun je kiezen uit meerdere restaurantjes, is uit eten gaan in Japan heel betaalbaar. Voor minder dan 10 euro eet u al een grote kom noodles of een dagmenu. Of u nu goedkoop of duur gaat eten in Japan, wat altijd opvalt is dat het eten wordt opgemaakt en opgediend met de grootste zorg, een zorgvuldige esthetiek, noem het 'Japanse stijl'. En die onmiskenbare Japanse stijl beleeft u alleen maar in restaurants in Japan zelf.
Nog een allerlaatste tip en tegelijkertijd een waarschuwing: bent u een vleeseter, zoek dan een goed ‘teppanyaki’ restaurant, waar ze topkwaliteit rundvlees hebben, ‘wagyu’ op z’n Japans. Zoek een restaurant waar Kobé of Heda rundvlees op het menu staat. Negeer de prijs, kies minimaal 100 gram per persoon, en laat de kok voor uw neus z’n werk doen. Wij komen altijd superlatieven tekort en beseffen tegelijkertijd dat een biefstukje in Nederland nooit meer wordt wat het was. U bent gewaarschuwd.
Zijn het de bijzondere hotels in Japan?
Leer Japan beter kennen en kies voor een typische Japanse stijl-accommodatie in een zogenaamde ryokan of minshuku. Overnacht in een Japans klooster, 'shukubo' stijl, of probeer een overnachting uit in een capsulehotel, ook weer zo'n typische Japanse succesformule die overzee is gegaan. Westerse hotels zijn er natuurlijk volop, al zijn de kamers in het algemeen kleiner dan u gewend bent, zeker in Tokyo en andere grote steden.
Voor de beste Japanse ervaring gaat u slapen in een ryokan, een Japanse stijl hotel die in verschillende varianten bestaat: van eenvoudig pension tot luxe stijl boutique hotel. Ryokans zijn vaak van traditioneel materiaal gebouwd, zoals hout en bamboe. Op de vloer liggen comfortabele rijststro matten, 'tatami' genaamd, en de muren zijn gemaakt van houten schermen met rijstpapier. Absolute pluspunt van de ryokans zijn hun locatie: mooi gelegen in de natuur, of met een tuin, vlak bij een onsen, of soms, in een luxe ryokan met een privé-onsen. Uw overnachting in een ryokan is vaak op basis van halfpension; ontbijt en diner zijn inbegrepen. Kamers in eenvoudige ryokans hebben geen eigen badkamer, luxe ryokans hebben wel kamers met privé badkamer. Wanneer u incheckt, verruilt u uw schoenen, die u opbergt in een kluisje bij de receptie, voor slippers waarna de gastheer- of vrouw u naar uw kamer brengt. Hij of zij vertelt u de openingstijden van het gemeenschappelijke heet waterbad, en de tijd wanneer het diner wordt geserveerd! Tip: ga eerst baden, en daarna eten. Na afloop van het bad trekt u uw kimono, de 'yukata', aan, die al klaarligt op uw kamer. In grotere ryokans gaat u dineren in het restaurant. Doe dat in stijl, in uw kimono en op slippers, anders valt u direct uit de toon. Japanners doen dat ook. Geniet in de kleinere ryokans van Japanse roomservice; het diner wordt in uw kamer op een lage tafel geserveerd. Proef Japanse stijl 'home cooking', of de ‘kaiseki ryori’, Japanse haute cuisine (afhankelijk van het aantal sterren van de ryokan). Na het diner komt het kamermeisje de tafel opruimen, en maakt uw bed klaar. De Japanse futon matras wordt uitgerold op de tatami matten op de grond. Zo wordt de zitkamer omgetoverd in een slaapkamer. De volgende ochtend rolt u het futon weer op en zal het Japans ontbijt worden geserveerd, een maaltijd van voornamelijk rijst, ei en vis.
Wanneer u overnacht in een minshuku, dan ervaart u de Japanse bed-and-breakfast, een 'home stay'. De minder luxe, kleinere accommodaties worden vaak gerund door een Japanse 'papa en mama', voor u de kans om in een Japans huis te logeren en Japanners te leren kennen. U logeert op een kamer met gemeenschappelijk toilet en badkamer. Soms is de minshuku zo klein dat u voor het baden naar een naburig gemeenschappelijk badhuis gaat, waar u baddert samen met de medegasten en buren. Ontbijt en diner zijn optioneel. U rolt uw futon zelf uit in de kamer.
Wilt u overnachten in een Japanse tempel, probeer dan een 'shukubo' overnachting uit; u slaapt in een tempel of klooster, inclusief vegetarisch ontbijt en diner. Een boeddhistische vegetarische maaltijd houdt in: geen vlees of vis, geen uien en knoflook. De tempelaccommodatie is sober, met gedeelde badkamer, zonder airco. U checkt vroeg in en staat ook vroeg op voor het ontbijt. Als u 's ochtends wilt meedoen met een zen-meditatie of een ochtendgebed, dient u extra vroeg uit de veren te komen.
Een totaal andere, hypermoderne stadse ervaring, is een overnachting in een capsulehotel, een Japans hotelconcept dat voor het eerst in Osaka in 1979 werd geïntroduceerd. Oorspronkelijk is het capsulehotel, vaak in de buurt van treinstations, bedoeld voor de Japanse 'salarymen', kantoorwerknemers, die op een doordeweekse dag niet meer met de trein thuis konden komen, omdat het te laat werd wegens overwerk, of omdat ze met de baas nog zijn gaan eten en dronken zijn geworden. De formule sloeg aan tijdens de economische crisis die in Japan toesloeg in de jaren 90 van de vorige eeuw. Capsulehotels hebben vooral een mannelijke clientèle, voornamelijk zakenmensen op een strak budget of Japanse reizigers. De kamers, capsules of 'pods', zijn klein en goedkoop geprijsd. Twee kamers zijn boven elkaar gestapeld, zoals een treincouchette. Elke kamer heeft een eigen deur. Het hotel biedt gemeenschappelijke wc's, badkamers, soms een wasserette, automaten met drank en eten. Met enige aanpassingen (grotere kamers, eigen badkamer) zijn de capsulehotels geïntroduceerd in een aantal landen in Europa en Azië.
Slaapt u liever in een westers bed en niet op een futon op de grond, dan zijn er natuurlijk volop westerse hotels in Japan, al is de keus wat beperkter op het platteland en in afgelegen streken in de bergen.
Is het de verrassende toilet cultuur in Japan?
Op reis in Japan zult u vroeg of laat een keer een toilet bezoeken. U treft een schoon westers toilet aan. Tot zover alles wat u gewend bent. Maar tot uw stomme verbazing zijn er allerlei extra gadgets op de wc, die wij u hier graag even uitleggen, zodat u niet voor onaangename verrassingen in het kleine kamertje komt te staan, of beter komt te zitten.
Japanse openbare toiletten kennen nog maar zelden het ouderwetse hurktoilet. Westerse toiletten zijn inmiddels ver in de meerderheid. Japanners hebben het westerse toilet echter geüpgrade met allerlei technische snufjes die voor nog meer comfort, gemak en welbehagen zorgen. Zo zijn er toiletten waar de wc-bril automatisch omlaag en omhoog gaat. De bediening van het toilet gebeurt middels knopjes naast de wc-bril om door te spoelen of soms zelfs draadloos. Maar wat dacht u van wc-brilverwarming…, de temperatuur reguleert u zelf! Nadat u verlost bent van uw boodschap, reinigt via een pijpje een regelbare waterstraal uw achterste. Met een knopje varieert u de intensiteit en temperatuur van de waterstraal. Voor vrouwen is er zelfs een knop voor spoelen na het urineren. En na deze waterdouche doet u de wc-föhn aan; warme lucht die uw achterwerk aangenaam droogt.
Let op: bent u te gast bij een Japanner of logeert u in een Japanse stijl-accommodatie, dan is er een grote kans dat u slippers of slofjes aantreft in de wc. Japanners zien het toilet als een onreine plek, daarom dient u slippers te dragen op de wc. Laat deze wc-slippers dan ook achter in de kleine kamer, en ga er zeker niet mee rondlopen in de andere kamers van het huis of hotel waar u verblijft.
Een unieke knop op het toilet is de 'otohime', letterlijk vertaald ‘geluidsprinses’. Deze geluidsfunctie vindt u vooral in openbare vrouwentoiletten en is bedoeld om het klaterende geluid van het urineren te overstemmen, geheel in lijn met de Japanse schaamtecultuur. Of deze knop ook bestaat op de mannentoiletten wanneer mannen een boodschap moeten doen, is ons niet bekend.
Zijn het de Japanse vechtsporten?
Woon een wedstrijd of training bij van Japans nationale sport: sumoworstelen. Deze traditionele vechtsport gaat al vele eeuwen terug, en het sumo is omgeven met rituelen en tradities. Vandaag de dag komen veel Japanners in sportarena’s kijken naar de forsgebouwde worstelaars. Oorspronkelijk zou sumo zijn ontstaan als shinto ritueel voor de goden. Degene die de tegenstander als eerste buiten de ring, de ‘dohyo’, weet te krijgen, of op z’n rug weet te gooien, wint het duel. Vreemd genoeg zijn er geen gewichtsklassen, zoals bij boksen en judo. Hoe zwaarder je bent, des te groter natuurlijk de kans om je tegenstander eronder of buiten de 'dohyo' te krijgen. Alleen mannen beoefenen sumo. Tickets voor de grote toernooien zijn maanden van tevoren uitverkocht. Wilt u toch een uniek kijkje in die door mannen gedomineerde exclusieve sumo wereld, boek dan een tour met lokale gids naar een 'sumo stable' nabij Tokyo; een trainingskamp voor jonge sumo worstelaars. Jongens wonen en trainen hier in dit sumo kamp. Woon een ochtendtrainingssessie bij en zie hoe jongens de technieken van sumo krijgen aangeleerd. Let op: bezoekers dienen stil te zijn en alleen via de gids vragen te stellen. Verwacht ongeveer twee tot drie uur stil te zitten op de grond.
Japan heeft de wereld verrijkt met meer toegankelijke, bekende vechtsporten zoals judo, karate, jiujitsu en aikido. Judo is een relatief jonge Japanse vechtsport die rond 1882 is ontworpen door meester Jigoro Kano. De meester ontwierp de sport voornamelijk als een training van de geest. 'Ju-do' betekent 'zachte weg’. 'Do' (weg) is verwant aan tao (taoïsme) en kan naast 'weg' ook 'manier' of 'levenspad' betekenen. Judo ontleent veel verdedigingstechnieken aan het oudere jiujitsu. Jiujitsu is een zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen. Jiujitsu (spreek uit: joe jit soe) betekent 'zachte kunst' of 'zachte techniek' en was een belangrijk deel van de opleiding tot samurai, de Japanse krijger. Ook aikido heeft, net als judo, veel ontleend aan jiujitsu en is een relatief jonge vechtsport, ontwikkeld begin 20e eeuw door de meester Morihei Ueshiba. Aikido betekent letterlijk 'de weg van de harmonie'. Men traint het lichaam en geest ter verbetering van zichzelf, om zichzelf te overwinnen. Aikido kent geen wedstrijden, in tegenstelling tot karate.
De vechtsport en zelfverdedigingskunst karate is afkomstig uit Okinawa en deed pas begin 20e eeuw zijn intrede in de rest van het land. Karate is sterk beïnvloed door de Chinese buren. De naam Karate komt van de Japanse woorden 'ka-ra', dat 'lege hand' betekent. Vele karate-meesters uit Okinawa hebben de kunst onderwezen in Japan. Karate is een vechtsport, waar alles draait om een verbetering van jezelf. Karate mag uitsluitend voor zelfverdediging gebruikt worden. Bij karate gaat het dus niet om het winnen of verliezen.
Zijn het de supersnelle treinen in Japan?
Reizen in Japan gaat het beste, snelste en het goedkoopst per trein. Dankzij het uitgebreide treinen netwerk is bijna elke plaats in Japan bereikbaar met goed en punctueel openbaar vervoer. Een rit met de Shinkansen, de supersnelle hogesnelheidstrein van Japan, hoort absoluut bij uw Japan beleving. In het immens grote land reed al in 1964 de eerste Shinkansen trein, die met 200 km p/u tussen Tokyo en Osaka reed. Het routenetwerk van Japanse hogesnelheidslijnen is enorm uitgebreid van noord naar zuid, van Hokkaido tot aan Kyushu. De snelheid is ook opgevoerd naar 300 km p/u. Te vergelijking; Franse TGV treinen rijden 320 km p/u op sommige trajecten in Frankrijk en de nieuwste generatie Chinese hogesnelheidstreinen rijdt bijna 350 km p/u tussen Beijing en Shanghai.
Is het de geschiedenis van Japan?
Zeg Japan en de eerste associatie is met een high-tech, hypermodern en welvarend land. Veel minder met historische monumenten of eeuwenoude tempels. Toch zijn die laatsten er volop. Japan’s verleden gaat ver terug en kende periodes van openheid naar de rest van de wereld en totale isolatie, vrede en oorlog, welvaart en armoede. Japanners hebben een sterk gevoel van superioriteit, het gevoel uniek en uitverkoren te zijn als bewoners van de archipel-natie die Japan is. De wereld kent meer eilandbewoners die ook zo dachten. Echter, eeuwenlang is Japan diep beïnvloed door buurlanden China en Korea. Rond de 6e eeuw bereikte het boeddhisme Japan via China en Korea. Het Chinese karakterschrift werd overgenomen in Japan en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt (in combinatie met het Japanse alfabet). Tijdens de Nara-periode (710-794) was de invloed van Chinese cultuur op zijn grootst en groeide de populariteit van het boeddhisme. De toenmalige hoofdstad Nara wordt niet voor niets als de bakermat van de Japanse cultuur gezien (al heeft deze veel geleend van de Chinezen).
Pas in de 8e eeuw kreeg Japan meer vorm als een staat, een verenigd land. Tot die tijd was het een verzameling vorstendommen die elkaar soms te vuur en te zwaard bestreden. Tijdens de Heian-periode (794-1185) werd de hoofdstad verplaatst van Nara naar Kyoto. Een periode van vrede en culturele bloei brak aan. Kyoto bleef voor zeker duizend jaar hoofdstad van het land. Aan het keizerlijk hof in Kyoto ontstond een hoogstaande verfijnde hofcultuur, en waren de politieke touwtjes in handen van de adel. De keizer verloor steeds meer aan macht.
Van de 12e tot de 16e eeuw werd Japan bestuurd door 'samoerai' (vazal, krijger) met een militair bestuur. De opperste militaire leider was de 'shogun', die de macht toegewezen kreeg van de keizer. De shogun deelde de lakens uit, de keizer vervulde steeds meer een ceremoniële functie. Japan ging een periode in gedomineerd door oorlogen en binnenlandse machtsstrijd. En ook vanuit het buitenland dreigde er gevaar. Japan werd tot 2 keer toe binnengevallen door de Mongoolse heersers van de Yuan dynastie (1274-1368) in China. Vanuit China en Korea waagde de Mongoolse leider Kublai Khan pogingen om met een militaire vloot Japan te onderwerpen in 1274 en 1281. Kublai Khan's legers landden op Kyushu, versloegen de Japanse weerstand en drongen aanvankelijk door tot in het binnenland. Echter, beide keren sloegen tyfoons toe, zonk de helft van de Mongoolse vloot en verdronk de bemanning. Het klimaat hielp Japan een handje, maar deze redding van Japan droeg bij aan een belangrijke mythe: dat het land gevrijwaard is gebleven van buitenlandse barbaren door een goddelijke interventie. De term 'kamikaze', goddelijke wind, is zo ontstaan (tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Japanse zelfmoordpiloten 'kamikaze' genoemd. Hun acties met een “goddelijke drijfveer” waren bedoeld om Japan te beschermen tegen wederom een buitenlandse invasie.)
De shogun Toyotomi Hideyoshi (1536-1598) wist het hele land in 1590 te verenigen. En intussen arriveerden opnieuw buitenlanders aan de Japanse kusten: in 1543 kwamen de Portugezen als eerste Europeanen aan in Japan. Zij wilden handeldrijven én Japanners bekeren tot het christendom. Dat laatste stuitte de nieuwe shogun Tokugawa Ieyasu (1542-1616) al snel tegen de borst. Hij verbood de missie en het hele christelijke geloof. Vanuit zijn nieuwe zetel Edo, het huidige Tokyo, voerde hij nieuw beleid in: Japan sloot zijn grenzen ('sakoku', isolatie van de buitenwereld), versterkte de controle over alle provincies van het land en legde de samenleving een strikt klassensysteem en hiërarchische strenge regels op. Zo mochten Japanners niet meer vrij reizen in binnen- of buitenland, en konden mensen van verschillende klassen niet met elkaar trouwen. Alleen de Nederlanders (op de VOC-handelspost Dejima in Nagasaki), Chinezen en Koreanen kregen toestemming om in Japan te wonen en handel te drijven. Tijdens de Edo-periode (1603-1868) waarin de Tokugawa-familie de absolute macht had, was Japan weliswaar geïsoleerd van de buitenwereld, maar wel een sterk en verenigd land. Japan kende interne stabiliteit en weinig oorlogen. De ooit zo belangrijke samoerai kregen meer ambtelijk werk te doen onder de shoguns. De (binnenlandse) economie bloeide en gedurende de Edo-periode ontstond een nieuwe klasse van welvarende kooplieden en handelaren. Steden als Edo (Tokyo), Osaka en Kyoto groeiden als kool.
De Tokugawa-familie had zijn shogunaat misschien tot in de 20e eeuw kunnen volhouden, ware het niet dat opnieuw buitenlanders aan de kusten van Japan verschenen. In 1853 arriveerde de Amerikaanse commodore Matthew Perry met oorlogsschepen in wat nu de baai van Tokio is. Hij eiste toegang tot Japan, dat hij desnoods met geweld wilde afdwingen, en kreeg zijn zin. Andere buitenlandse mogendheden zouden snel volgen. In 1868 kwam er een eind aan het Tokugawa-shogunaat en werd het gezag van de keizer hersteld, de zogenaamde 'Meiji-restauratie'. De vroegere machtsbasis van de shoguns in Edo (Tokyo) werd omgevormd tot keizerlijke zetel met als naam ‘Oostelijke Hoofdstad’ Tokyo. De nieuwe keizer Mutsuhito (1852-1912) was nog maar een tiener toen hij als keizer aantrad in 1868. De werkelijke macht lag in handen van technocraten en voormalige samoerai. Zij wilden het land zo snel mogelijk hervormen en moderniseren. Japan was hongerig naar westerse kennis en technologie, niet zozeer om een westers land te worden, maar juist om een sterk en krachtig land te worden dat weerstand kon bieden tegen het westen. Japanners bleken enorm snelle leerlingen te zijn. Binnen één generatie maakte Japan een enorme sprong voorwaarts. Zo werden Japanse studenten naar de beste universiteiten in Europa en Amerika gestuurd, en werden westerse experts uitgenodigd om te doceren aan Japanse scholen. Japan werd zo snel mogelijk politiek, militair en economisch ontwikkeld. De eerste spoorlijn werd in 1872 gebouwd van Tokyo naar Yokohama. Een grondwet werd geïntroduceerd in 1889, banken werden opgericht. Zware industrie, mijn- en scheepsbouw startten op in het land, allemaal gloednieuw in een land dat voorheen mondjesmaat slechts zijde en textiel exporteerde.
Japan groeide in rap tempo uit tot een wereldmacht met als belangrijkste drijfveer: militair machtig worden om zo de buitenlandse ‘barbaren’ buiten de deur te houden. Japan bouwde met zijn nieuw vergaarde kennis in korte tijd een sterk leger, luchtvloot en marine op. De schok bij westerse mogendheden was dan ook groot toen Japan het tsaristische Rusland versloeg in een oorlog in 1904; voor het eerst versloeg een nieuw Aziatisch opkomend land een oude westerse macht. Daar hield het niet mee op: Japan vocht een oorlog uit met China, annexeerde Taiwan in 1894 en bezette Korea in 1910. Het keizerlijke Japan ging zich steeds meer gedragen zoals de koloniale westerse mogendheden Engeland, Frankrijk en Amerika. En die moesten wennen aan een nieuwe speler op het geopolitieke wereldtoneel.
Toen de nieuwe keizer Hirohito aantrad in 1926 (Showa 1926-1989) was er veel onvrede in Japan. Japanse militairen waren ontevreden hoe Japan in de hoek werd gezet door de westerse mogendheden. De militairen verkregen meer invloed in de Japanse regering en het land sloeg een agressievere koers in eind jaren 20. Japan wilde Oost-Azië onder zijn leiding opstoten in de vaart der volkeren en de westerse koloniale aanwezigheid uitroeien. Om deze strijd te kunnen voeren zocht Japan vooral grondstoffen in de buurlanden. In Noordoost-China breidde het Japanse leger op slinkse manier zijn macht uit en nam het grondstofrijke Mantsjoerije over. In 1937 verklaarde Japan de oorlog aan China. Een bloedige langdurige strijd barstte los. Met het luchtbombardement in 1941 op Pearl Harbor, thuisbasis van de Amerikaanse marine, en de bezetting van een groot deel van de eilanden in de Pacific, werd Amerika de Tweede Wereldoorlog in Azië ingetrokken. Japan ging intussen rap door met het ‘bevrijden’ van verschillende landen in Zuidoost-Azië, zoals Frans Indochina (Vietnam, Cambodja, Laos), de Britse kolonies Birma en Maleisië en natuurlijk Nederlands-Indië (Indonesië) in 1941.
Vanaf 1943 heroverden de Verenigde Staten langzaamaan, eiland voor eiland in de Pacific en gebieden in Azië. De hardnekkigste en bloedigste strijd werd gevoerd om de eilanden van de Okinawa archipel in het zuiden van Japan. Dit wakkerde de vrees aan voor veel slachtoffers onder de geallieerden bij een aanval op de hoofdeilanden van Japan. Met de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki op respectievelijk 6 en 9 augustus 1945 werd Japan op de knieën gedwongen. Op 15 augustus 1945 gaf keizer Hirohito zich formeel en onvoorwaardelijk over. Amerika bezette Japan onder leiding van de bekende generaal MacArthur tot 1952 en hervormde het land tot een parlementaire democratie. De Japanse keizer mocht aanblijven als ceremonieel staatshoofd, wat in de regio tot veel onbegrip leidde.
Japan lag in puin en het land moest weer worden opgebouwd en gedemilitariseerd. Er kwam een tribunaal zoals in Neurenberg om de ergste oorlogsmisdadigers te berechten. Het leger werd ontbonden en later afgeschaft. Er kwam een pacifistische grondwet die de staat alleen maar geweld toestond ingeval van zelfverdediging van de natie. Met een forse financiële injectie van de Verenigde Staten, net als het Marshallplan in Europa, kwam de wederopbouw van Japan snel op gang in de jaren na de oorlog. Onder strakke regie van de Japanse overheid (en de Amerikaanse bezettingsmacht) werd opnieuw, net als de 2e helft van de 19e eeuw, veel in kennis, technologie en mensen geïnvesteerd. De Japanse economie groeide in de jaren 50 uit tot een wereldmacht. Japan behoort nu tot een van de meest moderne en welvarende landen in Azië. De geschiedenis, en dan met name die van de Tweede Wereldoorlog, blijft echter nog altijd zijn schaduw werpen op hedendaags Japan. Elk jaar op 15 augustus brengt de premier van Japan een bezoek aan de Yasukuni schrijn in Tokyo ter herdenking van de overgave van Japan op 15 augustus 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Eerbetoon aan oorlogsslachtoffers ligt gevoelig bij de buurlanden die zwaar geleden hebben onder de Japanse bezetting. Tegenstanders in China, Taiwan en Zuid-Korea vinden het ronduit ongepast dat Japanse politici daarmee indirect ook veroordeelde oorlogsmisdadigers eren bij deze schrijn. Zowel linkse-liberale als rechts-nationalistische groeperingen in Japan kiezen deze schrijn om te demonstreren en hun standpunten luid te verkondigen. Zo blijft de schrijn focus in een voortdurend debat over welke richting Japan politiek moet inslaan en dan vooral hoe om te gaan met de schuldvraag van de Tweede Wereldoorlog. Helaas is dit nog altijd, ook in de 21e eeuw, meer dan 70 jaar na het einde van de oorlog, een heet hangijzer in Japan’s gevoelige relaties met de buurlanden.
Individueel rondreizen in Japan
Al onze rondreizen in Japan zijn individuele rondreizen. Japan is een geweldig land om individueel te bereizen. Onze Japan rondreizen op deze website zijn op basis van ‘share’. Dit betekent dat u individueel rondreist met trein en bus. Dat vinden wij voor Japan veruit de beste en betaalbaarste optie om rond te reizen.
Het openbaar vervoer in Japan, zowel trein als bus, is snel, frequent, stipt, schoon en comfortabel. Bent u huiverig vanwege de taalbarrière; dan is het geruststellend te weten dat alle schermen op de stations met de bestemmingen, namen en vertrektijden van treinen tweetalig zijn. Ook bijna alle borden op de stations zijn tweetalig. Ook geruststellend te weten dat, als u een Japan rondreis boekt bij HelloBeautifulWorld, u een uitgebreide digitale informatiemap krijgt, boordevol begrijpelijke aanwijzingen, instructies en tips inclusief een alarmnummer dat u 24/7 in Japan kunt bellen. Wilt u bij aankomst in Japan persoonlijke toelichting en vragen kunnen stellen over uw reis, de inhoud van de informatiemap en de aanwijzingen, instructies en tips daarin, boek dan onze ‘Meet & Greet’ service in het Engels. U wordt dan direct na aankomst in Japan in uw hotel bezocht door een Engelssprekende vertegenwoordiger van ons lokale agentschap. Vindt u de taalbarrière toch te groot, krijgt u stress van zelfstandig reizen in een onbekende omgeving of wilt u graag het comfort dat zaken voor u worden geregeld tijdens de reis, kijk dan onder het kopje ‘private’ rondreizen.
Share
Reizen met de trein:
Op bijna alle trajecten tijdens onze rondreizen, reist u met de trein. Zelfs in de verste uithoeken van Japan vindt u een treinstation. Het grote voordeel van reizen met de trein is dat u aankomt en vertrekt in en vanuit de stadscentra. Treinstations liggen bijna altijd op loopafstand van de door ons gekozen hotels of ze zijn uitstekend te bereiken met metro, bus of tram. Het andere grote voordeel van reizen per trein is, dat er op veel trajecten met de ‘Shinkansen’ gereisd kan worden, de befaamde Japanse hogesnelheidstrein. Daardoor bent u zelfs op de langere trajecten, bijvoorbeeld van Nagasaki naar Kyoto zelden langer dan 5 uur onderweg en van bijvoorbeeld Tokyo naar Kyoto slechts 2,5 uur. In de prijs van uw reis zit een 7- of 14-daagse Japan Railpass. Japan Rail is de nationale exploitant op een groot deel van het Japanse treinennetwerk inclusief de hogesnelheidstreinen, de ‘Shinkansen’. De Japan Railpass, krijgt u ter plaatse in Japan, met instructies hoe deze te activeren en hoe u zitplaatsen op de ‘Shinkansen’ kunt reserveren.
Reizen per lokale bus:
Japan kent een zeer fijnmazig netwerk van bus routes. Op een heel beperkt aantal trajecten stellen we u voor om de bus te nemen. Soms omdat het sneller is (Matsumoto-Takayama), omdat het interessanter is (Takayama-Kanazawa), en in één geval omdat het laatste traject geen station heeft (Magome en Tsumago). Op de eerstgenoemde trajecten kunt u, ondanks onze aanbeveling de bus te pakken, ook met de trein reizen. Behalve op de lokale bussen in Magome en Tsumago boeken we uw ticket en een gereserveerde zitplaats.
Openbaar vervoer in de steden:
Bijna alle Japanners reizen in de stad met het openbaar vervoer, dat frequent, tijdbesparend en fijnmazig is. Parkeren, zeker in Tokyo, is vaak peperduur en het zoeken naar een parkeerplaats is tijdrovend. In Tokyo, Yokohama, Kyoto, Osaka en Fukuoka is de metro de beste optie. In Nagasaki en Hiroshima neemt u de tram. In bijna alle steden kunt u een dagkaart kopen en dan onbeperkt van het openbaar vervoer gebruik maken. Een andere optie is om een Pasmo Passport te kopen. Het Pasmo Passport is een soort betaalkaart, zoals bij ons de OV-chipkaart. U kunt geld op de kaart zetten en deze vervolgens gebruiken als elektronisch betaalmiddel in bus, trein, metro en tram in veel steden overal in Japan. Het verschuldigde bedrag wordt in mindering gebracht op uw tegoed. U kunt de Pasmo kaart opwaarderen bij speciale automaten. Opwaarderen kan alleen met cash-geld. De Pasmo kaart wordt ook in heel veel winkels in Japan geaccepteerd. Meestal kunt u de kaart daar ook opwaarderen. Boekt u een rondreis bij HelloBeautifulWorld, dan krijgt u van ons een schriftelijke handleiding waar en hoe u de passen kunt kopen en moet gebruiken.
Lopend kom je overal:
Ook al maakt u overal gebruik van het openbaar vervoer, u zult toch veel lopen. Naast dat het een logische manier is om een stad echt te leren kennen; meestal liggen de bezienswaardigheden in elkaars verlengde en dan is lopen de meest logische keuze. En als u genoeg heeft van lopen en openbaar vervoer, dan neemt u gewoon een taxi. Die zijn goedkoop, maar zorg er wel voor dat u de bestemming in het Japans op papier kunt tonen, want taxichauffeurs spreken zelden meer dan Japans. Een bijzondere ervaring doet u op, al lopend van Magome naar Tsumago over de eeuwenoude postweg.
Hoe gaat dat met bagage in het openbaar vervoer:
Onze beste tip is ‘travel light’ én neem voor iedereen altijd een kleine dag rugzak mee. Neemt u koffers of reistassen mee, dan is reizen met trein of bus minder comfortabel en soms ondoenlijk omdat ze niet in elke hogesnelheidstrein passen. Het meenemen van bagage onderweg in het openbaar vervoer is ook onhandig. U bent dan altijd gedwongen de bagage eerst bij aankomst naar uw hotel te brengen, voordat u de stad kunt gaan bekijken. Dat ongemak treft niet alleen u, maar ook de Japanner. Die hebben daar iets op gevonden. Japanners sturen hun grotere bagage vooruit naar de plaats van bestemming. Op heel veel plekken in Japan kunt u de bagage aanbieden om tegen aanvaardbare kosten te versturen naar uw volgende bestemming. Veel hotels bieden deze dienst ook aan of kunnen u helpen om het dichtstbijzijnde aflever depot te vinden. Het enige nadeel is dat de bagage niet dezelfde dag arriveert, maar pas de volgende dag. Vandaar dat we u adviseren voor iedereen een dag rugzak mee te nemen met genoeg ruimte voor alles wat u 1 of 2 nachten zonder uw koffer of reistas nodig denkt te hebben. U krijgt advies van HelloBeautifulWorld wanneer u de bagage het beste kunt verzenden naar uw volgende bestemming.
Pak de fiets:
In sommige steden zoals Kyoto, Hiroshima, Kurashiki, Kanazawa en zelfs Tokyo kunt u fietsen huren om de stad mee te verkennen. Als echte Nederlander en Belg grijpt u die kans natuurlijk direct. Tenminste als u durft. En als u durft is het een geweldige ervaring.
De leukste privé excursies zelfs met Nederlandssprekende begeleiding:
In een aantal steden kunt u bij HelloBeautifulWorld vooraf wandel- en fiets excursies boeken met Nederlandstalige lokale gidsen. We werken voor deze unieke excursies samen met een organisatie in Japan die geleid wordt door een Nederlander. Hoewel de prijzen pittig zijn, bieden deze excursies u de mogelijkheid veel meer facetten van Japan en de Japanse samenleving te ervaren.
U krijgt een uitgebreide digitale informatiemap boordevol tips:
Tenminste als u boekt bij HelloBeautifulWorld. De informatiemap bevat o.a. nauwkeurige handleidingen hoe u de Japan Railpass en eventuele andere passen gebruikt, activeert en stoelen reserveert. Gedetailleerde informatie over de treinen die we u adviseren om te nemen. Zoals welke stations u aandoet, station informatie, namen en nummers van treinen, vertrek- en aankomsttijden enz. enz. Zit er een bus traject in uw reisschema dan staat ook daarover alle informatie in de informatiemap. We adviseren u over het vooruitzenden van koffers en reistassen. Waar en hoe u dat boekt en wat de te verwachten kosten ongeveer zullen zijn. U vindt informatie over het openbaar vervoer in de steden en hoe en waar u dag- of meerdaagse passen kunt kopen en gebruiken. Naast informatie over de bezienswaardigheden zit er ook veel praktische informatie inclusief een aantal ‘do’s en dont’s’ in de informatiemap, inclusief een alarmnummer van onze lokale vertegenwoordiger wat u 24/7 tijdens uw rondreis in Japan kunt bellen.
Persoonlijke en draagbare wifi:
Japan is het land van gadgets. Superhandig zijn de ‘devices’ voor persoonlijke en draagbare wifi. Dat ‘device’ kunt u huren voor de duur van uw verblijf in Japan. Zo heeft u overal in Japan, waar een mobiel signaal kan worden ontvangen, de beschikking over uw eigen wifi router, die u gewoon in uw jas- of broekzak stopt of in uw handtas. Zo heeft u altijd verbinding met social media, kunt u apps blijven gebruiken en heeft u altijd toegang tot Google en Google maps om te navigeren en om bijvoorbeeld de meest actuele aankomst- en vertrektijden van het openbaar vervoer te raadplegen. Persoonlijke wifi is bijna altijd goedkoper en zeker handiger dan een lokale simkaart. Er kunnen meerdere apparaten met uw persoonlijke wifi communiceren. Boekt u een rondreis bij HelloBeautifulWorld dan kunt u persoonlijke wifi bijboeken. Wij reizen in Japan altijd met persoonlijke wifi en vinden het geweldig. Omdat uw persoonlijke wifi ‘device’ op batterijen werkt, raden wij aan om een ‘powerbank’ mee te nemen. Dan weet u zeker dat u altijd ‘connected’ bent.
Private
Waar ‘private’ rondreizen in de rest van Azië de norm is, kiezen we voor ‘share’ als norm voor onze rondreizen in Japan. Niet alleen omdat Japan ondanks de taalbarrière heel goed individueel te bereizen is, maar ook en vooral omdat ‘private’ rondreizen in Japan erg prijzig is. Dat komt vooral omdat het loon- en prijsniveau samen met de lokale belastingen in Japan aanzienlijk hoger ligt dan in onze andere Aziatische bestemmingen en vergelijkbaar met bijvoorbeeld Nederland of België. Desgewenst maken wij een ‘private’ offerte voor een door u gekozen Japan rondreis op deze website. ‘Private’ elementen zijn dan: ‘Meet & Greet’ bij aankomst op de luchthaven, aankomst- en vertrektransfers naar en van de hotels, luchthavens en treinstations. Begeleide Nederlandstalige privé-excursies of Engelstalige excursies in internationaal gezelschap. Trajecten waar u reist met auto en privéchauffeur en niet met de trein. Het maken van een dergelijke offerte is tijdrovend en dus kostbaar. Voordat we een dergelijke offerte maken geven we u een richtlijn van de verwachte toeslag op de ‘share’ prijs. Als u daarmee akkoord gaat maken we een definitieve offerte.
Huurauto
Rondreizen in Japan met een huurauto is voor een aantal trajecten een prima alternatief voor de trein. Het belangrijkste voordeel is dat u overal kunt stoppen waar u wilt. Het is een goede manier om het land en de inwoners beter te leren kennen. Wellicht ziet u mentale drempels als links rijden én de taalbarrière. Om die te slechten is het onze ervaring dat er in Japan zeer gedisciplineerd wordt gereden, dat het met een Engelstalig ingesteld navigatiesysteem prima navigeren is als je over de ‘mapcodes’ beschikt van de hotels en de bezienswaardigheden en dat veel wegbewijzering ook in het Engels is aangegeven. Onderweg op zowel snelwegen als secundaire wegen zijn er geweldige voorzieningen, zoals ‘foodcourts’, super schone openbare toiletten, koffiebars, streetfood en tankstations. Een andere barrière is de prijs. Een goede comfortabele huurauto is prijzig, zeker als de auto in plaats A wordt opgehaald en in plaats B wordt ingeleverd en de tolprijzen op de snelwegen zijn hoog. Hou er rekening mee dat er een strikte snelheidsbeperking geldt en dat u meer reistijd moet uittrekken dan als u met de trein en zeker met de hogesnelheidstrein reist. Wij vinden het reizen per huurauto toch altijd weer een belevenis. Vraag onze reisspecialisten een offerte voor u te maken als u een traject van onze Japan reizen met een huurauto wilt afleggen. Vraag advies welk traject geschikt is.
Vliegen en vluchtkeuze
De getoonde prijzen van alle Japan reizen zijn inclusief intercontinentale vlucht en eventuele binnenlandse vluchten. Dit is een basisprijs, die niet is gescand op actualiteit en beschikbaarheid. Boekt u de reis van uw keuze op de vertrekdatum van uw keuze, dan kunt u aangeven in welke mate u flexibel bent met de gekozen vertrekdatum. En of u voorkeur heeft voor een specifieke luchtvaartmaatschappij. Ook kunt u de vertrekluchthaven van uw voorkeur opgeven. Naast Schiphol zijn dat Brussel of Düsseldorf. Na boeking nemen wij dan contact met u op, en bespreken met u de mogelijke opties. Onze ervaring is dat hoe flexibeler u bent met uw vluchtkeuze en vertrekdatum, hoe gunstiger de vliegopties. Ook loont het om zo vroeg mogelijk te boeken, zeker in de hoogseizoenen tijdens vakantieperiodes.
Kies de hotels en/of ryokans & minsuku’s in Japan die bij u passen
Het kiezen van de juiste hotels en/of ryokans & minshuku’s voor uw Japan rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reisbeleving, ongeacht het beschikbare budget. Dat geldt zeker voor Japan. Ook in Japan kunt u voor elke rondreis van HelloBeautifulWorld kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels, ryokans en minshuku’s persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels, ryokans en minshuku’s in Japan, per categorie in de handige hotel vergelijker.
Lees meer over hotels in JapanUw hotelkeuze; wat is belangrijk om te weten als u Japan overweegt:
-De afmeting van de kamer en badkamer:
Het grootste deel van Japan is bergachtig. Er is weinig grond voor landbouw en wonen. De grondprijzen voor bouwgrond zijn erg hoog, in de grote steden extreem hoog en in Tokyo astronomisch hoog. Dat vertaalt zich naar de prijs en de afmeting van de kamers. Midrange hotels hebben kleine kamers en badkamers, maar wel alle faciliteiten. In Tokyo zijn de kamers en badkamers het kleinst. Overal boeken we een tweepersoonskamer met 2 bedden, die zijn net iets groter. Toch past ook dan, zeker in Tokyo een koffer nauwelijks in de kamer. Er is maar zelden een kledingkast, wel een hangrek met een paar hangers om kleding uit te hangen. Een hogere prijs of een luxere hotelcategorie bepaalt in belangrijke mate de afmeting van uw kamer en badkamer, zeker in Tokyo en andere grote steden.
-Ontbijt en ontbijtruimte:
In elk hotel is het ontbijt inbegrepen. In Japan maken buitenlandse toeristen maar een klein deel uit van de hotelgasten. Het ontbijt is dominant Japans, eenvoudig en weinig keuze. Voor u wellicht even wennen, maar wij vinden het een heerlijk avontuurlijk. Duurdere midrange en luxere hotel categorieën hebben meer keuze en ook westerse items, denk aan croissants, eieren, bacon, brood en broodbeleg. In ryokans en minshuku’s is het bijna uitsluitend Japans. Voor de ontbijtruimte gelden dezelfde wetten als voor de kamers. Klein in de midrange, zeker in Tokyo en meer ruimte in de duurdere en luxere hotel categorieën.
-Toiletten:
Japan heeft een bijzondere ‘toiletcultuur’. Alle toiletten hebben een zogenaamde regelbare douche/schoonspoelfunctie. De kracht van de straal is regelbaar en het water is soms te verwarmen. Luxere toiletten hebben veel nog meer features zoals verwarmde toiletbrillen, föhn, automatische doorspoelfunctie enz, enz. Het is even uitvinden wat alle knoppen en functies betekenen want alles is in het Japans. Het grote voordeel van de Japanse toiletcultuur is dat ook bijna alle openbare toiletten er niet alleen ‘spic & span’ uitzien, maar ook dezelfde type toiletten hebben. Het meest bijzondere openbare herentoilet dat we in Japan tegenkwamen deed bij binnenkomst automatisch de bril omhoog en reinigde zichzelf, bovendien zat er een knop op die het geluid van een luid doorspoelend toilet weergaf om voor anderen onaangename geluiden te overstemmen; een fantastisch staaltje van de Japanse schaamtecultuur.
-Bedden:
Naast gewone westerse bedden zoals wij die kennen, hebben met name de traditionelere Japanse hotels, zoals ryokans en minshuku’s vaak Japanse ‘bedden’, zogenaamde ‘futons’. Een ‘futon’ is een paar centimeter dikke slaapmat, die je uitrolt op de vloer van de kamer. Daarop leg je het beddengoed. ‘s Morgens rol en vouw je alles weer op en gaat het in de kast. In ‘midrange’ ryokans en minshuku’s moet je zelf je ‘futon’ opmaken en opbergen. Waar mogelijk boeken we kamers met twee westerse bedden. Tweepersoonsbedden zijn in Japan vaak erg smal, zeker in de ‘midrange’ hotels, en de kamers met deze bedden zijn bovendien kleiner.
-Ryokans en minshuku’s:
Ryokans en minshuku’s zijn traditionele Japanse hotels. Buiten de steden liggen ze vaak in de natuur, aan de oever van een rivier. Ze onderscheiden zich van elkaar door de aantrekkelijkheid en de reputatie van de ‘onsen’ of door de verfijnde keuken, die zeker in de duurdere accommodaties kan wedijveren met de beste Japanse restaurants.
Ryokans en minshuku’s hebben een geheel eigen sfeer en een aantal ongeschreven regels. Huisregel 1 is dat u uw schoenen uittrekt bij de receptie of bij binnenkomst in de kamer. Het hotel stelt slippers beschikbaar. De schoenen moeten uit omdat er tatami’s (traditionele Japanse vloermat gemaakt van rijststro) op de vloeren liggen en die zijn te kwetsbaar voor schoenen. Voor gebruik in de badkamer zijn er aparte slippers. Moet u even kort naar buiten dan zijn er bij de entree weer apart slippers voor buiten. Vanwege de slipper wisselingen dragen veel Japanners sokken. Huisregel 2 is minder strikt. Toch lopen bijna alle gasten in een door het hotel beschikbaar gestelde ‘yukata’ rond. Een ‘ yukata’ is een katoenen kledingstuk dat het midden houdt tussen een kimono en een badjas. Je trekt hem aan over je ondergoed en vrouwen dragen er vaak nog een t-shirt onder. De ‘yakuta’ wordt overal in het hotel gedragen, of u nu naar de ‘onsen’ gaat, de receptie, de lounge of naar het restaurant voor ontbijt of diner.
Alle ryokans en minshuku’s serveren maaltijden. Een enkele keer is dat een buffet, maar vaak wordt aan tafel bediend. Japanners eten vroeg en ook van u wordt verwacht dat u op de vaste geplande tijd klaarzit in het restaurant net als de Japanse hotelgasten. Voor de individualisten onder ons is het even slikken, maar verwacht geen flexibiliteit van het personeel. Het kan ook voorkomen dat er geen restaurantruimte is in de ryokan of minshuku. U krijgt dan uw eten geserveerd in uw kamer.
Japanners checken vroeg in, zodra het kan, en begeven zich daarna direct naar de ‘onsen’. Veel van deze hotels hebben namelijk een eigen ‘onsen’; publieke natuurlijke warmwater baden, met een mannen en vrouwen gedeelte, die u soms ook ‘privé’ voor een uurtje kunt reserveren. Huisregel 1 van een ‘onsen’ is, dat u zich eerst uitgebreid gaat douchen voor u in de ‘onsen’ stapt. Huisregel 2 van de ‘onsen’, overal in Japan, is dat tatoeages zijn verboden. Tatoeages zijn in Japan sterk verweven met criminaliteit en bende-cultuur, vandaar. Toch schuift deze huisregel onder invloed van de toenemende hoeveelheid mensen die tatoeages laten zetten. Check per ‘onsen’ altijd van tevoren het tattoo beleid.
Zoals gezegd zijn ryokans en minshuku’s traditionele Japanse hotels. Dat wil echter niet zeggen dat ze er van buiten ook traditioneel uitzien. Is dat wel zo, dan is het een bonus. Maar regelmatig is het gewoon een (groot) betonnen gebouw zonder noemenswaardige uitstraling.
Midrange
Beautiful Choice
Luxe
Hotel vergelijker Japan
Per plaats in Japan, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels, ryokans en minshuku’s in Japan met elkaar vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels, ryokans en minshuku’s. In een aantal gevallen gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel, ryokan of minshuku in verschillende categorieën. Er is dan geen hotel, ryokan of minshuku in de door u gekozen categorie. Mocht de accommodatie bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbare accommodatie.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.
De Miyagawa Morning Market ligt op 10 minuten wandelen. De historische binnenstad is ongeveer 15 minuten wandelen. Ook kunt u een fiets huren. De kamers zijn met tatami matten en u slaapt op een futon op de grond. Geen badkamer op de kamer. U maakt gebruik van de openbare onsen. Nb. Verblijf in deze ryokan is inclusief diner.