rondreis gevonden rondreizen gevonden
Wat maakt Cambodja zo bijzonder?
Wat gaat u overtuigen om voor een rondreis door Cambodja te kiezen?
De wonderschone tempels van Angkor Wat behoren tot de wereldmonumenten die je eens in je leven gezien moet hebben, net zoals de piramides van Gizeh of de Inca-stad Machu Picchu in Peru. En waarom dan niet langer blijven in Cambodja? Cambodja biedt meer dan alleen de tempels van Angkor Wat. Kies voor een afwisselende rondreis in een opkomend land als Cambodja. Verken de hoofdstad Phnom Penh met zijn cultuur, foodtours en een uitgaansleven dat steeds meer swingt. Bezoek Battambang en bewonder zijn koloniale erfgoed. Maak een fietstocht over het mooie omliggende platteland langs authentieke dorpjes. Relax op tropische eilanden zoals Koh Rong aan de zuidkust met zijn mooie zandstranden. Ga aan boord van een boot en zie het immense Tonlé Sap meer met zijn drijvende dorpen. Ontdek het ongerepte verre oosten van Cambodja langs de grens met Vietnam, met zijn watervallen, plantages en regenwoud. Leer meer over de tragische, maar fascinerende geschiedenis van Cambodja en ontmoet de vriendelijke, gastvrije bevolking.
Is het door het Werelderfgoed Angkor Wat?
Het beroemde Angkor Wat tempelcomplex bij Siem Reap staat sinds 1992 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En terecht, het bouwwerk is een wonder van architectuur waar mogelijk 50.000 arbeiders aan hebben gewerkt. Een megalomane klus die te vergelijken is met de bouw van de piramides in Egypte. Behalve de Angkor Wat tempel zelf zijn er nog zo'n 70 tempelmonumenten te bezoeken in een gebied zo groot als het moderne Parijs. Angkor is eigenlijk een stad; ooit was het de grootste stad ter wereld, het middelpunt van een groot rijk onder verschillende Khmer-heersers. Angkor kende zijn hoogtepunt ruwweg tussen de 9e en 12e eeuw. De (houten) huizen van de inwoners zijn allang verdwenen; de vroegere straten, drinkwaterbassins, irrigatiekanalen en zelfs terpen zijn niet meer zichtbaar. De stenen gebouwen zijn overgebleven. Overwoekerd door de jungle en lang vergeten zijn de ruïnes pas herontdekt in de 19e eeuw door Franse archeologen. Plan voor uw bezoek aan dit Werelderfgoed minimaal twee dagen uit en kies uw vervoersmiddel van voorkeur: de fiets, een tuk tuk of een (airconditioned) auto met chauffeur. Een absoluut hoogtepunt van uw reis door Cambodja.
Is het de rijke geschiedenis?
Voor een klein land als Cambodja kent het een groots en bewogen verleden met hoogte- en dieptepunten. Het Khmer-rijk strekte zich ooit uit tot diep in Vietnam, Thailand en Myanmar. In de 12e eeuw werden de meeste van de wereldberoemde tempels in Angkor gebouwd. In het Nationaal Museum van Cambodja krijgt u een compleet beeld van de rijke culturele erfenis van Cambodja. Bewonder de indrukwekkende collectie Khmer-kunst, vooral beeldhouwwerk uit de Angkor-periode (10e-14e eeuw) en ouder. In de loop van de 14e eeuw vielen troepen van het naburige Siam rijk (het huidige Thailand) het Khmer-rijk binnen en plunderden steden en tempels. De opkomst van Siam droeg mede bij aan de val van het Khmer-rijk. Vietnam wilde het Khmer-rijk wel militair te hulp schieten in ruil voor grondgebied. Zo snoepte Vietnam bijna de hele Mekong Delta af van het Khmer-rijk. Halverwege de 19e eeuw werd Cambodja deel van Frans Indochina. Opnieuw speelde er een conflict tussen Cambodja en Siam. In ruil voor steun beloofden de Fransen bescherming. Prins Norodom werd als marionettenkoning gekroond en het land werd ingelijfd als Frans protectoraat. Het koloniale bewind over Cambodja duurde slechts 90 jaar, van 1863 tot 1954. In het jaar 1860 ontdekten Franse archeologen Angkor Wat, dat eeuwenlang overwoekerd was door de jungle. Zij maakten een start met de restauratie van de Angkor tempels, een enorme klus die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Het beruchte verleden van de Khmer Rouge en Pol Pot?
Het communistische schrikbewind van de Khmer Rouge, of de Rode Khmer, duurde slechts 4 jaar van 1975 tot 1979, maar liet blijvende littekens achter in het land. In die 4 jaar kwamen ca. 2 miljoen Cambodjanen om het leven, ongeveer een kwart van de bevolking. Ze werden terechtgesteld, vermoord of stierven van de honger en uitputting. Er is geen familie in Cambodja die niet geraakt is door deze meedogenloze genocide. De geschiedenis die voorafging aan deze periode, is als volgt. Na de onafhankelijkheid van het land in 1953 kende Cambodja helaas weinig stabiliteit en vrede. Het jonge land raakte betrokken in de strijd voor zelfstandigheid die in naburig Vietnam en Laos gaande was met voormalig kolonisator Frankrijk. De Vietnamoorlog (1955-1975) werd de frontlinie van de Koude Oorlog. De strijdende partijen in Vietnam sleurden buurlanden Cambodja en Laos mee in het langdurige conflict. Er waren hevige Amerikaanse bombardementen op het Oosten van zowel Cambodja als Laos want daar liep de voornaamste bevoorradingsroute van de Vietcong en de Noord-Vietnamezen. Amerikaanse troepen vielen in 1970 Cambodja binnen met als doel Vietcong bases in Cambodja uit te schakelen. Het einde van de Vietnam Oorlog zorgde voor een verheviging van de reeds lang bestaande burgeroorlog in Cambodja.
Op 17 april 1975 marcheerden door China gefinancierde en bewapende troepen van de Rode Khmer de hoofdstad Phnom Penh binnen. Het nieuwe bewind kondigde het jaar nul af; een nieuw begin van de geschiedenis. Hun doel was om Cambodja naar Chinees model om te vormen tot een Maoïstische boerenheilsstaat. Autarkie werd als cruciaal gezien. Niemand van de stedelijke bevolking kon de hel voorzien die zou komen. Binnen twee weken werd de gehele bevolking van Phnom Penh en andere provinciale steden gesommeerd huis en haard te verlaten en naar het platteland te trekken. Iedereen werd daar tewerkgesteld in (landbouw)communes. Behalve primair praktisch onderwijs werd elke vorm van scholing afgeschaft. Wie weerstand bood, verdween in de martelcentra, in de gevangenis in strafkampen of werd domweg geëxecuteerd. Iedereen met een hogere opleiding, zoals leraren en onderwijzers, een verkeerde klasse-achtergrond, maar ook een ongewenste etniciteit was verdacht en werd als een vijand van het volk gezien. Het moorddadige regime maakte ook veel slachtoffers in eigen kring. Net als onder Stalin konden de aanhangers van de Rode Khmer van het ene op het andere moment in ongenade vallen. Samen met hun familie verdwenen ze in de beruchte Tuol Sleng gevangenis in Phnom Penh, het grootste martel- en detentiecentrum van het land. Mannen, vrouwen en kinderen werden vervolgens geëxecuteerd in de Killing Fields.
Toen de Khmer Rouge in 1979 ook het Westen van Vietnam aanviel, sloeg het Vietnamese leger terug. Ze verdreven de troepen van het schrikbewind uit de stedelijke gebieden en het grootste deel van Centraal en Oost Cambodja. In Phnom Penh werd een Vietnam-gezinde regering aangesteld. De Rode Khmer trok zich terug op het afgelegen platteland van Cambodja en de grensgebieden met Thailand en terroriseerde daar de bevolking. Pas in 2003 gaven de laatste leiders en aanhangers van de Rode Khmer zich over na de dood van Pol Pot.
Leer meer over de Rode Khmer en hun gedachtengoed, dat grotendeels is geïnspireerd op en zwaar gefinancierd door Mao Zedong, de grote roerganger van de Volksrepubliek China. Op de bovenste etage van deze gevangenis is een tentoonstelling ingericht over de Rode Khmer en zijn politieke leiders zoals de beruchte Pol Pot.
Jarenlang is er geijverd om de leiders van de Rode Khmer te berechten. Pas in 2006 was het zover met de oprichting van het Cambodja Tribunaal en in 2008 verschenen de belangrijkste nog levende leiders van het schrikbewind voor de rechter. Pol Pot, ‘broeder nr. 1’ was toen al overleden. Het tribunaal eindigde in 2018 met de vonnissen ‘levenslang’ voor genocide, voor ‘broeder nr. 2’ Nuon Chea, en het voormalige staatshoofd ‘broeder nr. 3’ Khieu Samphan. De laatste was nog in leven toen zijn beroep tegen het vonnis in 2022 werd verworpen.
Het is 50 jaar nadat de Rode Khmer de macht grepen en hun genocidale schrikbewind vestigden onmogelijk te bevatten wat dat betekende voor de slachtoffers van deze horror. Een bezoek aan het beruchte martelcentrum Tuol Sleng in hoofdstad Phnom Penh en de Killing Fields buiten de stad maakt het iets beter invoelbaar. Het meest aangrijpend is de veel bekroonde speelfilm ‘The Killing Fields’ uit 1984.
Zijn het de mensen?
Cambodjanen zijn aardige, gastvrije mensen. De meerderheid van de bevolking bestaat uit de Khmer. Zij vormen de etnische meerderheid van het land. Daarnaast zijn er minderheden als Vietnamezen, Chinezen, de moslim-Cham en bergstammen in het afgelegen Ratanakiri en Mondulkiri. Er wonen circa 17 miljoen mensen in het land, evenveel als in Nederland. Met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar is Cambodja opvallend jong. Eén op de vier Cambodjanen is jonger dan 30 jaar oud. Het is de generatie die is geboren na de val van de Rode Khmer in 1979. Ook al hebben zij het tragische verleden niet meegemaakt, toch heeft iedereen wel een of meer familieleden die slachtoffer zijn van de Rode Khmer. Ondanks dit onmenselijke verleden is het opvallend hoe sterk, optimistisch en positief de Cambodjanen in het leven staan. De eerste keer komt u naar Cambodja voor de monumenten van Angkor, een volgende keer komt u terug voor de innemende bevolking.
Is het het heerlijke eten?
Cambodjaans eten lijkt bij het eerste proeven op Thais eten. Het is wat milder van smaak, lang niet zo scherp (als in Thailand) en oogt wat eenvoudiger, boerser opgediend. De Thaise keuken is wat verfijnder en rijker dan de Cambodjaanse, en dat is niet zo vreemd gezien de (economische) voorsprong die Thailand op Cambodja heeft. Voeg daar nog aan toe de vele invloeden uit China, Vietnam en Frankrijk, de vroegere kolonisator, en je hebt een geweldige mix aan eetculturen. Met de aanwezigheid van de Mekong rivier en het enorme Tonlé Sap meer staat er veel zoetwatervis op het menu. Een bekend overheerlijk gerecht is ‘amok’, vis gekookt in kokosmelk en gewikkeld in een bananenblad. ‘Lok lak’ is een gerecht met rundvlees of kip in een pepersaus met een gebakken ei. In het tropische klimaat groeit natuurlijk volop fruit, zoals papaja, mango, mangistan, pitaya (dragonfruit) en durian. Verse kruiden en specerijen, zoals de lokaal beroemde Kep-peperkorrels, zijn in de Cambodjaanse keuken altijd te vinden. Wie aan de hand van een local meer wil proeven van de keuken, de kruiden wil leren kennen en dat ene geheime eettentje wil ontdekken, die maakt een foodtour in de hoofdstad Phnom Penh. Foodtours met een local zijn er ook in Siem Reap en Battambang. Tip voor de avontuurlijke gourmet: onderweg van Phnom Penh naar Siem Reap passeert u het marktstadje Skuon. Wie durft, proeft hier lokale specialiteiten zoals gefrituurde vogelspin, krekel, schorpioen en kakkerlak.
Zijn het de stranden?
Bij Cambodja denkt u niet direct aan paradijselijke zandstranden. Toch zijn ze er wel. Het land heeft een lange kustlijn en veel eilanden. Het strandtoerisme staat in Cambodja, in tegenstelling tot grote buurman Thailand, nog in de kinderschoenen.
De badplaats Sihanoukville vinden wij niet charmant en bieden we dan ook niet aan. Wij raden u aan om te kiezen voor een van de tropische eilanden Koh Rong en Koh Rong Samloem. Deze twee eilanden liggen voor de kust van Sihanoukville, op slechts een uur varen. Hier gaat u heerlijk relaxen op het strand aan het einde van uw reis door Cambodja. Koh Rong-eiland is ongeveer even groot als Terschelling en is gezegend met meer dan 40 km aan stranden. Het heuvelachtige eiland kent een paar vissersdorpen aan de kust en oerwoud in het binnenland. Koh Rong Samloem is het kleinere zusje van Koh Rong. Naar dit eiland gaat u echt voor rust en ontspanning. Koh Rong is al iets meer ontwikkeld dan Koh Rong Samloem. Op Koh Rong Samloem heerst nog echt een avontuurlijke 'island vibe'. Het is er een stuk rustiger dan op Koh Rong. Vooral aan de Saracen baai is het heerlijk relaxen op Sunset Beach en Lazy Beach, een mooie afsluiting van uw Cambodja reis.
Is het de natuur?
Cambodja is ruim vier keer zo groot als Nederland. Het land wordt begrensd door ruige bergen, een grote vruchtbare vlakte in het midden, waterrijke gebieden langs de Mekong rivier en het Tonlé Sap meer, en de kust in het zuiden. De kust biedt behalve stranden ook paradijselijke eilanden zoals Koh Rong en Koh Rong Samloem. Verken de ongerepte natuur in nationale parken zoals Bokor Nationaal Park (vlakbij Kampot in het zuiden van Cambodja). In de rustige noordoosthoek maakt u mooie tochten in de bergjungle vanuit Ratanakiri en Mondulkiri. De '4000 eilanden' liggen in een waterrijk gebied in de Mekong rivier op de grens met Laos. Bewonder de vele watervallen en maak een boottocht per longboot of kajak. Bij Kratie gaat u de zeldzame Mekong dolfijn spotten in de Mekong rivier. Op weg naar de Thaise grens ontkomt u niet aan het Cardamom gebergte met zijn dichte bossen, nationale parken en Cambodja's hoogste berg, de Phnom Aural (Aoralberg) van 1813 m hoog. Kortom: voor natuurliefhebbers is er in Cambodja veel te zien en te beleven.
Individueel rondreizen in Cambodja
Private
Vliegen en vluchtkeuze
Kies de hotels in Cambodja die bij u passen
Het kiezen van de juiste hotels voor uw Cambodja rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reiservaring, ongeacht het beschikbare budget. Op elke Cambodja rondreis van HelloBeautifulWorld kunt u kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels in Cambodja, per categorie in de handige hotel vergelijker.
Midrange
Beautiful Choice
Luxe
Hotel vergelijker Cambodja
Per plaats in Cambodja, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels in Cambodja vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel in verschillende categorieën. Mocht een hotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel. Dit doen we in overleg met u.