Sri Lanka Highlights 11 dagen

vanaf 1984
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op de tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 per boeking, calamiteitenfonds 2,50 per boeking en SGR bijdrage 5 per persoon.
Route op kaart
Kies de reis van uw keuze. Elke reis kunt u desgewenst zelf aanpassen tot uw ideale reis.
Klik op de hotelcategorie van uw voorkeur. Alle prijzen, ook uw aanpassingen zijn daarop gebaseerd. Wijzigt u de categorie, dan moet u uw aanpassingen opnieuw toevoegen.
Vanafprijs in euro is per persoon o.b.v. 2 personen in een 2-persoonskamer in ‘Midrange’ hotels. Inclusief intercontinentale retourvlucht. De prijzen van vluchten veranderen voortdurend. Vanafprijs is niet gescand op actualiteit of beschikbaarheid van de intercontinentale retourvlucht. Klik op tab ‘onze hotels', voor de voorbeeld hotels. Exclusief boekingskosten 35 en calamiteitenfonds 2,50 per boeking.
Deze gegevens bepalen de prijs die we u tonen bij het zoeken en boeken. We onthouden deze gegevens om ook bij een volgend website bezoek direct de juiste prijzen te kunnen tonen.
Vul hier de juiste gegevens van uw reisgezelschap in. Leeftijden die gelden op het moment van reizen. Mogelijke kortingen verwerken we o.b.v. deze gegevens.
Tempel van de Tand, Kandy
Tempel van de Tand, Kandy
Tempel van de Tand, Kandy
Vismarkt in Negombo
Tempel van de Tand, Kandy
Anuradhapura
Tempel van de Tand, Kandy
Dambulla

Kies de hotels in Sri Lanka die bij u passen

Het kiezen van de juiste hotels voor uw Sri Lanka rondreis is altijd spannend. De juiste hotelkeuze draagt immers ook in belangrijke mate bij aan uw reiservaring, ongeacht het beschikbare budget. Op elke Sri Lanka rondreis van HelloBeautifulWorld kunt u kiezen uit 3 hotel categorieën. We hebben alle hotels persoonlijk gekozen. Klik op ‘bekijk hotels’ en u ziet alle door ons geselecteerde hotels in Vietnam, per categorie in de handige hotel vergelijker.

Hotel vergelijker Sri Lanka

Per plaats in Sri Lanka, op alfabetische volgorde, kunt u al onze hotels in Sri Lanka vergelijken. Per categorie staan ze per plaats naast elkaar. Soms zijn er per plaats meerdere hotels. In een enkel geval gebruiken we in een plaats hetzelfde hotel in verschillende categorieën. Mocht een hotel bij boeking niet beschikbaar zijn, dan boeken we voor u een vergelijkbaar hotel. Dit doen we in overleg met u.

Kinderen

Belangrijk

lees meerlees minder

Grensdocumenten

Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben een paspoort nodig dat na terugkomst in Nederland of België nog 6 maanden geldig is en minimaal twee lege pagina’s heeft. U heeft ook een visum nodig.

Het toeristenvisum van Sri Lanka kunt u zelf online aanvragen via de officiële Sri Lanka eVisa Website: https://eta.gov.lk. Het visum is 30 dagen geldig en kost 50 Usd per persoon. U kunt enkel betalen met creditcard. Kinderen onder de 12 jaar (op het moment van reizen) krijgen altijd een gratis visum. Wij raden u dringend aan dit ruim van tevoren te regelen, in elk geval uiterlijk 7 werkdagen voor vertrek. Het visum wordt per e-mail naar u toegestuurd. Het is ook mogelijk om het visum aan te vragen bij aankomst op de luchthaven van Colombo. We raden echter aan om dit al voor vertrek online te doen om onbezorgd op reis te kunnen gaan.

Blijft u langer dan 30 dagen in Sri Lanka of mocht de online aanvraag niet lukken? Dan dient u het visum bij de ambassade van Sri Lanka in Den Haag of Brussel te regelen. Uw visum komt meteen in uw paspoort te staan en is 30 tot 90 dagen geldig. Om het visum aan te vragen, vult u een visum aanvraagformulier in en neemt u het volgende mee: vliegticket van heen- en terugvlucht, paspoort, twee pasfoto’s en recent bankafschrift. U gaat zelf naar de ambassade. Na ongeveer 4 dagen kunt u uw paspoort met visum weer ophalen. Hier zijn servicekosten aan verbonden.

U kunt uw visum ook laten regelen door de VisumCentrale. U betaalt dan wel bemiddelingskosten.

Heeft u geen Nederlands paspoort, dan adviseren we u om contact op te nemen met de ambassade van Sri Lanka:

Ambassade van Sri Lanka in Nederland:
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel: 070 365 59 10
www.visuminfo.nl/183-sri-lanka.html

Ambassade van Sri Lanka in België:
Jules Lejeunestraat 27
1050 Brussel
Tel: +32 2 344 55 85
http://www.srilankaembassy.be/index.php/visa.html

Naast het aanvragen van een visum dient u tevens een Arrival Card in te vullen. Dit online formulier kunt u vanaf 7 dagen voor vertrek invullen via de volgende link: https://eservices.immigration.gov.lk/emb/eEmbarkation/'#/home-page. U weet dat de Arrival Card goed is verwerkt, als u via een e-mail een referentienummer toegestuurd krijgt. Het is tevens mogelijk om een Arrival Card in te vullen op het vliegveld in Sri Lanka, mocht u het niet prettig vinden het formulier online in te vullen.

Geld

De lokale munteenheid van Sri Lanka is de Sri Lankaanse Roepie (LKR). De munteenheid is onderverdeeld in munten en biljetten. Er zijn munten van 25 cent tot 10 Roepie en biljetten van 20 tot 5.000 Roepie. Eind maart 2024 is 1 euro ongeveer 327 Roepie waard.

Pinnen
In Sri Lanka, vooral in de grote steden, is het mogelijk om Sri Lankaanse Roepies op te nemen met uw pinpas waar het Cirrus of Maestro logo op staat. Houdt u er rekening mee dat geldautomaten soms niet werken of leeg zijn, vooral tijdens het weekend en feestdagen. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat er een pinautomaat is in kleinere steden. Wanneer u pint, worden er per bank verschillend, kosten berekend. Ook heeft u te maken met een maximumbedrag dat u kunt pinnen per dag. Veel Nederlandse banken hebben een beveiliging op de pinpas, waardoor het niet mogelijk is om automatisch buiten Europa te pinnen. Zorgt u ervoor dat u tijdig ‘Buiten Europa’ activeert voor uw pinpas.

Cash
Hoewel pinnen in veel plaatsen mogelijk is, adviseren wij u om ook contant geld mee te nemen op uw reis, in euro’s, US Dollars of Sri Lankaanse Roepies. U kunt de Sri Lankaanse Roepies in Nederland kopen bij bijv. het GWK of bij uw bank. Let op! Per persoon mag je een maximum van 5.000 Roepie vrij in- en uitvoeren.
Neem kleine coupures van US Dollars en euro’s mee; deze worden overal geaccepteerd en zijn gemakkelijk in te wisselen bij een bank of een wisselkantoor. Let er wel op dat de biljetten puntgaaf zijn, anders bestaat de kans dat ze geweigerd worden. Met de US Dollar en de euro kunt op steeds meer plaatsen in Sri Lanka betalen. Houd u er wel rekening mee dat de koers voor buitenlandse valuta vaak ongunstig is ten opzichte van de Sri Lankaanse Roepie.
Als u euro’s of dollars wilt omwisselen in Sri Lankaanse Roepie, raden wij u aan om dit te doen bij grotere banken of bij wisselkantoren. Wissel uw geld niet in bij straatwisselaars. Ze lijken op het eerste gezicht een betere koers te geven, maar er zit een grote kans in dat u vals geld ontvangt.

Creditcard
Wij adviseren u om uw creditcard mee te nemen. U kunt gebruik maken van Visa en Mastercard. Directe betalingen met uw creditcard kosten u een paar procent commissie. Pinnen met uw bankpas is goedkoper dan met uw creditcard.
In duurdere hotels, restaurants en winkels kunt u steeds vaker betalen met uw creditcard. Bij de duurdere hotels is het gebruikelijk dat er bij de incheck een borg betaald wordt. Deze staat garant voor eventuele kosten die u maakt in het hotel. De hoogte van de borg verschilt per hotel. U kunt de borg contant betalen of uw creditcard gebruiken.
In veel dorpen en kleinere steden kunt u alleen betalen met contant geld.

Geld wisselen op het vliegveld
Het is mogelijk geld te wisselen op het vliegveld. Ook bij vertrek kunt u hier uw roepies weer terug wisselen naar euro’s.

Gezondheid

Wanneer u een reis heeft geboekt naar Sri Lanka, raden wij u aan contact op te nemen met uw lokale GGD, het Tropencentrum of uw huisarts om de meest up-to-date gezondheidsinformatie te krijgen. Voor Sri Lanka worden de volgende inentingen aanbevolen: DTP en Hepatitis A. Bij een verblijf van twee weken of langer wordt de inenting voor buiktyfus ook aangeraden. In het land komt geen gele koorts voor. Echter, als u vanuit een gele koorts gebied komt, is vaccinatie verplicht. Malaria komt volgens medische instanties sinds 2016 niet meer voor in Sri Lanka. Het preventief slikken van malariapillen wordt daarom ook niet geadviseerd (dit wel bespreken met uw lokale GGD etc.). Ook Dengue fever komt voor in Sri Lanka. Zika virus komt sporadisch voor.

Om u tegen muggen te beschermen is het belangrijk dat u zich altijd goed insmeert met een antimuggenmiddel met DEET erin. Ook helpen bedekkende kleding en het slapen onder een klamboe of in een airconditioned ruimte. Muggen bijten vooral wanneer de schemering inzet rond 17 uur, dus vooral dan is het belangrijk om u extra goed in te smeren. We raden u aan om ijsblokjes, rauw vlees, rauwkost en melkproducten te vermijden. Het kraanwater in Sri Lanka is niet drinkbaar. Wees u ervan bewust dat het in Sri Lanka minder hygiënisch is dan in Nederland. Mocht u last krijgen van diarree en houdt het meer dan twee dagen aan, neem dan contact op met een arts.

Veiligheid

Sri Lanka is een betrekkelijk veilig land om te bereizen. Houdt u wel in gedachten dat het een arm land is. Het land heeft, net zoals veel andere landen, met criminaliteit te maken. Denk daarbij aan zakkenrollers en wisseltrucs. Daarom adviseren we u om tijdens uw reis uw waardevolle spullen en bagage goed in de gaten te houden; draag het liefste uw rugzak op uw buik en geld en mobiele telefoon in een moneybelt. Verder is het verstandig om overdag te pinnen en sieraden thuis te laten. Veel hotels beschikken over een kluisje, waarin u uw waardevolle spullen, zoals paspoort en reisdocumenten, kwijt kunt.

Wij adviseren u om niet alleen in de nacht over straat te lopen en afgelegen gebieden te vermijden. U kunt een taxi nemen. Let wel op of dit een officiële taxi is. Anders loopt u de kans dat u teveel betaalt.

Ik ga op reis

lees meerlees minder

Ik ga op reis en neem mee

Bagageadvies
Het advies dat u nu leest is een heel persoonlijk advies. Na tientallen jaren veel zakelijk en privé reizen, heb je een bepaalde routine ontwikkeld in wat je meeneemt op reis, waarin je het meeneemt en hoe je het inpakt. Die routine deel ik graag met u.

Koffer, reistas of toch rugzak
Ongeacht wat uw voorkeur heeft, het allerbelangrijkste vind ik dat bagage waterdicht moet zijn, zo licht mogelijk en flexibel en dat ritsen, naden en sluitingen van topkwaliteit zijn. Dat er goedlopende onverslijtbare wielen onder zitten, dat vuil en vlekken geen probleem zijn, dat er voldoende in kan, en dat de bagage ook op afstand herkenbaar is.

Hoe pak ik alles in
Bijna alles wat ik meeneem en inpak, zit mooi gesorteerd in aparte zakken met ritsen. Delicate kleding en shirts gaan gevouwen en gestreken in een speciale ‘overhemdenzak’. Verpakken in aparte zakken is superhandig als je snel wil in- en uitpakken. Bovendien past er meer in je bagage.
Vloeistoffen en crèmes in tubes, flesjes of potjes gaan eerst in goed afsluitbare plastic zakken. U zult niet de eerste zijn met een volledig ‘ondergelopen’ toilettas of nog erger koffer of reistas, na een intercontinentale vlucht. De luchtdruk aan boord van een vliegtuig is lager, dus die vloeistof of crème drukt zichzelf naar buiten. Let ook op dit fenomeen als u naar hooggelegen gebieden reist of een pas van meer dan 2000 meter over gaat.
Ik pak altijd alles in precies dezelfde volgorde in en leg het op dezelfde plek in de reistas. Dan weet je zeker dat alles er in past, en kun je wat je zoekt gemakkelijk vinden als je een keer geen zin hebt om je bagage helemaal uit te pakken.

Voldoende ruimte over laten
Ik zorg altijd dat er voldoende ruimte overblijft voor al die mooie dingen die je onderweg koopt en die ook kwetsbaar zijn. Toch ruimtegebrek? Koop dan onderweg een extra reistas, of geef weg wat u wellicht kunt missen en in Nederland ook eenvoudig en goedkoop weer kunt vervangen.

Direct bij de hand
Alles wat je onderweg direct nodig mocht hebben, gaat in een ‘dagrugzak’ of schoudertas. Met name in de steden en bij drukke bezienswaardigheden is dat altijd een klein risico. Sommige criminelen vermoeden dat er waardevolle zaken inzitten en hebben allerlei trucs bedacht om die in bezit te krijgen. Van het ongemerkt opensnijden tot het van de schouder rukken. Draag uw bagage zoveel mogelijk op uw buik en let op elkaar. Nog beter, laat in uw hotel alles achter wat u niet perse nodig heeft, of stop het in uw reistas, koffer of rugzak als u onderweg bent.

Sieraden en dergelijke
Mijn advies? Niet meenemen maar thuis laten!

Geld, creditcards, huissleutel, persoonlijke documenten en dergelijke
Ik stop geld, bankpasje, creditcard, rijbewijs, paspoort, huissleutel en camerageheugen altijd in een zgn. ‘nektasje’. Dat tasje hangt met een koord om je nek en op je borst, onzichtbaar onder je kleding. Mijn partner gebruikt een zgn. ‘money-belt’, onzichtbaar op de heupen, onder de kleding. In de hotelkamer stop ik ze altijd in de kluis.

Nooit op reis zonder…..
Ik heb 2 zakjes met ‘essentials’, zeg maar zaken die je niet kunt missen als je ze onverhoopt nodig hebt, ongeacht waar je naar toe gaat.
In het ene zakje zitten medicamenten en dergelijke zoals:
-aspirine (Paracetamol en Aspro bruis)
-jodium
-wondpoeder (bv. Dermatol)
-diarreeremmers (huismerk)
-immodium
-azaron (middel tegen jeuk en beten door insecten)
-ORS (helpt snel tegen uitdroging)
-desinfecterend middel (altijd je handen kunnen ‘wassen’ ook zonder water en zeep)
-pleisters
-anti muggenmiddel (o.b.v. DEET) met een minimale werking van 8-10 uur
-wondgaasjes (verpakt) en pleisters
-een paar gram zout (helpt opgelost in water perfect bij neus- (met rietje opsnuiven) en keelverkoudheid)
-zonnebrandmiddel, waarvan 1x sunblock
-talkpoeder

In het andere zakje zitten de andere ‘essentials’ zoals:
-een ‘swiss army knife’
-een scherp schaartje
-wereldstekker geschikt voor alle stopcontacten met minimaal 4 oplaadpunten, geschikt voor al uw devices en/of camera's
-een hele goede ‘powerbank’ die geschikt is om zowel bij 110V als bij 220V op te laden. Twee ‘powerbanks’ als u veel filmt of fotografeert met uw telefoon
-kleine lichte zaklantaarn die ver kan schijnen en lichtsignalen kan afgeven
-een paar meter dun, maar heel sterk touw
-opener/kurkentrekker
-scherp mesje
-2 plastic bekers
-oordopjes
-naaigerei en veiligheidsspelden

Andere ‘essentials’:
-een handzaam te verpakken klamboe naar malaria gebieden
-een dunne regenponcho, in de zijkant van de reistas of direct bovenin
-pet of zonneklep
-zonnebril
-voor de brildragers een reservebril en voor de lenzendragers, voldoende lenzenvloeistof, reserve lenzen en een reservebril.
-een hele goede lichtgewicht verrekijker kan veel waarde toevoegen aan uw reis
-een goede recente landkaart met voldoende schaal en plattegronden van de belangrijkste steden. Google maps kan ondersteunen, maar kan geen kaart vervangen.

Laptop, tablet en mobiel
-meestal neem ik ze alle drie mee, en soms laat ik de laptop thuis. Bijna overal op de wereld is een goede internetverbinding beschikbaar. Wel is het vaak lastig, zo niet onmogelijk om 3 devices tegelijkertijd te activeren op de internetverbinding op je kamer.
-zorg dat je voldoende opslag hebt in de ‘cloud’ als je beelden gaat uploaden.
-zorg dat de ‘zoek mijn phone of tablet’ optie altijd aanstaat.
-leer de wachtwoorden uit uw hoofd die toegang geven tot de gegevens op uw telefoon of tablet, om ze via anderen op afstand uit te kunnen schakelen.

Nog een paar tips
-zorg voor een lijstje met belangrijke telefoonnummers en e-mailadressen op papier. Niet iedereen kent die uit z’n hoofd. Toch handig als je telefoon gestolen wordt. Ik stop het lijstje in mijn ‘nektasje’.
-weet u wat u moet doen als uw bankpas, creditcard, paspoort of mobiel gestolen wordt?
-ik zorg dat ik digitaal bij een kopie van mijn paspoort kan en bij de vliegtickets. Maar ik zorg ook altijd voor een fotokopie van mijn paspoort, en bewaar die ook in het ‘nektasje’. Altijd handig mocht je je paspoort ergens in een hotel laten liggen, of als het gestolen wordt. In sommige landen is er een wettelijke verplichting om bij de receptie het paspoort in te nemen van de gasten voor allerlei bureaucratische handelingen. Handig als je dan een kopie hebt om je provisorisch te kunnen legitimeren.
-ik neem altijd een creditcard mee. Het is vaak veel gedoe, zeker in de luxere hotels als je gaat inchecken en je hebt geen creditcard.
-voor de camera neem ik altijd reservebatterijen mee.
-ik laad altijd wanneer de kans zich voordoet, mijn telefoon, 'powerbank' en overige apparatuur op. Zelfs wanneer ze nog bijna helemaal opgeladen zijn. Ook de camera en de reservebatterijen van die camera.
-overweegt u een drone mee te nemen, bedenk dan dat het gebruik daarvan op veel plekken in de wereld verboden is. Zorg dat u op de hoogte bent van alle beperkingen.
-neem de bijsluiter mee van de medicijnen die u gebruikt. Vraag desnoods uw apotheek of de naam van de medicijnen voldoende duidelijk is als u deze in het verre buitenland bij moet bestellen.
-stop medicijnen NOOIT in uw ingecheckte reistas, koffer of rugzak. ALTIJD in de handbagage.

Eten en drinken

lees meerlees minder

Sri Lanka heeft een hele gevarieerde keuken. De variëteit in smaken komt door de invloeden van de verschillende culturen die zich in de loop van de geschiedenis gevestigd hebben in het land of het een tijd lang hebben overheerst. De typische Sri Lankaanse keuken bestaat uit rijst en curry. In de meerderheid van de smaken en variëteiten van de curries komt u de invloeden van Arabieren, Engelsen, Portugezen, Indiërs en ook Nederlanders tegen. Onze eetcultuur vindt u terug in het bijzondere en zeer populaire gerecht Lamprais; een rijst met curry en een soort frikadellen, tezamen opgerold in een bananenblad en gebakken in de oven. Het gerecht is ook in vegetarische vorm te krijgen. Voor vegetariërs is Sri Lanka een ‘heerlijke’ bestemming. Er zijn weinig curries met vlees erin. Veel Sri Lankanen eten vegetarisch, vanwege hun boeddhistische en hindoeïstische religieuze achtergrond. Vroeger aten de Sri Lankanen alleen vis als dierlijk voedsel, totdat de Europeanen vlees introduceerden. Voor vleesliefhebbers zal het wennen zijn. In een lokaal restaurant is het aanbod curries met vlees ver in de minderheid vergeleken met de vegetarische opties. Sri Lanka heeft, hoe kan het ook anders, een geweldig aanbod verse vis en zeevruchten. Allemaal vers en dan roosteren. Dat moet u proberen! Zo lekker!

Rijst en curry als basisvoedsel

Voor de Nederlander is het de aardappel, voor de Sri Lankanen is het rijst. Rijst wordt in het hele land geoogst, rijstvelden zie je overal in Sri Lanka, en er kan 2-3 keer per jaar worden geoogst. Rijst is het hoofdbestandsdeel van de Sri Lankaanse keuken. Wees niet verbaasd als u elke dag gerechten worden voorgeschoteld met alle mogelijke variaties op het thema rijst en curry. Creatief zijn ze er wel mee; tig verschillende curries staan er overal op het menu. En elke kok heeft weer z’n eigen interpretatie. Meestal heeft u de keuze uit groente-, vis-, vlees-, eier- en fruitcurries, aangevuld met verschillende, soms contrasterende smaken door de verschillende toegevoegde specerijen en kruiden. Van elk gerecht proberen de Sri Lankanen een bijzondere ervaring te maken. Dhal is de meest populaire curry onder de Sri Lankanen. Het is een linzencurry, waarvoor veel gedroogde vis wordt gebruikt om de curry een zoute smaak te geven. Deze curry wordt vaak geserveerd bij stringhoppers; dit zijn gestoomde rijstnoedels in de vorm van een spiraal. Er wordt ook een cocunut sambal aan toegevoegd.

Curries zijn vaak zeer pittig; Sri Lankanen houden van pepers en stoppen het in bijna alle gerechten. Vaak is het pittiger dan in menig ander Aziatisch land. Als u de keuze heeft uit een rode, witte of zwarte curry, vaak geserveerd bij het hoofdgerecht, dan raden we u aan om niet de rode curry te nemen. Deze is vaak het pittigst met als gevolg dat uw mond in brand staat. De Sri Lankanen hebben hier gelukkig een oplossing voor gevonden. Deze oplossing heet curd, een dikke yoghurt gemaakt van buffelmelk, die een ‘blussend’ cq verkoelend effect heeft. Is pittig niet uw smaak, dan kan witte rijst ook helpen om de smaakpupillen weer tot rust te brengen.

Wat eet u in Sri Lanka

Bij zowel ontbijt, lunch en diner eten de Sri Lankanen rijst of iets gemaakt van rijst. Bekend zijn de zogenoemde hoppers: een pannenkoek van rijstmeel, die vaak geserveerd worden als ontbijt. Deze flinterdunne pannenkoekjes worden gewokt en krijgen de vorm van een mandje. Dan is het bruikbaar om allerlei vullingen in te stoppen. Het meest geliefd is de hopper met kokossmaak of gevuld met ei. Voor liefhebbers van zoetigheden is er de zoete pannenkoek gevuld met kokos en suiker, een echte traktatie. De Engelsen hadden grote invloed op het ontbijt. Zo kunt u een bord met wit brood, toast, jam, (roer of gebakken) eieren en worstjes krijgen. Sri Lankanen drinken bijna uitsluitend thee bij het ontbijt, en net als de Engelsen het liefst met veel melk en suiker. Koffie wordt minder gedronken.
Houdt u van vis, schelp- en schaaldieren, dan komt u in de kustplaatsen aan uw trekken. Dagelijks kopen de restaurants in bij de vele vismarkten. Informeer naar de verse vis van de dag. Kreeft en garnalen zijn niet altijd vers; goed opletten dus. En overal kunt u rijst en curry eten in alle mogelijke variaties. In de toeristische gebieden kunt u ook westers eten.

Het overweldigde aanbod aan fruit
Sri Lanka is een echt fruitland. Het bijna oneindige aanbod in kleuren, vormen en groottes zorgt ervoor dat u elke dag iets nieuws kunt proeven. Naast de meer bekendere varianten, zoals ananas, banaan, watermeloen en mango, kunt ook de meest exotische vormen proeven. Denk aan zuurzak, doerian, rambutan en koningskokosnoot. Allemaal te koop aan de straatkant of bij de verkopers op het strand of de markt. En natuurlijk is het ook verkrijgbaar in fruitsappen.

Drinken in Sri Lanka
Koffie stijgt met stip en is bezig aan een inhaalslag in Sri Lanka ten koste van de Ceylon thee. In Colombo, Galle en andere toeristische centra is de espresso machine in opmars. In de rest van het land is het soms behelpen met oploskoffie. Houd er rekening mee dat de koffie vaak niet vergelijkbaar is met westerse koffie. Mineraalwater kunt u overal in het land kopen. Let op dat de flessen verzegeld zijn. Water drinken uit de kraan wordt afgeraden (voor drinken, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts). Ook moet u oppassen met ijsklontjes. Bestel uw drankjes zonder ijsklontjes, tenzij u zeker weet dat ze zijn gemaakt van gefilterd water. Arrack, dé nationale volksdrank, is een gedestilleerde drank, die een beetje naar whisky smaakt. Het beste drinkt u deze gemixt met ijs, cola, jus of wat Sri Lankanen graag doen met gemberbier. De bijzondere wijze waarop Arrack wordt gemaakt, is inspirerend. Elke morgen klimmen zogenoemde tappers naar de top van de kokospalm om uit de ongeopende bloemknoppen een zoetig, wit sap te halen. Het vocht fermenteert vrijwel direct en wordt toddy genoemd. De toddy wordt 24 uur gedestilleerd in een houten vat en daarna nog jaren gerijpt op hout om er een heerlijke smaak aan te geven.
Wat u gegarandeerd tegen gaat komen in de supermarkt en op de menukaarten is het biermerk Lion. Sri Lankanen drinken dit het liefst en Lion is daarmee het populairste bier. Sri Lanka startte in 1849 met het brouwen van dit bier in Nuwara Eliya, want de koloniale theeplanters waren er dol op.

Eetgewoontes en uit eten

In tegenstelling tot andere Aziatische landen, treft u in Sri Lanka niet veel eettentjes en eetstalletjes op straat aan. De beste kans heeft u op de meer toeristische plekken. De lokale bevolking eet vaak thuis of in een café. Ons advies is om dat ook te doen, zeker omdat het een prima mogelijkheid is om met de lokale bevolking kennis te maken. Vuistregel: zit het vol met of is er veel aanloop van locals, dan is het bijna altijd een goede keus. Voor advies vraagt u een beetje rond, bezoekt u een website zoals Tripadvisor of u kijkt in de Lonely Planet. Eet geen rauwe groenten of geschild fruit.
U moet niet raar opkijken als u Sri Lankanen hun vingers ziet aflikken. Het is namelijk een gewoonte om met de rechterhand te eten en volgens de Sri Lankanen een perfecte manier om goed te kunnen genieten van de structuur en de textuur van het voedsel. Sri Lankanen gebruiken nooit de linkerhand om te eten. Die is bestemd voor toiletbezoek.

Wat kost uit eten gaan?

Uit eten hoeft niet duur te zijn. Zo kunt voor een paar dollar al genieten van het typische Sri Lankaanse gerecht; rijst en curry in alle mogelijke variaties. Bent u van plan om meer uitgebreid te eten, dan kost u dat tussen de 5 en 20 US Dollar. U kunt zelfs in de chicste restaurants een gerecht krijgen voor minder dan 15 US Dollar. Vers fruit koopt u voor een paar cent op straat of op een markt.
In de grotere toeristische centra en in de hoofdstad Colombo kunt u kiezen uit een groot aantal restaurants, met verschillende keukens, van Italiaans tot klassiek Sri Lankaans en heel veel fusion. In Sri Lanka zijn er in die toeristische gebieden en in de hoofdstad Colombo of in Galle ook echt top restaurants. Restaurants in hotels, zeker in de betere of luxe hotels hebben vaak interessante en spannende menu’s.

Weetjes

lees meerlees minder

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is het 3,5 uur later in Sri Lanka. In de wintertijd is het 4,5 uur later in Sri Lanka. Sri Lanka kent geen winter- en zomertijd.

Bellen en internet

Bellen
Het bereik voor mobiel bellen in Sri Lanka is over het algemeen goed. Maar wilt u er zeker van zijn dat u kunt bellen met uw toestel vanuit Sri Lanka en bereikbaar bent voor familie en/of vrienden, neemt u dan voor vertrek contact op met uw provider. Zo weet u wat de mogelijkheden en de kosten zijn als u vanuit het buitenland belt (of wordt gebeld).
Een goed idee is om een lokale simkaart voor uw telefoon te kopen. Zorg er dan voor dat uw telefoon simlockvrij is. We raden aan de lokale simkaart gelijk bij aankomst op het vliegveld aan te schaffen. De twee meest gebruikte providers in Sri Lanka zijn: Dialog & Mobitel. Deze simkaarten zijn tevens te koop in telefoonwinkels. Vraag eventueel uw chauffeur om hulp bij het aanschaffen. Het voordeel van lokale simkaarten is dat u via lokale providers kunt bellen en sms’en. U maakt ook gebruik van lokale wifi-tarieven.
Nog makkelijker is om een e-sim aan te schaffen. U heeft dan geen fysieke simkaart, want het werkt digitaal via een app. Alleen met een nieuwere telefoon kunt u een e-sim gebruiken. Check van tevoren of uw telefoon hiervoor geschikt is. Er zijn verschillende aanbieders van e-sim. Wij zelf hebben goede ervaring met Airalo.
Bellen vanuit uw hotelkamer is duur. Als uw hotel goede wifi heeft, kunt u gratis bellen met Whatsapp of Skype.

Internet
De meeste hotels beschikken over een wifi netwerk, waarvan u gratis of tegen een (kleine) vergoeding gebruik mag maken. Vaak heeft u ook wifi in uw hotelkamer. Bij de receptie van het hotel kunt u hier meer informatie over krijgen. Gratis wifi is vaak aanzienlijk langzamer. Ook restaurants hebben vaak wifi die voor gasten beschikbaar is. Daarnaast beschikt Sri Lanka over internetcafés; deze zijn vooral te vinden in de grotere steden. Hier maakt u voor een klein bedrag gebruik van het internet. Op moeilijk bereikbare plekken is er nog niet altijd een wifi netwerk beschikbaar.

Fotograferen

Sri Lanka is een schitterend land. U komt zoveel moois tegen op uw reis! Wees dus voorbereid om de beste foto’s te maken. Zorg ervoor dat u genoeg geheugen voor uw camera meeneemt. Zorg ook voor extra batterijen of een extra accu voor uw toestel. Een tip, upload uw foto’s regelmatig naar de ‘cloud’ tijdens uw reis.

Let op: niet overal is het toegestaan om te fotograferen. Maak vooral geen foto’s van vliegvelden, grensovergangen, regerings- en militaire gebouwen. Wilt u mensen in Sri Lanka fotograferen, vraag dan eerst om toestemming. Sommige inwoners willen niet gefotografeerd worden of vragen een vergoeding. Fotografeer uit respect geen biddende mensen. En maak geen foto’s van mensen poserend voor Boeddhabeelden; dit wordt als heiligschennis beschouwd.

Voltage en stopcontacten

De meeste aansluitingen in Sri Lanka zijn 230 volt met een frequentie van 50 Hz. U heeft een wereldstekker nodig, want de stopcontacten in Sri Lanka zijn anders dan in Nederland. De stekkers die gebruikt kunnen worden in Sri Lanka zijn type D en G (dit staat vaak op de wereldstekker aangegeven). Stroomstoringen komen weleens voor, neem daarom een zaklantaarn mee.

Fooien en tips

In Sri Lanka geef je fooien op vrijwillige basis. Het salaris van het personeel is vaak afgestemd op het ontvangen van fooien, waardoor een kleine financiële bijdrage wordt gewaardeerd. Als u in een wat duurder restaurant eet, is de fooi (ongeveer 10 procent) vaak inclusief. Het is gebruikelijk om daarbovenop nog een fooi van 5 tot 10 procent te geven. In goedkopere restaurants is de fooi niet inclusief. Daar raden we aan om een fooi van 10 procent te geven.

Kamermeisje: 150-200 LKR (0.5 US Dollar) per dag
Kofferdrager: 150-200 LKR (0.5 US Dollar) per koffer
Lokale gids of safari ranger: 1500-2000 LKR (5-7 US Dollar) per gezelschap

Wij adviseren het volgende voor 1 tot en met 4 personen:
Chauffeur: 3000-3500 LKR (10 US Dollar) per dag per gezelschap

Wij adviseren het volgende voor 5 personen en meer:
Chauffeur: 3500 LKR (10-12 US Dollar) per dag per gezelschap

(aan het einde van de rondreis kunt u dit geven aan uw chauffeur. Het is niet verplicht, maar wordt wel zeer gewaardeerd. De hoogte van het bedrag kunt u af laten hangen of u tevreden bent over de geboden diensten).

Als u bij een taxi bij aanvang van de rit onderhandelt over het tarief, hoeft u de taxichauffeur geen fooi te geven. Let op, als de taxi een meter heeft, vraag dan deze aan te zetten. Als fooi kunt u dan het bedrag naar boven afronden.

Ambassade

De adressen van de ambassade in Nederland en Sri Lanka zijn:

Ambassade van Sri Lanka in Nederland:
Jacob de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel: 070 365 59 10
www.visuminfo.nl/183-sri-lanka.html

Ambassade van Nederland in Sri Lanka:
25 Torrington Avenue
Colombo 07
Tel: +94 11 251 02 00
www.nederlandwereldwijd.nl/landen/sri-lanka

Openbare toiletten

Sri Lanka heeft openbare toiletten, maar van een andere standaard dan in Nederland. Buiten uw hotelkamer komt u vaak een hurktoilet tegen zonder toiletpapier. Het is daarom handig om altijd zelf toiletpapier mee te nemen voor onderweg.

Feestdagen

Sri Lanka heeft verschillende religies: boeddhisme, hindoeïsme, christendom en islam. Hierdoor heeft het land zo’n dertig verschillende officiële feestdagen. Sommige feestdagen vallen elk jaar op een andere datum, doordat religies andere kalenders gebruiken dan de gebruikelijke Gregoriaanse.

Hieronder volgen de belangrijkste feestdagen van Sri Lanka in 2025:

1 januari: Nieuwjaarsdag
14 januari: Dag van Tamil Thai Pongal
4 februari: Onafhankelijkheidsdag
26 februari: Maha Shivaratri; feestdag ter ere van de god Shiva
30 maart: Suikerfeest
14 april: Singhalees en Tamil Nieuwjaar
18 april: Goede vrijdag
1 mei: Dag van de arbeid
6 juni: Idul-Adha, offerfeest
5 september: Verjaardag van de profeet Mohammed
20 oktober: Devali
25 december: Kerstmis
31 december: oudejaarsavond

Ook zijn de mensen in Sri Lanka vrij op de Poya-dagen. Poya-dagen zijn de vollemaan dagen en per maand is er in ieder geval één vollemaan dag. Daarnaast heeft elke Poya-dag zijn eigen naam en een betekenis.

In 2025 zijn dat:

13 januari: Duruthu Full Moon Poya
12 februari: Navam Full Moon Poya
13 maart: Madin Full Moon Poya
12 april: Bak Full Moon Poya
12-13 mei: Vesak Full Moon Poya
10 juni: Poson Full Moon Poya
10 juli: Esala Full Moon Poya
8 augustus: Nikini Full Moon Poya
7 september: Binara Full Moon Poya
6 oktober: Vap Full Moon Poya
5 november: Ill Full Moon Poya
4 december: Unduvap Full Moon Poya

Bekijk kassabon
Reisvoorstel aanvragen
Blijf op de hoogte van aanbiedingen en acties

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Informatie over HelloBeautifulWorld

HelloBeautifulWorld is jong, ambitieus en dynamisch. Ook al zijn we jong, we hebben tientallen jaren reiservaring. Zowel professioneel als privé. Professionele ervaring in leidende posities o.a. bij grote (inter)nationale reisbedrijven. Onze privé reiservaring beslaat enkele decennia, en gaat over alle continenten. We weten wat er in de wereld te koop is. We weten waar u wilt zijn. En weet u het zelf nog niet, dan hebben wij het voor u bedacht. Liefde voor reizen is wat ons drijft. Reizen verrijkt je leven. HelloBeautifulWorld ziet reizen als de vervulling van een primaire levensbehoefte; pure nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon verborgen ligt. We zetten onze reiservaring in, en onze liefde voor reizen, om voor u de meest optimale rondreis samen te stellen. Rondreizen die u in staat stellen zorgeloos te genieten van wat achter de horizon verborgen ligt. Rondreizen die u desgewenst kunt 'tunen' op uw persoonlijke wensen. Betrouwbaar: we zijn aangesloten bij de branche organisatie ANVR. We zijn lid van de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en van het Calamiteitenfonds.
Kunnen wij u helpen?